Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cozi imense, ostilitate extremă față de PSD - vot de protest la Londra

votare_harrow.jpg

Votare la Harrow în nord vestul Londrei
La Harrow în nord vestul Londrei coada a fost în permanență de mii de persoane
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În Regatul Unit românii au luat cu asalt secțiile de votare - 29 la nivelul țării și opt la Londra - cei mai mulți find hotărâți să-și exprime un vot de protest la Parlamentul European și un vot afirmativ la cele două întrebări de la referendum.  

Scene fără precedent la un scrutin european la Londra: cozi de mii de persoane, asemănătoare cu cele de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. 

De atunci, populația românească din Mara Britanie și din Londra aproape s-a triplat, numărul secțiilor a sporit de la trei la opt, dar timpul de așteptare depășește pe alocuri șase sau chiar șapte ore. 

La Harrow, în nord vestul capitalei britanice, la centrul civic funcționază cea mai mare secție de votare din Diaspora - la referendumul privind familia din octombrie 2018 au votat aici peste 6000 de persoane - și la ora 11 era deja o coadă care șerpuia pe circa 300 de metri, cu aproximativ 1500 - 2000 de persoane.

"Votul pentru Parlamentul European este confidențial. Pot însă să vă spun că la referendum am votat de două ori DA, suntem împotriva corupției și a hoției", spune un alegător ieșit de la urne. Dar ce așteaptă el de la Parlamentul European?

"Parlamentul European ar trebui să se axeze mai mult pe justiție și să intervină în cazurile mari de corupție din toată Europa, nu doar din România, dar în România trebuie intervenit urgent pentru că altfel nu mai putem salva nimic din teritoriul românesc", mai spune el.

Un alt alegător este și el foarte nemulțumit de situația din România "Sunt foarte nemulțumit pentru că la vârsta mea de 28 de ani ar trebui să muncesc în țară la mine, să-mi câștig existența. Am făcut un liceu și am ajuns la Londra la lopată, din cauza cui? Din cauza unora ca Ion Iliescu și Petre Roman", spune acest tânăr. 

Harrow este sectorul din Londra cu cea mai mare populație românească, estimată la mijlocul lui 2018 la 22000, din totalul de 153000 în capitală și 433000 din Regatul Unit.

Corupție și incompetență

Majoritatea celor prezenți aici la vot fac parte din clasa muncitoare, au venit în ultimii ani la Londra, mulți dintre ei din zone mai sărace ale României, unde votul PSD este puternic, dar aici opțiunea lor politică este ferm anti-PSD.

Votare la ICR Londra
Cozi lungi la votare la Institutul Cultural Român Londra
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În centru, la Institutul Cultural Român se află o altă secție de votare, unde afluența este aproape la fel de mare ca la Harrow, aici votând mai ales români din clasa de mijloc. 

"Sunt încântată că este atâta lume la votare, deși stau de două ore la coadă și probabil va mai trebui să aștept încă două ore. Mulți dintre noi locuim la zeci de kilometri distanță și totuși am făcut acest efort să venim până aici", spune o româncă aflată la Londra de circa 15 ani.

"Desigur că alegerile sunt pentru Parlamentul European și acesta are rolul său, dar cred că ceea ce vedem astăzi este și un vot de protest pentru ceea ce se întâmplă în România de doi ani și jumătate. Acest atac absolut incredibil la adresa justiției, faptul profund regretabil că țara este condusă de oameni cu condamnări penale și de miniștri care par complet incompetenți, incapabili să aducă bunăstare, cred că toate acestea contează la votul de astăzi, chiar dacă votul este strict pentru Parlamentul European", adaugă alegătoarea de la ICR.

Atmosferă anti-PSD

În estul Londrei, la Barking, înapoi pe teritoriul clasei muncitoare românești, o altă coadă de câteva mii de persoane, dar aici nervozitatea depășește cotele de la Harrow și este acuzată în mod deschis puterea din România de împiedicarea votării în Diasporă. 

Votare la Barking în estul Londrei
La Barking în estul Londrei votarea a fost însoțită de o demonstrație anti-PSD
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Se scandează "Vrem să votăm", "Jos PSD", "Dragnea nu uita, Diaspora nu este a ta!", dar și obscenități care nu pot fi reproduse aici. 

A fost adusă o stație de amplificare și un bărbat cu un microfon în mână dă tonul scandărilor.

"Aștept o schimbare. Dorm liniștit dacă nu mai e PSD-ul la putere", îmi spune el. Da, dar aceste alegeri sunt pentru Parlamentul European și PSD va rămâne în continuare la putere în România, îi spun.

"Nu cred. Dacă se va vota împotriva PSD-ului, nu cred că PSD-ul va avea o soartă bună de azi înainte", răspunde el.

 
Ascultați reportajul realizat la secțiile de votare de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ