Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesajul ieșenilor pentru PSD: „Să vedem acele șantiere de autostrăzi și șantierele de spitale”

vot_iasi.jpg

La Iași s-a stat ore întregi la rând pentru a vota și în zona căminelor studențești șii la alte circumscripții.
La Iași s-a stat ore întregi la rând pentru a vota și în zona căminelor studențești șii la alte circumscripții.
Sursa imaginii: 
RFI/Ionuț Nistor

USR PLUS este, la această oră, potrivit rezultatelor parțiale, în ușor avantaj față de PNL în județul Iași. Considerat multă vreme un bazin electoral al stângii , Iașul a aruncat PSD pe locul trei la alegerile europarlamentare și la votul pentru referendum. Cu o prezență de 63 la sută pentru ziua de duminică 26 mai ieșenii au avut a patra opțiune pentru Pro România iar candidatul independent Gregoriana Tudoran a strîns o sută de mii de voturi.

Duminică 26 mai, municipiul Iași s-a trezit înainte de ora 7. Oamenii s-au îmbrăcat frumos și au votat.

Sprijinită de fiice, femeia de 89 de ani e mîndră. A votat. Una dintre fiice trăiește de mulți ani în Marea Britanie. Opiniile celor trei sunt diferite. “Din 89 tot așteptăm o schimbare și nu se vede. Da, am votat. Nu întrebați niciodată o doamnă câți ani are. Am 89. Am votat pentru toți. Pentru cele două întrebări puse de președinte și pentru europarlamentare. Am votat PNL. Aștept să se schimbe atitudinea politicienilor, majoritatea parlamentului și soarta românilor, adică să meargă  pe calea democrației și a corectitudinii”  povestește ieșeanca de 89 de ani. E sprijinită în dreapta de fiica stabilită de mulți ani în Marea Britanie. În stînga, a doua fiică: “Cât au fost la putere PNL-iști a fost bine. Am votat pentru viitor să fie bine. Am votat pentru cei care merg să ne reprezinte să fie cu adevărat români”.

Secția de la Liceul Mihai Eminescu. Se sprijină cu greu în cadru. E cu fiica ei.”Am votat USR și bineînțeles că DA. Trebuie să scăpăm pentru că nu se mai poate. Suntem sufocați. Nu știu cu ce  să încep. Lipsa banilor în primul rând și dacă mergi să lucrezi muncești ca un sclav și bani tot nu vor fi. Să ne reprezinte  niște oameni care  sunt în stare să facă ceva pentru noi ca popor” povestește tînăra care a ales să fie antreprenor. Mama ei o privește cu drag și vorbește în numele celor care nu își văd copiii care au ales să muncească în străinătate: „În România sunt fericită cu ei acasă. Cei care au plecat nu simt părinți pentru că nepoții și copiii sunt plecați”.

S-a stat la rând ore întregi. Și în zona căminelor studențești.Și la alte circumscripții. Silvia stă pe chat cu fratele ei în Olanda. Stă de 8 ore la secția din Eindhoven și se teme că nu va ajunge să voteze. “Am adus cozile în Olanda. Dar nu pentru ulei și lapte. Pentru democrație“ îi scrie Silviei fratele. 

De  mînă cu băiețelul, o femeie spune că a votat pentru viitorul lui.

Oamenii vor autostrăzi, spitale și școli. Și nu mai au răbdare. Nici cu asaltul asupra legilor justiției. Nu mai tolerează nici corupții.”Să vedem acele șantiere de autostrăzi și șantierele de spitale” spune un tată ieșit la plimbare cu familia.

Iașul a votat.

 

 
Ascultă AICI reportajul realizat la Iași de Violeta Cincu