Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum s-a văzut vizita Papei Francisc de la Blaj

papa_blaj.jpeg

Papa Francisc la Blaj
Sursa imaginii: 
Rada Morar/Cluj Today

Papa Francisc a încheiat o vizită de trei zile în România, una dintre cele mai lungi vizite pe care a făcut-o Suvernaul Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. Vizita marchează mai multe premiere. De exemplu, la Blaj a avut loc prima ceremonie de beatificare oficiată vreodată de un Papă în România.

Papa Francisc a fost așteptat pe Câmpul Libertății, cărui azi i se spune Câmpia Libertății, de peste 120.000 de pelerini, veniți din țară, dar și din străinătate. Cei care s-au aflat la Blaj, în 2 iunie, la vizita Papei, spun că momentul este unul istoric.

”Cred că e mare lucru să poți să spui peste ani: ”și eu am fost acolo”, cum auzim și noi de la unii care au lăsat scris, pentru că acum nu mai trăiesc, ”și eu am fost la 1848” și chiar în locul ăsta. Alții au spus ”și eu am fost” în 1918 la Alba Iulia. Și noi putem spune că am fost pe Câmpia Libertății la Blaj când a venit Sfântul Părinte Francisc și au fost ridicați la cinstea altarelor cei șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-catolice”, a spus o călugăriță prezentă la ceremonia de la Blaj.

La Blaj au venit să îl vadă și să îl asculte pe Papa Francisc nu doar catolici, spune ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan.

”Este un eveniment deosebit pentru comunitatea creștină din România. Așa cum știți, avem astăzi la Blaj nu doar catolici, avem ortodocși, avem toți cei care, zic eu, cred într-unul singur Dumnezeu. Și un lucru extraordinar, e un semnal, un semn pentru unitate, pentru ceea ce înseamnă viitorul acestei țări”, a declarat Excelența sa, Liviu Zăpârțan.

Este pentru prima oară când un episcop al Romei vizitează Mica Romă, Blajul. De asemeena, este prima ceremonie de beatificare oficiată vreodată de un Papă în România și prima dată când greco-catolici români sunt ridicați la cinstea altarelor și sunt proclamați sfinți. Cei șapte episcopi morți pentru credință în temnițele comuniste sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Despre această beatificare, cercetătorul CNSAS Virgiliu Țârău spune că este o reparație istorică.

”Ce putem spune despre beatificare? Este că, măcar din punct de vedere moral s-a reparat o nedreptate imensă și că martiriul celor șapte episcopi, dar nu numai al lor, poate să constituie un exemplu al puterii credinței”, a spus prof. Virgiliu Țârău, fost vicepreședinte al CNSAS.

Printre zecile de mii de pelerini prezenți la Blaj s-au aflat și multe persoane care i-au cunoscut pe episcopii ridicați acum la cinstea altarelor. Așa este cazul Aurorei Crăciun, de 83 de ani, care a ținut să participe la întregul eveniment.

”Pe cinci dintre cei șapte episcopi i-am cunoscut îndeaproape. Tatăl meu a fost preot și a fost coleg cu Presfințitul Suciu și Preasfințitul Chinezu”, a spus Aurora Crăciun.

Însă ea nu este cel mai în vârstă pelerin, ci Ioan Bota, preot și prelat papal, din comuna clujeană Florești, care va aniversa 100 de ani de viață în ianuarie 2020.

Vizita Papei în României a presupus și un efort organizatoric uriaș, atât din partea Bisericilor Ortodoxă, Romano-catolică și Greco-catolică din România, cât și din partea Ministerului Apărării, a celui de Interne, SRI și SIE, Serviciul de Telecomunicații Speciale și cel de Protecție și Pază. 

 
Cum s-a văzut vizita Papei Francisc de la Blaj (AUDIO)