Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Armada”, sărbătoarea velierelor de la Rouen la care a venit şi bricul Mircea (ReportajFoto)

20190613_170043.jpg

Bricul Mircea ia parte pentru a 2-a oarà la "Armada" de la Rouen
Bricul Mircea ia parte pentru a 2-a oarà la "Armada" de la Rouen
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Rouen, oraş-port de pe Sena, are loc a 7-a ediţie a manifestaţiei maritime «Armada». Până duminică, circa 50 de vase cu pânze din toată lumea şi-au aruncat parâmele de-al lungul celor 7 kilometri de cheiuri de la Rouen. Printre aceste nave de excepţie se află şi bricul Mircea.

«Armada» durează în total zece zile, răstimp în care circa 700.000 de oameni vin zilnic să admire şi să se urce, gratis, la bordul unor vase de excepţie venite de pe toate meridianele. «L’Hermione», replica vasului cu care a traversat La Fayette oceanul Atlantic în 1780 ca să-i ajute pe independentiştii americani, este prezent la Rouen ca invitat de onoare.

Vasul "L'Hermione" este invitat de onoare la "Armada 2019" (Foto: Vasile Damian)

Nu lipsesc, tot sub pavilion francez, nici superbul «Belem», nelipsit practic de la nicio «Armada» din 1989 încoace. La fel ca şi goeleta cu nume simpatic şi inexplicat «La Belle Poule». Corabia olandeză cu trei catarge «Europa» tocmai a acostat joi la Rouen sub privirile a zeci de gură-cască printre care mă aflam şi eu. Este singurul mare velier din lume care se aventurează în apele reci din jurul Tării de foc.

(Foto: Vasile Damian)

Dacă tot vorbim despre America de sud, să amintim prezenţa la Rouen a vasului brazilian «Cisme Branco» şi a mexicanului «Cuauhtemoc». Tot din America, dar cea de nord, a venit – şi cunoaşte un succes uriaş – vasul “Eagle” al marinei de coastă americane. Inainte să bată pavilionul înstelat al SUA, “Eagle” a fost în serviciul regimului hitlerist sub numele de “Horst Wessel” şi fusese fabricat de şantierele navale Blohm & Voss din Hambourg.

Vasul "Eagle" al pazelor de coastà americane (Foto: Vasile Damian)

Bricul "Mircea" nu este pentru prima oarà la "Armada" din Rouen (Foto: Vasile Damian)

Santiere de unde a ieşit şi bricul “Mircea”, o altă atracţie a “Armadei” din Rouen. Nava Academiei navale din România, construită în 1938 şi bazată la Constanţa, a făcut o primă şi remarcată apariţie la “Armada” din Rouen în 2008.

"Kruzenshtern", unul dintre cele douà mari veliere rusesti venit la Rouen anul acesta (Foto: Vasile Damian)

Impresie mare fac aici în aceste zile şi vasele-şcoală ruseşti. Giganticul “Kruzensthern” cu ai săi 123 de metri lungime şi cu catargul principal care culmină la 50 de metri, a fost iniţial, în 1923, o corabie germană cu nume italian “Padua” după numele oraşului italian Padova. Bazat în portul Kaliningrad dar adesea navigând pe toate mările lumii – a fost aici la Rouen la precedenta “Armada” din 2013 iar eu l-am văzut anul trecut la Sète, portul francez de la Mediterană. Al doilea rus impresionant este “Mir”. Cu “doar” 110 metri lungime, acest vas extrem de sobru şi optimizat la maximum pentru a putea primi la bord un echipaj de 200 de oameni – ofiţeri şi cadeţi de la şcolile de marină – a fost construit în anii ’80 pe şantierele navale poloneze de la Gdansk.

(Foto: Vasile Damian)

In fine, există şi excepţii la această «Armada» şi anume vasele impresionante dar nu cu pânze, care au venit şi ele să ia parte la această enormă sărbătoare maritimă. Astfel, fregata franceză «Bretagne», specializată în lupta anti-submarine şi apărare antiaeriană, vasul logistic belgian “Godetia”, vânătorul de mine olandez “Makkum” şi fregata marocană ultramoderna Tarik Ben Zyiad sunt şi ele acostate la cheiurile Senei de la Rouen.

(Foto: Vasile Damian)

Oraşul-port de pe Sena, aflat la doar câţiva kilometri de marea unde se varsă apoi marele fluviu, se transformă în aceste zile în adevărat loc de sărbătoare. Concerte de muzică, focuri de artificii în fiecare seara, curse de alergare între marinari, monumentele din oraş iluminate special – “Armada” din Rouen, ocazia de vis pentru a vizita mai marii mărilor, se va termina duminică cu o gigantica paradă a acestor vase de-a lungul Senei până la mare. Sunt aşteptaţi cu această ocazie pe malurile apei circa un milion de pasionaţi şi curioşi.

(Foto: Vasile Damian)

 
“Armada”, sărbătoarea velierelor de la Rouen la care a venit şi bricul Mircea (Galerie Foto)