Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mondial Air Ballons, cea mai mare manifestare de montgolfiere din lume (Galerie FOTO)

20190803_071703.jpg

Sute de baloane decoleazà de douà ori pe zi la GEMAB (dacà conditiile meteo o permit)
Sute de baloane decoleazà de douà ori pe zi la GEMAB (dacà conditiile meteo o permit)
Image source: 
Vasile Damian

In mijlocul lanurilor de cereale şi a cirezilor de vite din Lorena (estul Franţei), pe o fostă bază aeriană NATO din anii 50-60, are loc o dată la doi ani cea mai mare adunare de montgolfiere (aerostate cu aer cald) din lume. La ediţia din iulie 2017, participanţii au reuşit să alinieze 456 de baloane, record mondial absolut. Anul acesta, GEMAB19 cum este prescurtată manifestarea «Grand Est Mondial Air Ballons» este la a 16-a ediţie şi a împlinit 30 de ani de existenţă.

In 1989, Philippe Buron Pilâtre nici nu visa la aşa ceva. Fondatorul celei mai mari reuniuni mondiale a pasionaţilor de montgolfiere prevăzuse atunci doar o simplă manifestare, unică.

Baloanele sunt mai întâi umflate cu ventilatoare în pozitia orizontalà (Foto: Vasile Damian)

In trei decenii, GEMAB - Grand Est Mondial Air Ballons – a devenit un eveniment bianual şi o instituţie globalizată. In zece zile cât durează manifestarea, 400.000 de curioşi vin, fie dimineaţa la 6 fie seara la 6, ca să asiste la decolarea simultană a sute de baloane. Circa 1.200 de piloţi şi copiloţi din 40 de ţări sunt şi ei prezenţi ca să asigure spectacolul şi să urce în aer diverşii pasageri.

In timp ce unii îsi mai umflà baloanele, altii îsi iau déjà zborul (Foto: Vasile Damian)

Mondial Air Ballons are loc pe o fostă bază aeriană NATO din anii 50-60 botezată “Chambley Air base” şi întinsă pe mai bine de 250 de hectare în Lorena, mai exact între oraşele Metz şi Nancy. Construită de Franţa pentru nevoile Alianţei nord-atlantice, baza a fost ocupată exclusiv de militari americani între anii 1953 şi 1967. Retrocedată apoi Armatei aerului franceze, ea fost dezmembrată pentru a deveni treptat aerodromul pasionaţilor de montgolfiere.

Inainte de a zbura, pilotul verificà interiorul balonului (Foto: Vasile Damian)

Dotată cu uriaşe hangare destinate diverselor asociaţii care propun activităţi aeronautice, fosta bază pune la dispoziţie şi zeci de mii de locuri de parcare celor care vin să asiste la manifestări.

Gata, (aproape) toatà lumea si-a luat zborul (Foto: Vasile Damian)

De notat că Grand Est Mondial Air Ballons este un spectacol gratuit: atât intrarea cât şi parcarea sunt libere pe perioada manifestării. In afară de cele două zboruri cotidiene cu baloanele, rezervate invitaţilor, sponsorilor, presei dar şi celor care-şi pot permite să plătească 250 de euro distracţia, Mondial Air Ballons propune zilnic o serie de alte atracţii, animaţii sau serate tematice într-un soi de sate de vacanţă botezat « Ballonville ». De asemenea, fosta bază miltară are şi un muzeu şi mai multe spaţii în care se pot admira diverse aparate zburătoare inedite sau intrate în istoria aeronauticii.

Am urcat pânà la circa o mie de metri altitudine (Foto: Vasile Damian)

450 de oameni fac parte din organizarea evenimentului iar pe perioada acestuia sunt mobilizaţi mai bine de 200 de voluntari cu vârste cuprinse între 12 şi 84 de ani. Bugetul GEMAB este de 3 milioane de euro iar reuniunea generează încasări de peste 30 de milioane de euro pentru întreaga regiune.

Mâna pilotului pe arzàtoare, cele care permit urcarea sau coborârea balonului. Directia este decisà de vânt...(Foto: Vasile Damian)

Sate, pàduri, drumuri, câmpuri agricole si lacuri din Lorena am putut admira de la bordul balonului (Foto: Vasile Damian