Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Roque d’Anthéron, locul unde pianul este rege (Galerie FOTO)

20190809_190623.jpg

Afisul editiei 2019 a Festivalului international de pian de la Roque d'Anthéron
Afisul editiei 2019 a Festivalului international de pian de la Roque d'Anthéron
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Festivalul de pian de la Roque d’Anthéron (regiunea Provenţa, sudul Franţei), ajuns la a 39-a ediţie, s-a impus déjà de ceva vreme pe scena internaţională şi în peisajul muzical. Situl iniţial al concertelor – Parcul castelului Florans – nu mai e demult singura scenă a muzicii care propune concerte. Alte 10 situri din regiune sunt luate cu asalt în fiecare an de zeci de mii de melomani.

Abaţia Silvacane, carierele de piatră de la Rognes, templul protestant de la Lourmarin – iată doar câteva scene pe care, timp de o lună – între mijlocul lui iulie şi mijlocul lui august – amatorii de muzică clasică dar şi jazz pot asculta vedete pianistice venite de pe toate meridianele.

Templul protestant de la Lourmarin (Foto: Vasile Damian)

Au concertat în cadrul festivalului de la Roque d’Anthéron tinere talente sau nume de seamă precum Martha Argerich, Krystian Zimerman, Boris Berezovski, Grigori Sokolov, Evgeni Kissin, Hélène Grimaud, Alexander Malofeev – venit aici pentru prima oară în 2014 când nu avea decât 13 ani ! - Nikolai Luganski sau Anne Queffélec. O serie de pianişti români sau de origine română au impresionat şi ei publicul de la Roque : Dan Grigore, Dana Ciocârlie, Radu Lupu sau Andrei Vieru s-au produs pe scena parcului Florans sau prin împrejurimi.

Dana Ciocârlie, în concert în templul de la Lourmarin, în cadrul Festivalului international de pian de la Roque d'Anthéron (Foto: Vasile Damian)

Festivalul internaţional de pian a luat naştere în 1981 la iniţiativa lui René Martin un tânăr dar ambiţios creator de festivaluri, devenit între timp directorul artistic de la Roque d’Anthéron. René Martin nu ar fi putut face nimic fără sprijinul decisiv al primarului de atunci, Paul Onoratini care avea în grijă parcul castelului Florans.

Aleeile de platani sau sequoia le permit melomanilor si turistilor sà profite de umbrà pentru a se întinde în iarbà sau a picnica în familie (Foto: Vasile Damian)

Principala scenă a Festivalului se află în exterior, în inima acestui parc. E vorba mai exact de un luminiş în mijlocul unei păduri de peste 350 de platani şi zeci de sequoia centenari. De la câteva sute de locuri la început, amfiteatrul în aer liber de la Roque d’Anthéron s-a tot extins pentru a propune acum exact 2.020 de locuri confortabile, aşezate, în gradene. In cele trei zile şi două seri pe care le-am petrecut aici, toate scaunele au fost ocupate.

Tânàrul (17 ani) si talentatul pianist rus Alexander Malofeev i-a încântat pe cei peste douà mii de spectatori veniti sà-i asculte interpretarea concertului pentru pian nr. 2 al lui Ceaikovski (Foto: Vasile Damian)

Scena propriu-zisă, cea pe care seară de seară joacă o orchestră simfonică sau un pianist solo, a fost şi ea ameliorată acustic. Azi ea măsoară 28 metri lungime şi 14 înălţime şi are forma unei scoici. Marea majoritate a pianiştilor spun că beneficiază de condiţii acustice foarte apropiate de cele ale unei săli de concerte închise. Există însă în continuare şi unii artişti care refuză să joace în aer liber, organizatorii propunând atunci o serie de alternative pe scenele din regiune.

La ora 8:45 dimineata, pianista rusà Iuliana Avdeïeva îsi alege pianul pentru concertul din seara respetivà (Foto: Vasile Damian)

Platanii, sequoia dar şi pianele puse la dispoziţia artiştilor sunt elemente de bază, tradiţionale, ale Festivalului. Astfel, pianiştii au de ales în dimineaţa zilei când vor concerta între 7 piane Steinway şi 2 Bechstein. Denijs de Winter, acordorul belgian al festivalului încă de la începuturile acestuia, este o personalitate inconturnabilă a manifestării şi un sprjin esenţial pentru artişti care adesea, primul lucru după terminarea concertului, se duc să-l felicite pe maestrul care a pregătit instrumentul.

Acordorul belgian Denijs de Winter se ocupà de pianele artistilor care vin la Roque d'Anthéron din 1982, adicà de la editia a 2-a a Festivalului (Foto: Vasile Damian)

Ediţia 2019 a Festivalului de la Roque d’Anthéron, care se termină pe 18 august, a programat 95 de concerte, a invitat 600 de artişti şi a vândut circa 80.000 de bilete.