Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Fridays for future": mii de tineri francezi fac grevă şi manifestează pentru climă (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20190920_123751.jpg

Mii de elevi parizieni, participanti la o "grevà pentru climà", s-au reunit în Place de la Nation din Paris în cadrul miscàrii "Fridays for future"
Mii de elevi parizieni, participanti la o "grevà pentru climà", s-au reunit în Place de la Nation din Paris în cadrul miscàrii "Fridays for future"
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Ca peste tot în lume - 5.000 de manifestaţii în 150 de ţări - tinerii francezi s-au mobilizat şi ei astăzi pentru climă. La Paris, mii de elevi au făcut "grevă" şi au ieşit în stradă ca să denunţe schimbările climaterice şi să ceară guvernului măsuri concrete pentru a stopa încălzirea planetei.

"Suntem mai calzi, mai înfierbântaţi decât clima" scandau tinerii reuniţi în Place de la Nation, locul de unde s-a dat startul manifestaţiei pariziene. Mii de elevi din capitală au traversat apoi estul Parisului pentru a se regăsi în parcul Bercy unde au fost organizate diferite conferinţe şi mese rotunde.

Costumati sau dezgoliti, tinerii francezi s-au fàcut auziti pe stràzile Parisului pentru a cere màsuri în favoarea protectiei clime (Foto: Vasile Damian)

Pancarte cu sloganuri şi mesaje, trompete, megafoane, costume colorate - tinerii s-au arătat foarte inventivi în cursul acestei "greve" pentru climă la care  au vrut să-i sensibilizeze pe cei mai mari dar mai ales pe guvernanţi.

Manifestatia parizianà ("marsul pentru climà") a început în Place de la Nation (Foto: Vasile Damian)

15 martie, 23 mai şi 20 septembrie - "marşul pentru climă" iniţiat de suedeza Greta Thunberg e la a treia sa ediţie sub numele de "Friday for future". Marie este responsabilă a aripii franceze "Youth for climate". Ea notează că "consecinţele încălzirii climei se resimt déjà: am trăit o vară foarte fierbinte, se vorbeşte despre a 6-a dispariţie a speciilor - o altă specie dispare la fiecare 20 de minute - şi guvernanţii tot nu reacţionează. Guvernul francez e conştient de problemă dar nu ia măsurile necesare. Raportul experţilor Giec spune că 2030 va fi punctul limită, din care nu ne vom mai putea întoarce. In 2030, eu o să am 27 de ani şi nu am chef să trăiesc mai bine de jumătate din viaţă în condiţiile prezise de Giec" ne spune Marie.

François afiermă de partea lui că "tinerii se revoltă pentru că au impresia că li se fură viitorul. Criza ecologică e mai importantă decât cea economică. Ne temem că o să fie prea târziu când o să ne dăm seama că trebuie să facem ceva. Cerem acţiuni concrete. De exemplu să nu mai semnăm acorduri cu Brazilia care este un poluator fără pereche. Nu mai trebuie semnate acorduri care omoară clima" e de părere tânărul de 17 ani.

Fatou se gândeşte la viitor. "Trebuie să prezervăm planeta şi s-o salvăm, pentru noi dar şi pentru viitoarele generaţii. Pe noi tinerii ne afectează mai mult acest lucru pentru că dacă vrem să fondăm o familie şi să avem un mediu curat pentru copii noştri, trebuie să participăm la acest marş".

Tinerii au venit de acasà sau si-au confectionat la fata locului diversele pancarte cu sloganuri (Foto: Vasile Damian)

Mohamed aminteşte că "în 2015 am avut un acord zis de la Paris dar care a fost o glumă. Practic nicio ţară importantă nu-l respectă, nici măcar Franţa, ţara care a găzduit atunci reuniunea COP. Ori se resimte clar schimbarea climatică: am avut o vară caniculară, iarna avem inundaţii, tot atâtea evenimente care în trecut aproape că nu existau".

S-au strecurat în marsul tinerilor pentru climà si apàràtori ai Amazoniei (Foto: Vasile Damian)

Nu doar la Paris s-au mobilizat elevii pentru climă. Strasbourg, Rouen, Lille, Saint-Etienne sau Pau sunt doar câteva alte oraşe din provincia franceză unde s-au auzit sloganuri în favoarea prezervării planetei. "Si 1, şi 2, şi 3 grade, sunt o crimă contra umanităţii" a fost cel mai des rostit azi.

 
"Fridays for future": mii de tineri francezi fac grevă şi manifestează pentru climă