Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Tutankhamon, tezaurul faraonului” – cea mai vizitată expoziţie din istoria Franţei (Galerie FOTO)

20190914_155500.jpg

Amon, cel mai important zeu din mitologia egipteanà, pàzindu-l pe Tutankhamon
Amon, cel mai important zeu din mitologia egipteanà, pàzindu-l pe Tutankhamon
Image source: 
Vasile Damian

Expoziţia „Tutankhamon, tezaurul faraonului” şi-a închis porţile duminică seara. In 6 luni, expoziţia găzduită de Grande Halle de la Villette din Paris a atras peste 1,4 milioane de vizitatori devenind astfel, oficial, cea mai vizitată expoziţie din istoria Franţei.

In ciuda faptului că doar 150 de obiecte dintr-un total de peste 5.000 găsite în camera mortuară a faraonului au fost aduse la Paris, în ciuda faptului că preţul biletelor a fost extrem de piperat – 24 de euro pentru un adult şi 18 euro pentru copii între 4 şi 14 ani – în ciuda faptului că expoziţia era găzduită într-un loc – Grande Halle de la Villette - mult mai puţin prestigios decât marile muzee pariziene, „Tutankhamon, tezaurul faraonului” a atras peste 1,4 milioane de pasionaţi de Egipt.

Fotoliul lui Tutankhamon cu incrustatii de eben, fildes si foite de aur (Foto: Vasile Damian)

Precedentul record de frecventare era deţinut tot de o expoziţie consacrată faraonului care a domnit acum 3.300 de ani. „Tutankhamon şi epoca sa”, poreclită „expoziţia secolului”, atrăsese în 1967 peste 1,2 milioane de vizitatori la Petit Palais. Semn că egiptomania e mai departe o afacere rentabilă...

Evantai zis "al vânàtorii de strut" realizat din lemn aurit (Foto: Vasile Damian)

Cele 150 de obiecte aduse cu această ocazie la Paris – din care 60 nu ieşiseră niciodată afară din Egipt – îşi vor continua periplul mondial. Plecată de la Cairo la Los Angeles unde atrăsese 700.000 de vizitatori înainte de a veni la Paris, expoziţia va face escală în noiembrie la Saatchi Gallery din Londra. Vor urma alte 6-7 metropole din lume înainte de o revenire definitivă, în 2024, la noul Mare muzeu egiptean de la Cairo. Acolo unde se află déjà restul comorii tânărului faraon şi mai ales masca funerară a lui Tutankhamon care de data aceasta, spre deosebire de 1967, nu a făcut voiajul la Paris şi nici în restul lumii.

Peste 50 de cutii si bagaje din lemn, calcità sau fildes, pline de obiecte superbe, au fost gàsite în camera funerarà a lui Tutankhamon (Foto: Vasile Damian)

Atracţia pentru această expoziţie, succesul ei, dă speranţe autorităţilor egiptene. Ministrul Antichităţilor speră ca „milioane de îndrăgostiţi de civilizaţia egipteană să vină la Cairo pentru a descoperi partea esenţială a comorii lui Tutankhamon”.

Horus, sub formà de soim solar, realizat din lemn acoperit cu foite de aur (Foto: Vasile Damian)

Scut din lemn aurit care-l aratà pe Tutankhamon ucigând lei (Foto: Vasile Damian)

Statuia lui Tutankhamon mergând - lemn aurit, ràsinà neagrà si bronz (Foto: Vasile Damian)

Tutankhamon cu harpon (Foto: Vasile Damian)

Tutankhamon pe o panterà neagrà (Foto: Vasile Damian)

Gardianul regelui - statuie scoasà pentru prima datà din Egipt (Foto: Vasile Damian)

Biciul si cârja lui Toutankhamon, foità de aur, sticlà, lemn si bronz (Foto: Vasile Damian)

Cupa lui Tutankhamon din alabastru (Foto: Vasile Damian)

Colier din aur, argint, turcoaz, lapis-lazuli si sticlà (Foto: Vasile Damian)

 
„Tutankhamon, tezaurul faraonului” – cea mai vizitată expoziţie din istoria Franţei