Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul, orașul studenților francezi și francofoni

umf_cluj.jpg

UMF Cluj și-a mutat cursurile în online, de frica răspândirii coronavirusului
UMF Cluj și-a mutat cursurile în online, de frica răspândirii coronavirusului
Sursa imaginii: 
Facebook/UMF Cluj

Începerea anului universitar se apropie cu pași repezi, iar la Cluj, studenții veniți din alte țări beneficiază de o perioadă de acomodare, în care universitățile organizează seminarii de integrare pentru ei. Cei mai mulți studenți străini de la Cluj sunt cei francezi și fancofoni. Majoritatea studiază Medicina la Cluj.

Aproximativ 400 de studenți străini, francofoni sau anglofoni au participat, anul acesta, la seminarul de integrare organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. La acest eveniment a participat și ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Michèle Ramis.

”Ambasada Franței, cu toate serviciile noastre, Institutul Francez, Consulatul onorific sunt aici pentru a se asigura că totul decurge bine. Astfel că studenții nu se află într-un mediu necunoscut, nu se află într-un mediu în niciun caz ostil, sunt într-o țară prietenă, într-un mediu amical și cred că au mult noroc să poată veni aici, la două ore de zbor de Franța, pentru a studia la o facultate francofonă cum e cea de aici, unde își pot face mulți prieteni, pentru că există și studenți care nu sunt francezi, dar sunt studenți francofoni din alte țări”, a spus Excelența Sa Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România.

Statisticile arată că există 2500 de studenți francofoni în România, dintre care 1200 sunt la Cluj. Ceailalți studiază la Iași și în alte centre universitare din țară. Decanul Facultății de Medicină din Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, spune că numărul francezilor care învață la Cluj a crescut constant.

”Am înființat această linie francofonă în anul 2000, iar numărul studenților a crescut de la 15, cu câți am început, la peste 1000 astăzi, așa încât suntem foarte interesați de dezvoltrea în continuare a francofoniei facultății noastre”, a spus Anca Buzoianu.

Univestitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca face toate eforturile pentru ca studenții străini să se simtă aici ca acasă, spune mai spune decanul Facultății clujene de Medicină.

”Am redactat anul trecut un ghid al studentului internațional, avem o aplicație pe dispozitivele mobile care le dă absolut orice informație din toate domeniile utilă de care au nevoie, de la orar până la unde să mănânce sau ce să facă în cazul unei urgențe medicale. Toate acestea au fost în strategia facultății noastre pentru a-i ajuta să se integreze, să se simtă ca acasă și pentru a înțelege cât de importanți sunt ei pentru noi, profesorii lor”, a mai spus Anca Buzoianu.

De ce vin francezi la Cluj? ”Dacă chiar doriți să știți, trăim o eră în care în Franța a devenit foarte complicat să ai acces la studii medicale și este un sistem care a devenit aleatoriu. Aceasta este soluția pentru a trăi visul nostru, să eludăm sistemul și de aceea venim în România. Cererea crește tot mai mult, pentru că sistemul francez a devenit și mai complicat”, a răspuns pentru RFI o studentă de anul I la Stomatologie, venită din Lyon.

Anul acesta, la Universitatea de Medicină din Cluj s-au înscris 150 de studenți francofoni și 200 care vor învăța în limba engleză.

 
Ascultă AICI reportajul de la Cluj