Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcarea ecologistă Extinction Rebellion blochează zeci de oraşe în lume (Reportaj la Paris)

20191008_113245.jpg

La Paris, Place du Châtelet a fost blocatà de militantii pacifisti ai miscàrii Extinction Rebellion
La Paris, Place du Châtelet a fost blocatà de militantii pacifisti ai miscàrii Extinction Rebellion
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Mişcarea ecologistă „Extinction Rebellion” (pe scurt XR) organizează începând de ieri două săptămâni de acţiuni pacifiste. Peste 50 de capitale sau oraşe din lumea întreagă – Amsterdam, Londra, New York, Berlin şi Sydney sunt doar câteva dintre ele – au fost sau mai sunt confruntate cu acţiuni non-violente de mare amploare. Principalul obiectiv afişat de militanţi este de a forţa diversele guverne să acţioneze rapid în faţa crizei ecologice şi climaterice.

La Paris, centrul istoric al capitalei franceze este în parte blocat de luni dimineaţă. Place du Châtelet şi Pont au Change – podul care leagă piaţa Châtelet de Ile-de-la-Cité – sunt ocupate de sute de militanţii ai mişcării „Extinction Rebellion” - pe scurt XR. Ambianţa este mai degrabă destinsă, festivă: tineri mulţi, uneori părinţi cu copii, muzică, discuţii, baloturi de fân şi toalete ecologice. Fără a uita pancartele cu diverse sloganuri în favoarea planetei. „Nu mai avem timp de dezbateri ci doar de acţiuni” afirmă cei prezenţi.

Leah, una dintre cele mai active militante din Paris, ne reaminteşte cum şi unde a apărut această mişcare. „„Extinction Rebellion” este o mişcare de nesupunere civică în masă care s-a lansat anul trecut, în octombrie, în Anglia, mai exact la Londra. Idea este de a alerta şi sensibiliza oamenii cu privire la extincţia în masă care are loc actualemente şi de a-i responsabiliza pe oameni pentru a acţiona concret, de exemplu blocând drumuri. Noi am reuşit să blocăm centrul Parisului, ceea ce nu-i rău deloc” îmi spune satisfăcută Leah.

Place du Châtelet, ocupatà de corturile militantilor miscàrii Extinction Rebellion (Foto: Vasile Damian)

O rog pe Leah să-mi zică apoi care sunt obiectivele acestui protest, ce aşteaptă concret de pe urma acestei blocade. Cu destul de mare dificultate – probabil stresul şi lipsa de somn erau de vină – tânăra arhitectă îmi enumeră cele 4 obiective, cele 4 revendicări ale lui „Extinction Rebellion”. „In primul rând cerem guvernelor şi mediilor de informare să spună adevărul cu privire la ceea ce se întâmplă cu clima şi extincţia în masă pe care o trăim. In al doilea rând, cerem să se acţioneze de pe acum pentru a ajunge la neutralitatea carbon în anul 2025. In al treilea rând, vrem să se conserve biodiversitatea. In fine, în Franţa, a 4-a revendicare este constituirea unor adunări cetăţeneşti care să ia în discuţie toate aceste probleme”.

Sigla miscàrii Extinction Rebellion, realizatà din pàmânt în Place du Châtelet (Foto: Vasile Damian)

Printre cele câteva sute de manifestanţi parizieni care blocau, sub o ploaie măruntă, Place du Châtelet, îl întâlnesc pe Florian. Tânărul de 21 de ani îmi spune că „există déjà un consens ştiinţific, nişte scenarii foarte pesimiste cu privire la ce ne aşteaptă în domenii precum biodiversitatea sau încălzirea climei. Multe catastrofe se pot adeveri şi totuşi guvernele nu fac lucruri la înălţimea mizelor climatice”.

Corturi ale militantilor Extinction Rebellion, place du Châtelet (Foto: Vasile Damian)

Il întreb pe Florian ce soluţii întrevede pentru a stopa extincţia în masă. „Schimbarea actualului sistem de producţie şi de consum pentru a instaura o societate axată mai mult pe solidaritate, pe cooperare, pe împărţirea echitabilă a resurselor şi pe producţia rezonabilă şi nu pe incitarea la un supra-consum. Sunt aici ca să spun „nu” acestei lumi care ni se impune şi care e o lume destul de violentă întrucât oprimă planeta, oprimă oamenii, oprimă popoarele şi oprimă animalele” îmi spune entuziastul Florian.

Paie ràspândite în mijlocul intersectiei de la Place du Châtelet (Foto: Vasile Damian)

La Paris, sutele de participanţi la mişcarea din Place du Châtelet speră să reziste trei zile în ciuda nemulţumirii automobiliştilor şi mai ales a unei masive prezenţe poliţieneşti. Trebuie spus că suntem la doi paşi de Prefectura de Poliţie a capitalei, acolo unde zilele trecute s-a comis un atentat islamist căruia i-au căzut victimă 4 poliţişti.

Macheta unui vas pescàresc pe Pont au Change (Foto: Vasile Damian)

Această „săptămână de nesupunere civică” internaţională care a început luni este a doua din istoria tinerei mişcări protestatare, prima fiind organizată în luna aprilie.

 
Mişcarea ecologică Extinction Rebellion blochează zeci de oraşe în lume (Reportaj la Paris)