Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale: Londra - debutul votării cu o afluență redusă

votare_harrow.jpg

Secțiile de votare 551 și 552 Londra
Puțină lume a venit la deschiderea votării în nord-vestul Londrei, la Harrow
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Votarea a început la Londra vineri la ora 12 locală, cu puțini alegători prezenți la deschiderea urnelor. O situație total diferită față de alegerile europarlamentare din mai 2019 și de la precedentul scrutin prezidențial din noiembrie 2014.  

La Harrow în nord-vestul Londrei, sectorul unde locuiește cea mai mare concentrare de populație românească - circa 20000 potrivit datelor oficiale -  au fost deschide într-o mare sală de sport secțiile de votare 551 și 552 din Diasporă. 

Circa 10 - 15 persoane așteptau aici cu 10 minute înaintea deschiderii accesului la vot.

"Am venit aici cu două ore în urmă", spune un bărbat de 60 de ani care este primul la coadă, "am venit din prima zi ca să nu maipățesc ca în mai la europarlamentare și referendum când am stat la coadă șapte ore până am ajuns să votez", mai spune el. 

Îi reamintesc că exista și opțiunea votului prin corespondență. "Nu am încredere, vreau să mă asigur că pun eu ștampila pe buletinul de vot", spune bărbatul care este plecat din România de 20 de ani și de 10 ani trăiește în Londra. 

Nu doar faptul că se votează, pentru prima oară, pe parcursul a trei zile, ușurează votarea, dar și numărul de secții este considerabil mai mare: 72 în Regatul Unit (față de 29 în mai 2019), dintre care 18 în Londra (opt în mai 2019). 

Înauntru e o sală imensă de sport împărțită în două. Vanda, președinta biroului secției de votare explică afluența redusă la votare:

"Mulți sunt plecați la lucru acum, dar sperăm ca după amiază și în zilele următoare să vină lumea. Ambasada României a luat măsuri pentru deschiderea un număr mai mare de secții de votare pentru evitarea aglomerației de la alegerile trecute", spune ea.

Votanți mulțumiți

La ieșire alegătorul cu care am vorbit înaintea deschiderii urnelor era vizibil satisfăcut: "Mi-a luat doar câteva secunde să votez, nici nu se compară cu scrutinele anterioare", spune el.


Sursa imaginii: 
Petru Clej

"Sunt foarte mulțumit de cum decurge votarea", spune alt bărbat, "în mai am așteptat la coadă șapte ore și tot n-am apucat să votez".

O tânără cu un copil mic în landou este și ea încântată: "Votez pentru prima oară și am reușit să o fac foarte repede chiar cu copilul adormit în căruț", spune ea. 

Votarea se încheie vineri la ora 21, iar sâmbătă și duminică urnele vor fi deschide între 7 și 21 ora locală. 

ACTUALIZARE În prima zi au votat în cele 72 de secții din UK 15001 alegători (6238 la Londra în 18 secții - cele mai multe într-un oraș din afara României). În mai 2019 la europarlamentare au votat într-o singură zi 46266 de alegători în 29 de secții (la Londra 15206 în opt secții).

 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ