Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape 120000 de români din Regatul Unit au votat în turul 1

votare_londra_edgware.jpg

Votare Londra Edgware
La secția de votare Londra Edgware din nordul capitalei britanice au votat 7264 de persoane - record absolut
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Un număr record de alegători - aproape 120000 - au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale în cele 72 de secții de votare din Regatul Unite. Klaus Iohannis și Dan Barna au obținut cel mai mare număr de voturi. 

Votarea în trei zile a fost un succes: 15000 de votanți vineri, 35000 sâmbătă și 70000 duminică, în condiții foarte bune, mulți dintre alegători petrecând doar unul sau două minute de la intrare până la ieșire în secția de votare. 

Dintre cele 72 de secții din UK, 18, adică exact un sfert erau în Londra, unde s-au aflat cele trei secții cu cea mai mare prezență la urne: Londra Edgware - 7264, Londra Stratford - 5737 și Londra Barking - 4657. 

La Edgware - secție situată în nordul capitalei britanice sub tribuna unui stadion al unei echipe din liga a cincea, în apropierea celei mai mari concentrări de populație românească din între Regatul Unit (populație românească estimată oficial în 2018: 415000 din care Londra 148000) a fost depășit recordul de prezență la secție deținut de la referendumul din 2018 de Londra Harrow: 6105. 

"Am stat maximum cinci minute", spune un tânăr din Republica Moldova care a ținut să voteze în alegerile din "țara mamă", "s-au organizat foarte bine, nu ca la alegerile anterioare, este minunat, s-au modernizat, aș spune. Nu mai trebuie făcute atâtea înscrisuri, e mult mai simplu acum", adaugă el.

Experiență plăcută

La Stratford, în estul Londrei, sâmbătă seara pe o ploaie măruntă și persistentă lumea votează în ritm alert. Aici, într-o sală de festivități, sunt două secții de votare.

Secția 549 Londra Stratford
La secția 549 Londra Stratford au votat peste 5700 de persoane
Sursa imaginii: 
Petru Clej

"A fost mult mai lejer decât la experiențele trecute", spune un bărbat la ieșirea de la urne. "La precedentele alegeri prezidențiale din 2014 am fost la Institutul Cultural Român, am venit special din Surrey, din sudul Angliei, am stat la coadă 12 ore și m-am apucat să votez, am ajuns la doi metri și s-au închis ușile. La europarlamentarele din mai 2019 am reușit să votez după 7 - 8 ore de stat la coadă."

"De data aceasta am fost plăcut impresionat de profesionalismul membrilor biroului secției, dar am văzut că acum am semnat electronic și sper să ne digitalizăm și noi mai bine". adaugă bărbatul. 

"Ne pregătim de mai bine de o lună de zile, am depus o muncă intensă, astfel încât vineri la 12 eram perfect funcționali când s-a deschis secția", spune președinta secției secției 549, Grațiela Anghel. "Oamenii sunt încântați de cum merge votarea și că nu mai trebuie să stea la coadă".

Audio description: 
Ascultați interviul cu președinta secției de votare 549 Londra Stratford, Speranța Anghel, realizat de Petru Clej
 
Ascultați reportajul realizat la multe secții de votare de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ