Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ieșenii l-au votat pe Numărul 1

stampila_votat.jpg

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe actul de identitate.
Sursa imaginii: 
RFI/Violeta Cincu

Onesitate dar şi protecţie socială.Vot care să sancţioneze dezamăgirea. Ieşenii spun că au votat un preşedinte care să-i facă să trăiască mai bine şi de care să fie mîndri. Aşa au descris politicianul pe care l-au ales la ptimul tur al alegerilor prezidenţiale. Numele era însă de fiecare dată diferit! La Iaşi nu au fost incidente majore.La nivelul județului Iași, după numărarea voturilor din toate secțiile, Klaus Iohannis avea 36,3%, Viorica Dăncilă 21,5% şi Barna 17,6%. La nivelul municipiului Iași, rezultatul a fost mai bun pentru candidatul USR+, Barna obţinând 24%, iar Iohannis 33% şi Dăncilă 24%.

Am votat numărul unu! Aşa povesteşte un cuplu de vîrstnici din cartierul Tătăraşi, municipiul Iaşi. Puţin după ora 7 dimineața. E duminică 10 noiembrie. Sunt îmbrăcaţi elegant şi se ţin de mână. „Am votat cu numărul unu. Klaus Iohannis. 30 de ani nu s-a făcut absolut nimic. Trebuie să fie președintele tuturor românilor, de toți. Și politica externă să fie pe primul plam. Să ridice România sus. Să fim a doua Elveție!".

Ieşenii nu şi-au neglijat dreptul la vot. Unii au povestit că s-au sfatuit în familie cu cine să voteze la primul tur. Pentru că, au povestit mulţi, alegătorii ştiu cine e învingătorul turului doi au preferat un vot divers.

Profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza spune că, în turul doi, va vota cu Klaus Iohannis dar i-a plăcut programul omului de afaceri Viorel Cataramă şi, a precizat, e şi curios să vadă care este bazinul fostului liberal: „ Cum ar trebui să fie un președintele? Să fie de bun simț! Pentru că în politichia românească lipsește bunul simț! Pe lîngă inteligență și cultură. Am votat cu Viorel Cataramă!" 

Ieşenii au profitat de faptul că Evidenţa Populaţiei a lucrat duminică. Peste o mie dintre ei s-au prezentat pe 10 noiembrie ca să-şi reînoiască actele de identitate. Şi politicienii locali au votat. Dupa o agendă bine pusă la punct. Din declaraţiile date la ieşirea de la secţia de votare, parcă au votat toţi acelaşi preşedinte. Valori europene, o Românie pe care o iubesc, bunăstare, proiecte importante de infrastructură. Numai că fac parte din formaşiuni diferite deci candidatul votat e diferit. Alţii au votat pentru unitate şi vor un preşedinte care să-i iubească.Alţii au spus că au votat un preşedinte român. Cei tineri spun că USR îi reprezintă.Speranţele puse în candidat sunt mari.

Studenţii de la Universitatea Tehnică au fost mai somnoroşi şi pare că au ajuns toţi la aceeaşi ora de votare în campus. Au stat puţintel la rînd. În multe secţii de votare covrigeii de pe mese i-au unit pe repreyentantii diferitelor partide politice.Nu au fost incidente.Vicepresedintele unei secţie de votare din Fetesti, Scobinti judeţul Iaşi vicepreşedintele era condamnat penal pentru uz de fals.A fost inlocuit.

A fost 10 noiembrie la Iasi.

 
Ascultă reportajul realizat de Violeta Cincu