Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce l-au votat ieşenii pe Klaus Iohannis?

iohannis_tur_2.jpg

Klaus Iohannis este președintele României pentru încă un mandat de 5 ani.
Klaus Iohannis este președintele României pentru încă un mandat de 5 ani
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

“Între un rău şi un rău mai mic”, astfel îşi explică ieşenii votul.Un vot care a mers cu precădere, către al doilea mandat al preşedintelui  Klaus Iohannis. Din mai multe motive, susţin alegătorii din municipiul Iaşi. Unii au spus că a fost un vot anti PSD, alţii că au aşteptări mari de la preşedinte. Şi tinerii îi cer preşedintelui să ia măsuri pentru ca generaţia lor să nu mai plece din ţară.

“Am votat pentru PNL. Sincer, mai bună alegerea decît Dăncilă. A trebuit să alegem între un rău şi un rău mai mic! “ povestesc aproape în acelaşi timp doi tineri.

Iaşi. 24 noiembrie. E ziua turul doi al alegerilor prezidenţiale. E frig iar vîntul face ca temperaturile să pară mult mai scăzute. La secţia de vot de Liceul Vasile Alecsandri o femeie are un copil agăţat de poale. Soţul e mult în urmă. Femeia îşi face cruce şi spune Doamne Ajută! Cu cine a votat? “ Nu se spune. Şi am, în continuare, aceleaşi aşteptări! Să fie mai atent la tineret. Că tineretul pleacă din ţară. Dacă nu se schimbă nimic  o să tot plece lumea din ţară. Copilului meu îi văd viitorul peste mări şi ţări“, povesteşte femeia în tip ce îţi priveşte fetiţa de vreo trei anişori.Pentru alţii, alegerile de duminică 24 noiembrie sunt ca o pastilă amară. Sta cu fetiţa ăn Piaţa Unirii. Lăngă bradul mare încă neîmpodobit. Povesteşte că în primul tur a votat cu Dan Barna. Nu a fost să fie, dă din mînă a lehamite.Ne îndrptăm spre secţiile de votare din campusurile studenţeşti.

După declaraţii, liderii politici locali au votat pentru acelaşi preşedinte

Între timp au votat şi liderii locali.  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica a fost dimineaţă la școala nr. 16 din Nicolina. A declarat că a votat cu dezamăgirea că și după 30 de ani are de ales între neocomunism și democrație  Am votat și cu o urmă de tristețe pentru că după 30 de ani de comemorare a Revoluției române, iarăși avem de ales între neocomunism și democrație. Ne urmărește încă umbra comunismului. E important să votăm pentru că există riscul să revină baronii locali la conducerea țării. Mă aștept ca românii să voteze cu sufletul și cu mintea lor“, a spus Mihai Chirica.Presedintele PNL Iasi, ministrul mediului, Costel Alexe a explicat ieri că“ crede că într-o Românie Normală, Iașul și Moldova trebuie să conteze după o hegemonie toxică a baronilor locali din zonă, care au viciat vizibil șansele de dezvoltare a județelor noastre!

Ieşenii, dincolo de motivaţia poverilor economice, de gradul tot mai ridicat de depopulare a comunităților noastre și de discriminările sociale, sunt îndreptăţiţi să iasă la vot, să îşi ceară drepturile şi să denunţe tratamentul umilitor la care au fost supuşi an de an de toate guvernările ultimilor ani, când Iașul și Moldova au fost mereu ultimii în lista priorităților investiționale“.

Şi preşedintele PSD Iaşi, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa a votat. "Am votat cu inima pentru un preşedinte care vrea prosperitatea României, un preşedinte care vrea să dezvolte infrastructura rutieră, să modernizeze spitalele, un preşedinte care vrea să dezvolte şcolile, satul românesc, un preşedinte care ţine la antreprenoriat şi vrea să dezvolte antreprenoriatul, să creeze locuri de muncă. Numai dezvoltând România, antreprenoriatul autohton, românii se vor întoarce înapoi acasă" a precizat Maricel Popa..

“Să facă ceva pentru tineri“

S-a stat la rind şi la secţiile de votare din campusurile studenţeşti. Mediciniştii spun că l-au votat pe Klaus Iohannis. Mulţi dintre ei îşi văd viitorul afară. Salariile mărite nu compensează condiţiile grele de muncă din spitale. “ Să lupte pentru ţară. Să dea jos PSD pentru totdeauna. Sunt student la Medicină în anul V. Următorii doi ani sunt decisivi. Condiţiile de muncă sunt grele. Voi decide dacă plec sau nu“, a povestit o tînără studentă la UMF Iaşi.Într-un cartier cu populaţie predominant vîrstnică, mândria de a fi romăn a  decis.La Iasi nu s-au inregistrat incidente deosebite. Oamenii au votat.S-au fotografiat cu buletinul dupa vot şi au postat pe reţelele de socializare. A fost ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale la Iaşi.. O zi rece, cu vint şi fără soare.