Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clujul, vicecampion la urne în turul 2 la prezidențiale

Clujul a fost pe locul doi în țară, după județul Ilfov, la prezența la urne, urmat de județul Sibiu, arată datele colectate în timp real de Biroul Electoral Central. Cum s-a desfășurat votul la Cluj?

În cele 664 de secții de votare amenajate în întreg județul Cluj, au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale aproape 380.000 de oameni, ceea ce a situat județul Cluj pe locul doi în România, cu o prezență de 62,06 procente. Deși procentul județului Ilfov este mai mare, de 68,58, ca număr absolut de alegători care și-au exprimat votul Clujul depășește Ilfovul cu peste 130.000 de oameni. În timp ce pentru unii votul în sine este o datorie civică, pentru alții a reprezentat o ultimă încercare înainte de a lua decizia de emigra din România.

La Cluj a votat și președintele UDMR Hunor Kelemen. La închiderea urnelor, el l-a felicitat pe președintele Klaus Iohannis pentru rezultat. În plus, el a explicat și de ce în județele Harghita și Covasna procentul de participare a fost de abia de un sfert din numărul total de alegători: nimeni nu le-a cerut votul, decât cu două zile înainte de alegeri. În plus, Hunor Kelemen a declarat la Cluj că este convins că Iohannis va acționa mai hotărât în acest mandat, nefiind presat de câștigarea următoarelor alegeri prezidențiale. 

”În următorul an așteptăm de la președintele Iohannis o acțiune fermă în ceea ce priește educația, infrastructura și problemele mari ale societății, așteptăm o schimbare de atitudine față de fiecare cetățean și față de comunitatea maghiară, și sunt convins, că se vor găsi soluțiile prin care România va deveni o țară mai bună și mai faină pentru toți cetățenii ei”, a declarat Hunor Kelemen.

Cât despre votul, în sine, de la Cluj, nu au existat incidente notabile. Mobilizarea clujenilor a avut și consecințe organizatorice. O secție de votare a trebuit să își întrerupă, temporar, activitatea, pentru că a epuizat buletinele de vot. Secția s-a redeschis după ce autoritățile au adus un supliment de buletine de vot.