Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum au serbat clujenii 1 Decembrie

1_dec.jpg

Cum au serbat clujenii 1 Decembrie.
Cum au serbat clujenii 1 Decembrie
Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

La Cluj, 1 Decembrie a fost sărbătorit cu parade militare, focuri de artificii de zi și de noapte, dar și cu comemorarea unuia dintre românii care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918: cardinalul Iuliu Hossu, care a fost beatificat în acest an de Papa Francisc. Cum a fost cinstit ”Vestitorul Unirii„ la Cluj, aflați din reportajul următor.

Ceremoniile de la Cluj dedicate Zilei Marii Uniri au început la statuia Fericitului Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie. El a fost cel care a dat citire, în fața mulțimii strânse la Alba Iulia, rezoluția de unire a Transilvaniei cu Regatul României. La exact 30 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 1948, Biserica Greco-catolică era interzisă, iar Iuliu Hossu era eruncat în pușcărie, unde a murit pentru credință. Iuliu Hossu a fost pomenit în cadrul unei ceremonii religioase conduse de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. 

Ziua de 1 Decembrie a adus depuneri de jerbe și coroane de flori la monumentele eroilor, o paradă militară prin centrul Clujului, precum și focuri de artificii de zi. Nu au lipsit nici concertele în aer liber, aprinderea iluminatului festiv din oraș sau clasicele jocuri de artificii nocturne. 

Sărbătoarea de 1 Dcembrie de la Cluj s-a încheiat cu o horă a Unirii care a fost încinsă pe esplanada din fața Teatrului Național Român, la care au participat sute de clujeni, în ciuda temperaturii scăzute de afară.