Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Mobilizare mai slabă la manifestațiile de joi (Reportaj FOTO & AUDIO)

20200109_154341.jpg

Ministerul de Interne spune cà au iesit 452.000 de oameni în stradà joi. Sindicatul CGT a contabilizat 1,7 milioane de protestatari.
Ministerul de Interne spune cà au iesit 452.000 de oameni în stradà joi. Sindicatul CGT a contabilizat 1,7 milioane de protestatari.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In a 4-a zi de grevă și manifestații naționale, au ieșit mai puțini oameni în stradă. O arată cifrele publicate de presă și autorități. De partea lor, sindicatele se declară mulțumite de participare și se consideră în poziție de forță pentru noua rundă de negocieri cu guvernul care are loc vineri. Colegul nostru Vasile Damian i-a însoțit ieri pe manifestanții parizieni.

Sloganul «Grevă generală» intonat de protestatari a fost și leitmotivul acestei a 4-a zi de manifestații în toată țara. Miza era mare: în funcție de numărul de manifestanți recenzați, sindicatele erau sau nu în poziție de forță pentru negocierile de azi cu guvernul, negocieri privind proiectul de reformă a pensiilor. «Acest model social propus de guvern nu ne convine, nu asta este Franța» îmi spunea un lider sindical de la CGT, principalul sindicat de la căile ferate și transporturi publice și cel mai ostil proiectului guvernamental. «Cerem guvernanților să arunce la coș acest text. Trebuie să discutăm cum putem ameliora și pereniza actualul sistem. Din păcate guvernul nu vrea să negocieze cu adevărat, nu a schimbat nimic. In plus, regresiunea socială – pentru că despre asta e vorba – nu se negociază, se combate. Din cauza asta suntem în grevă, luptăm cu un guvern care nu caută deloc compromisul».

Manifestanti în Place de la République, punctul de plecare al manifestatiei pariziene (Foto: Vasile Damian)

Ca și la precedentele manifestații și zile de grevă națională, pe lângă cei de la căile ferate și transporturi, o altă ramură extrem de mobilizată este cea a profesorilor. Am întâlnit o profesoară de liceu la manifestație și era foarte supărată pe guvernanți. «Ca profesori suntem de-a dreptul dezgustați pentru că noi îi învățăm pe copii elocvența, retorica, valoarea cuvintelor, ce însemană promisiunea și valorile republicane și iată, avem un guvern care nu face decât să promită fără să se țină însă vreodată de cuvânt. Spune numai minciuni, cifrele și discursul ministrului nostru nu corespund cu realitatea de pe teren. Si totuși avem oameni capabili să dea direcția potrivită pentru a ajunge la rezultate dar ministrul nostru nu-i ascultă. Mijloacele puse în practică nu sunt decât vorbe menite să facă economii» spune interlocutoarea mea, deloc sensibilă la faptul că ministrul pe care-l critică a fost înainte rectorul unor academii și școli prestigioase.

Manifestanti pe bulevardul Magenta (Foto: Vasile Damian)

Imi continui marșul alături de manifestanți și intru în vorbă cu un angajat al regiei de transporturi pariziene, unul dintre cei care paralizează traficul metroului și autobuzelor de 36 de zile transformând viața multor locuitori ai capitalei într-un coșmar. Il întreb ce le răspunde celor care-i acuză pe ei, cei de la RATP, că beneficiază de avantaje de pensionare de vis, ca niciun alt francez, și că de fapt toată acțiunea lor nu e destinată decât să le apere propriile lor interese sectoriale. «Faptul că de 36 de zile facem grevă demonstrează că nu ne batem doar pentru noi» îmi zice el fără ca eu să înțeleg prea bine ce vrea să spună cu asta. «Azi ne luptăm pentru toți salariații. Cel puțin de o săptămână încoace nu facem decât să ne adresăm celorlalți angajați, din alte sectoare. Noi suntem deciși să mergem mai departe. Guvernul se ține tare pe poziții dar trebuie să știe că și determinarea greviștilor este mare și că dispunem de rezerve mult mai mari decât are el».

Profesori de la liceul Lamartine au manifestat si ei (Foto: Vasile Damian)

Noua rundă de negocieri programată azi între guvern și sindicate se anunță deci de prost augur. Mai ales că sindicatele mizau mult pe ziua de joi, pe mobilizarea stradală, ori cifrele oficiale sunt în defavoarea lor. Au ieșit mult mai puțini oameni în stradă decât la precedenta zi națională din 17 decembrie. Acum nu au manifestat în toată Franța decât circa 452.000 de oameni din care 56.000 la Paris. Acum trei săptămâni același minister de interne contabilizase pe întreg teritoriul naționa 615.000 de protestatari. De notat că pentru manifestația de acum, sindicatul CGT a numărat 1,7 milioane de manifestanți în toată țara.

Hala de alimente Saint-Quentin a fost nevoità sà ràmânà cu usile închise în timpul manifestatiei (Foto: Vasile Damian)

Manifestația de joi de la Paris s-a terminat cu ciocniri între poliție și elemente radicale, totul soldându-se cu 20 de manifestanți și 16 polițiști răniți. De asemenea violențele care s-au derulat în marginea manifestației pariziene au dus la 24 de interpelări, anunță prefectura de poliție care deplânge și o serie de vitrine și magazine vandalizate pe parcursul cortegiului de manifestanți.

Agentie imobiliarà ce fusese vandalizatà în 5 decembrie, si-a luat màsuri de precautie de aceastà datà (Foto: Vasile Damian)

Fumigenele (ca si petardele) fac parte din arsenalul traditional al manifestantilor parizieni (Foto: Vasile Damian)

Politia, foarte prezentà de-a lungul întregului cortegiu, a fost îndelung huiduità si insultatà de manifestanti (Foto: Vasile Damian)

 
Franța: Mobilizare mai slabă la manifestațiile de joi