Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pogromul de la București: „Împușcați-i ! Maltratați-i !”

templul_spaniol.jpg

Templul Spaniol (Cahale Grande) din Bucuresti, incendiat de legionari
Sursa imaginii: 
Expoziție foto la Sinagoga Mare din București

Ziua de 21 ianuarie este o pată în istoria României. În urmă cu 79 de ani, în acestă zi, începea Rebeliunea Legionară în timpul căreia a avut loc Pogromul de la București. Legionarii s-au revoltat pentru că Mareșalul Antonescu, șeful statului național legionar care era atunci România, nu expropria destul de rapid evreii, și au hotărât să o facă singuri. O mie de oameni au fost arestați și torturați de legionari, iar 120 au fost uciși. An de an, comunitatea evreiască din România, care mai numără doar câteva mii de oameni în prezent, comemorează masacrul.

„Starea în București, înaintea Rebeliunii Legionare, era o atmosferă de teroare. Toate magazinele evreiești trebuiau să aibă o firmă scrisă cu gri și negru: magazin evreiesc. Erau liste făcute, iar legionarii mergeau, scoteau comercianții de acolo…  erau bidoane de petrol, Crinul Alb, de câte 5 litri și, după ce duceau oamenii la centrele lor legionare, apoi în Jilava unde îi împușcau sau la abator, dădeau foc. Este adevărat că evreii au iertat. Dar nu se poate uita ! Nu se poate uita… am văzut cu ochii mei 100 de morți, la morgă, înșirați unul lângă altul. Morga era unde este acum biblioteca… Morții erau aduși de la abator, morții aduși de la Jilava. Evrei ! Fără să fi făcut nici un rău. Numai pentru faptul că erau evrei. Și, la modă era jidan. Împușcați-i ! Maltratați-i ! Eu nu am să spun acum despre înțelegere cu Hitler, cu Horia Sima, cu Antonescu, asta fac istoricii, dar ceea ce am văzut nu se poate uita. Sub nici o formă ! Și asta s-a întâmplat aici, în București, în România. Morți peste morți pentru simplut motiv că s-au născut evrei !” sună astăzi vocea lui Iacob Gudstein, supraviețuitor al Pogromului de la București, în Sinagoga Mare din centrul capitalei.

Cadavre la Morga din București, 1941, expozitie de fotografie la Sinagoga Mare

 

Aaron Iancu, Andrei Oscar, Adesser Solomon, Adersberg Jean, Aaron User, Avram Gavril, Bercovici A. Iosef, Bernthal A. Iosef, Biller Samuel…. Și numele continuă în ordine alfabetică până la 120. Bătrânul domn vorbește despre toți acești morți pe care i-a văzut la morgă în ianuarie 1941. Legionarii s-au dedat la acte de pură barbarie. Pe lângă oamenii împușcați în pădurea de la Jilava, o parte au foși duși la abatorul capitalei unde au fost împușcați și atârnați în cârlige pentru vite.

 

Lista defuncților (Expoziție foto la Sinagoga Mare din București):

Tortura și arestările

La putere era atunci Mareșalul Antonescu, iar România fusese declarată stat național legionar. Deși începuse să îi exproprieze pe evrei, Antonescu considera că legionarii acționează într-un ritm prea rapid și că fanatismul lor putea duce la oprirea comerțului și la un dezastru economic. Pentru că Antonescu se opunea fanatismului lor, legionarii s-au organizat și a început în 21 ianuarie ceea ce astăzi numim Rebeliunea Legionară.

Grupuri de legionari s-au baricadat, înarmați, în localul Siguranței, în sediul Prefecturii Poliției Capitalei, în Sediul lor central din strada Roma și în Cazarma Gardienilor Publici. Odată cu ocuparea centrelor de securitate, legionarii au atacat centrele evreiești și au început jaful cartierelor evreiești. Istoricul Lya Benjamin povestește :

„O formă de violență și teroare a fost tortura și arestările. Filderman (Wilhelm Filderman, fost lider al Uniunii Evreilor din România, n.r.) scria : în timpul Pogromului, aproximativ 1000 de evrei au fost arestați și maltratați, scoți din locuințe, luați de pe străzi, din sinagogi, fără nici o considerare a sexului sau a vârstei, copii de 15 ani și vârstnici trecuți de 70 și chiar de 85 de ani. Au fost adunați în mai multe centre de tortură, dintre care următoarele au fost cele mai importante : Inspectoratul de Poliție București, birourile de pe Calea Călărași, Secția 15 de Poliție, Secția 12 de Poliție, Birourile Uniunii Comunităților Evreiești de pe Strada Burghelea, Sinagoga Malbin, Birourile legionare de pe strada Cucului, Moara Străulești din Bucureștii Noi și Primăria Comunei Jilava.”

Armata a trecut la ofensivă în seara zilei de 22 ianuarie, atacând cu tunuri baricadele legionarilor. În câteva ore, armata a învins peste tot. Ziarele vremii au vorbit puțin sau deloc despre pogromul de la București. Antonescu a rămas la putere până în 1944, timp în care sute de mii de evrei din Moldova și teritoriile ocupate de armata română au fost uciși de autoritățile române.

 

Legionari predându-se (Expoziție foto la Sinagoga Mare din Capitală):

Astăzi, doar o treime din români știe despre Holocaustul din România și majoritatea crede că evreii au fost uciși în lagărele de concetrare din Germania, nu în teritoriile controlate de autoritățile române.

 

Fragmente din presa vremii (Expoziție foto la Sinagoga Mare din București):

 
Reportaj la Sinagoga Mare din București, cu ocazia aniversării pogromului