Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Problemele României nu s-au rezolvat odată cu schimbarea guvernării anterioare ”

Un semnal de alarmă pentru președinte și pentru premier să nu uite de Moldova! Astfel interpretează activiștii pentru infrastrusctură huiduielile care au întrerupt de câteva ori discursurile președintelui și ale premierului din data de 24 ianuarie. Schimbarea guvernului nu înseamnă automat și rezolvarea problemelor.

”Este foarte, foarte trist că Moldova a rămas puţin în în urmă! Tocmai de aceea am venit cu premierul şi cu mulţi membri din Guvern să arătam solidaritate şi preocuparea noastră şi vom rezolva o mare  parte din problemele Moldovei! ” Președintele Klaus Iohhannis și-a asumat, pe 24 ianuarie la Iași, Autostrada Unirii. Și asta pentru că huiduielile de la începutul discursului i-au surprins pe președinte și pe premier. De aproape 16 ani, singurul metru de autostradă a fost construit simbolic în Suceava. Un metru de autostradă construit  de omul de afaceri Stefan Mandachi. Pe 24 ianuarie, peste 200 de persoane s-au strâns la Suceava și au scris biletele guvernanţilor. Atât președintele cât și premierul au făcut băi de mulțime între Piața Unirii și Trei Ierarhi. Iar oamenii au aplaudat, au huiduit dar au și cerut construirea autostrăzii şi pensii. ” Huiduielile fac parte din democraţie! Ceauşescu a fost huiduit o singură dată şi ultima. În democraţie, huiduielile sunt o reţetă unanim acceptată de orice sistem. Este un sistem de alarmă prin care Guvern Orban trebuie să înţeleagă că odată cu schimbarea guvernării anterioare nu s-au rezolvat problemele României” a declarat pentru RFI primarul municipiului Iaşi.După discursuri, unii ieşeni au spus că momentul ”24 ianuarie” a fost politizat prea excesiv. Alții au spus că trebuie să fim uniți. ” Să măriţi pensile! Autostrada! Mai aproape! Să ne trăiţi!Să vă ţineţi de cuvânt!”.

”Să fim uniţi! Suntem uniţi să clădim ţara sau să o ruinăm de tot?”

Pe 24 ianuarie, la Iaşi, oamenii au spus ca trebuie sa fim uniți. ” Să fim uniţi!Suntem uniţi să clădim ţara sau să o ruinăm? Să se schimbe Constituţia! În privinţa traficului de fiinţe umane! Şi confiscarea averilor începând de la partide! Trebuie să sporească şi prerogativele preşedintelui ” cred ieşenii. Spre deosebire de anii anteriori la Iasi a fost pe 24 ianuarie 2020 avalanșa de politicieni. Liderul Pro Romînia, Victor Ponta a turnat gaz pe foc. ”Este cea mai mare nedreptate şi păcăleală pentru moldoveni din 1959”a încheiat Victor Ponta. Premierul Ludovic Orbana promis public multe. ” Am elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă. Marţi, proiectul Autostrăzii Unirii va reveni de la Comisia de Prognoză revine la Ministerul Transorturilor şi ne vom gândi la sursa de finanţare ”Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, aflat în teste la PNL pentru a deveni candidatul liberalilor la alegerile locale are multe solicitări.Şase la sută din PIB pentru educaţie, descentralizare, şosea de centură, autostradă, Spitalul Regional de Urgenţe.

Ce cred activiştii pentru autostradă?

Adrian Covăsnianu, ”Moldova vrea autostradă” spune simplu. ” Este justifcată nemulţumirea noastră.Până acum au fost atâţiaani pierduţi. Reamintesc că s-au pierdut 14 luni doar cu parteneriatul public privat. Cred că au fost uimiţi de huiduieli. Şi-au schimbat şi discursul. E bine că li s-a reamintit din nou, idiferent că vorbim de actualul, viitorul ssau fostul Guvern că Moldova nu uită! ”. Cătălin Urtoi, ” Împreună pentru A8” a subliniat că ” 24 ianuarie a avut ingrediente electorale. A8 era clar că este tema. Am indus acest subiect prin bannerele asumate. Ne dorim unirea prin A8, A7 ”, a explicat Cătălin Urtoi.  Ieșenii vor infrastructură și nu par a fi dispuşi să accepte discursuri în care sacii de promisiuni se rastoarnă la zile festive și apoi rămân doar o știre de jurnal.

 
Reportaj realizat de Violeta Cincu