Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologie: Noaptea ideilor aduce promovarea ”gesturilor verzi” în viața noastră

idei.jpeg

Ecologie: Noptea ideilor aduce promovarea ”gesturilor verzi” în viața noastră
Image source: 
credit Maxime Moindrot

La Cluj, București, Iași și Timișoara au loc, în aceste zile, evenimente numite Noaptea ideilor. Anul acesta, tema dezbătută este ”a fi viu”, iar la Cluj evenimentul a luat forma unei dezbateri despre relația dintre artă și ecologie. Vă invităm să aflați mai multe și despre ”gesturile verzi” pe care toate Institutele Franceze din România le-au adoptat, pentru a face, cu adevărat ceea ce propovăduiesc.

În fiecare an, la final de ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. Anul acesta, Noaptea ideilor ne provoacă să dezbatem în jurul temei ”être vivant / a fi viu”, spune Ioana Costaș, directorul delegat al Institutului Francez din Cluj-Napoca.

”În România, Institutul Francez din România și mai precis Institutul Francez din Cluj au decis să articuleze tematica generală - être vivant, ce înseamnă să fii viu - sub tutela ecologiei. Prin urmare, este un evenment poblematizant, este un eveniment dedicat unor tematici actuale, urgente aș spune”, a declarat directorul Institutului Framcez din Cluj.

La atelierul de reciclare creativă au participat elevi și profesori ai Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică din Cluj-Napoca.

Evenimentul include și o dezbatere despre rolul artei în lipta pentru ecologie. Invitat special a fost Loïc Fel. Doctor în filosofie, el este convins că filosofia nu trebuie să se rezume la cercetare și își pune la încercare această convingere în terenul tranziției ecologice. 

”Nu e prima dată când particip la Noaptea ideilor. Am mai fost invitat de Institutul Francez în Maroc, dar și în Quito, în Ecuador. Am început deja dezbaterea cu ceilalți invitați și cred că va fi una intensă, care poate dura toată noaptea„, a declarat la Cluj Loïc Fel.

Institutele Franceze din România vor să demonstreze că și fac ceea ce zi, de aceea au adoptat așa numitele ”gesturi verzi”, mai spune Ioana Costaș, de la Institutul Francez din Cluj-Napoca.

”Ecologia nu trebuie să fie doar o tendință, ci un act de conștiință. Prin urmare, noi, la Institutul Francez avem o listă întreagă de gesturi verzi pe care ni le aumăm și pe care le aplicăm zilnic în funcționarea institutului. Prin urmare, Noaptea ideilor este și despre gesturile verzi pe care după aceea le vom putea implementa atât la nivel individual, cât și colecitv”, a declarat pentru RFI Ioana Costaș.

Printre ”gesturile verzi” se numără reutilizarea hârtiei, limitarea numărului de listări cu imprimanta, renunțarea la plastic și la a comanda mâncare, deoarece aceasta este livrată în multe ambalaje, folosirea transportului în comun sau consumul echilibrat de energie electrică și căldură.

 
Ecologie: Noptea ideilor aduce promovarea ”gesturilor verzi” în viața noastră