Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Străzi pustii, magazine închise, autobuze goale

magazin_whetstone.jpg

Supermagazin în nordul Londrei
Cumpărătorii așteaptă spațiați să intre în supermagazinul Waitrose din nordul Londrei
Image source: 
Petru Clej

Guvernul britanic a impus restricții severe de deplasare în încercarea de a limita răspândirea Coronavirus. Cetățenilor li s-a cerut să stea acasă, numeroase magazine sunt închise, iar transportul în comun circulă în regim de duminică. 

Suburbia Whetstone din nordul Londrei este în mod normal foarte circulată în jurul orelor 17:30 - 18:00 în zi de lucru: oamenii se întorc de la serviciu, străzile sunt pline de mașini, magazinele aglomerate, iar restaurantele încep să se umple.

Acum, circulația e mai redusă decât duminica, pe o stradă plină de magazine doar unul care vinde produse biologice este deschis, celelalte, două agenții imobiliare, florărie, curățătorie chimică, salon de cosmetică - toate sunt închise, fiind considerate ne-esențiale. 

Ceva mai încolo, pe spațiul verde din Valea Dollis doar câteva persoane ieșite la plimbare, unul își plimbe cățelul, un ciclist, deși vremea este foarte frumoasă, cu cer senin și 14 grade. 

În stație oprește un autobuz din care se dă jos o persoană și rămân altele două, ceva mai încolo stația de metrou e și ea pustie, trenurile circulând cu o frecvență mai redusă decât duminica.

Program redus

Farmacia Boots - parte a unui mare lanț de magazine de sănătate - e pe cale să închidă - are program redus, de la 9 la 18 - cu două ore mai scurt. 

Farmacia Boots
Farmacia Boots are un program redus cu două ore pe zi, închide la 18 în loc de 20
Image source: 
Petru Clej

Ceva mai încolo e supermagazinul Whetstone, unde cumpărătorii stau afară spațiați la minimum doi metri așa cum cere guvernul și sunt lăsați să intre unul câte unul înăuntru.

Față de săptămâna trecută, rafturile sunt pline cu alimente, aproape normal: fructe, legume, mezeluri, brânzeturi, lapte, cafea, ceai și multe altele. 

Lispește în continuare cu desăvârșire hârtia igienică, vânzarea șervetelor de hârtie este limitată la un produs de persoană, rafturile la carne proaspătă sunt aproape goale, iar la raionul conserve și paste lipsesc multe articole. 

Este de abia începutul restricțiilor severe anunțate de guvern care speră să limiteze răspândirea Coronavirus prin limitarea la minimum a contactului între persoane, până acum fiind diagnosticate 8077 de infectați dintre care au decedat 422, dar numărul real al celor infectați este considerat a fi mult mai mare. 

Ascultați reportajul realizat în nordul Londrei de corespondentul RFI, Petru CLEJ