
Reportaj RFI
Plimbare de-a lungul Senei, la Paris, pe timp de carantină (Reportaj FOTO)
20200418_201311.jpg

In drum spre redacție, parcurg zilnic – mai bine zis parcurgeam înainte de carantină – mai mulți kilometri pe bicicletă de-a lungul Senei. Traseul cotidian mă duce, dus-întors, de la Place de la Concorde și până la Issy-les-Moulineaux, pe maulrile Senei. Assemblée nationale, Petit și Grand Palais, Esplanada Invalizilor, Turnul Eiffel și Casa radio sunt doar câteva din «obiectivele turistice» pe care le văd zilnic, de două ori.
Vechea clàdire a Tribunalului din Paris, Quai des Orfèvres, Ile de la Cité, vàzutà dinspre Pont Saint-Michel (Foto: Vasile Damian)
De când a început carantina impusă de guvern pentru a combate epidemia de coronavirus, pe 17 martie, peisajul a rămas același dar nu și ce îl înconjoară și îi dă viață. Cheiurile – joase sau înalte - ale Senei sunt pustii. Ca și Esplanada Invalizilor și Champs-de-Mars – parcul de sub Turnul Eiffel – cheiurile Senei au fost interzise plimbăreților și sportivilor.
Ile de la Cité vàzutà dinspre Pont Louis Philippe (Foto: Vasile Damian)
Pe Sena însăși, rută fluvială folosită zilnic de uriașe șlepuri, de zeci de vapoare cu pasageri sau de celebrele bateaux-mouches cu turiști, este liniște de 5 săptămâni. Practic, cu foarte rare excepții, niciun vapor nu mai circulă pe Sena. Emblematicul râu – care a și dat deviza Parisului - Fluctuat nec mergitur – Se balansează dar nu se scufundă – este azi ca un lac.
Ile Saint-Louis (Quai de Bourbon), vàzutà dimineata dinspre Quai de l'Hôtel de Ville (Foto: Vasile Damian)
Nimic nu mișcă, parcă și curenții au dispărut odată cu apariția molimei. De cum li s-a impus francezilor izolarea, s-a lăsat tăcere și pe râul care traversează orașul. Au dispărut navele cu turiști dar și turiștii de pe maluri. Cum au dispărut dealtfel și celebrii «bouquiniști», anticari vestiți, librari în aer liber cum le place să se definească, amplasați de-a lungul Senei de 400 de ani și care fac parte integrantă din istoria și tradițiile Parisului.
Conciergerie si Pont Neuf în zare (Foto: Vasile Damian)
Traversarea pe care v-o propun în cele câteva poze publicate aici e lungă de circa 8 kilometri și pleacă din est - de la Ile Saint-Louis - și se termină la vest - după Casa Radio, vechiul sediu al radioului nostru RFI.
Quai Voltaire vàzut de pe partea cealaltà a Senei (Quai François Mitterrand) si Pont du Carrousel (Foto: Vasile Damian)
Nu am traversait sau fotografiat toate cele 37 de poduri pariziene dar le-am ales pe cele mai cunoscute sau care mi s-au părut cele mai reprezentative.
Pont Neuf si "vârful" lui Ile de la Cité (square du Vert-Galant) vàzute dinspre Pont des Arts (Foto: Vasile Damian)
Fotografiile au fost făcute în zile diferite și la ore diferite chiar dacă am privilegiat răsăritul și apusul de soare, momente care dau o lumină mult mai plăcută imaginilor.
Celàlalt "capàt" al lui Ile de la Cité, unde se aflà Memorialul Martirilor Deportàrii, cu Ile Saint-Louis si Pont de la Tournelle în spate, vàzute dinspre Pont de l'Archevêché (Foto: Vasile Damian)
Personal am fost – și mai sunt – de fiecare dată fascinat, uluit uneoi și chiar ușor speriat de peisajul și liniștea care au cuprins aceste maluri și cheiuri clasate în patrimoniul mondial Unesco.
Ile Saint-Louis si Pont Louis Philippe, vàzute dinspre Ile de la Cité (Foto: Vasile Damian)
Santierul Catedralei Notre-Dame, vàzut din spate, de pe quai de Montebello (Foto: Vasile Damian)
Pont des Arts si Institut de France (Academia francezà), în zorii zilei (Foto: Vasile Damian)
Pont des Arts si Institut de France (Academia francezà), pe înserate (Foto: Vasile Damian)
Pont des Arts vàzut dinspre Pont du Carrousel (Foto: Vasile Damian)
Primària Parisului prività dinspre Ile de la Cité (Foto: Vasile Damian)
Muzeul Louvre si Quai François Mitterrand, pe înserate, vàzute de pe Pont des Arts (Foto: Vasile Damian)
Pont Alexandre III, seara (Foto: Vasile Damian)
Pont Alexandre III, Grand Palais si cheiurile pustii ale Senei (Foto: Vasile Damian)
Toate Bateaux-mouches sunt trase la mal de 5 sàptàmâni (Foto: Vasile Damian)
Pasarela Léopold-Sédar-Senghor care uneste Musée d'Orsay de Jardin des Tuileries, vàzutà de pe Pont de la Concorde (Foto: Vasile Damian)
Blocurile de pe Front de Seine si Turnul Eiffel, pe înserate (Foto: Vasile Damian)