Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hotelurile de lux din Paris, cu obloanele trase în perioada carantinei (Galerie FOTO)

20200411_194222.jpg

Hotelul Four Seasons-George V este închis, ca toate celalalte "Palaces" din Paris
Hotelul Four Seasons-George V este închis, ca toate celalalte "Palaces" din Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Industria hotelieră din Franța este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus și de carantina impusă de autorități începând cu 17 martie. După 16 luni de manifestații ale vestelor galbene, două luni de greve la SNCF și de proteste contra reformei pensiilor, epidemia de coronavirus care s-a abătut asupra Franței de la începutul lui martie a pus capac la toate. Mai bine zis, lacătul pe ușile hotelurilor, inclusiv ale celor de mare lux din Paris, celebrele 5 stele «Palace», câteva la număr în toată capitala Franței. Vasile Damian a fotografiat 9 dintre aceste monumente ale turismului de lux din Paris.

Toate hotelurile de mare lux din Paris, cele notate 5 stele plus mențiunea «Palace», sunt cu obloanele trase. Pentru toate, această situație este inedită. Nici măcar în timp de război, ele nu au fost inchise complet clientelei. Epidemia de coronavirus va produce pentru toate aceste palate pagube de sute de mii, dacă nu chiar milioane de euro.

Intrarea Hotelului Ritz, place Vendôme (Foto: Vasile Damian)

Ritz, poate cel mai emblematic și cunoscut hotel 5 stele, categoria «Palace», din Paris, are și cea mai prestigioasă adresă: place Vendôme, locul de predilecție al magazinelor de bijuterii de lux din Paris. Creat acum mai bine de 120 de ani, prestigiosul hotel, considerat de unii drept cel mai bun din lume, a găzduit – uneori de o manieră cvasi-permanentă și până la moarte – personalități precum stilista Coco Chanel sau scriitorul Ernest Hemingway.

La hotelul Ritz au stat, uneori ani de zile, personalitàti precum Ernest Hemingway sau Coco Chanel (Foto: Vasile Damian)

Restaurantul său L’Espadon este și el de renume mondial și atrage anual chefi din lumea întreagă la celebra sa școală de gastronomie. Mai puțin în aceste zile de carantină care durează de aproape două luni.

In timpul celui de-al doilea război mondial, hotelul Ritz a fost rechiziționat de ocupantul nazist și transformat în sediul Luftwaffe. In 1979, ultimii descendenți ai fondatorului César Ritz vând hotelul magnatului egiptean Mohamed al-Fayed. In august 1997, prințesa Diana și amantul ei, Dodi al-Fayed cinează la Ritz înaintea accidentului de mașină de sub podul Alma din Paris care avea să le fie fatal.

Le Meurice e amplasat de 185 de ani pe Rue de Rivoli (Foto: Vasile Damian)

Le Meurice, situat din 1835 pe Rue de Rivoli în dreptul lui Jardin des Tuileries, a fost primul hotel parizian clasat «Palace». Inițial era un hotel destinat clientelei britanice dar treptat a devenit reședința temporară a regilor dar și a excentricilor precum artistul Salvador Dali.

Obloanele trase ale hotelului Meurice (Foto: Vasile Damian)

Hotelul oferă 160 de camere din care 54 sunt apartamente. Cel mai frumos dintre acestea se numește La Belle Etoile, se află la etajul 7, are 275 m2 și oferă o vedere unică la 360° asupra Parisului. Echipat cu un Spa, Le Meurice are mai multe restaurante printre care unul cu două stele în ghidul Michelin, al cărui chef este celebrul Alain Ducasse.

Ca și Plaza Athénée despre care vom vorbi mai încolo, Le Meurice aparține astăzi Sultanului de Brunei, la originea unei ample campanii de boicot din cauza faptului că aplică în țara sa legea islamică charia care prevede, printre altele, biciuirea femeilor adulterine sau care avortează și lapidarea homosexualilor.

Hotelul Crillon are o adresa fabuloasà: place de la Concorde (Foto: Vasile Damian)

Crillon are cea mai privilegiată vedere din Paris pentru un hotel: place de la Concorde. Deschis în 1909, hotelul are fațadele clasate monumente istorice. El propune clientelei 78 de camere și 46 de apartamente dintre care cel mai mare are 350 m2. Unele dintre ele au fost concepute de răposatul Karl Lagerfeld în timpul renovărilor dintre anii 2013-2017. Pe lângă un spa ultramodern, Le Crillon dispune de studio de fitness, de salon de coafură și de o piscină surmontată de un colosal puț de lumină. Hotelul aparție unui membru al familiei regale saudite. Printre personalitățile care au locuit sau mai stau la Crillon când vin la Paris să-i cităm pe Winston Churchill, pe Richard Nixon, pe Fidel Castro dar și pe cântăreața Madonna.

Hotel Crillon apartine unui membru al familiei regale saudite (Foto: Vasile Damian)

Plaza Athénée, situat pe celebra Avenue de Montaigne, și-a deschis porțile acum mai bine de o sută de ani în același timp și la doi pași de Théâtre des Champs-Elysées. Cele mai faimoase atuuri alea sale sunt cele 5 restaurante pe care le are, toate conduse de Alain Ducasse, și de o pivniță de vinuri în care stau la răcoare nu mai puțin de 35.000 de sticle excepționale. De asemenea, hotelul utilizează anual 250.000 de trandafiri și 100.000 de orhidee.

Intrarea hotelului Plaza Athénée de pe Avenue Montaigne (Foto: Vasile Damian)

Din istoria hotelului să reamintim că la Plaza Athénée a trăit o vreme și a fost arestată celebra spioană Mata-Hari (Foto: Vasile Damian)

Shangri-La este amplasat în fostul palat ridicat în 1896 de prințul Roland Bonaparte, strănepotul lui Napoléon. Hotelul este cel mai recent venit în clasamentul «Palace» și pune la dispoziția bogaților săi clienți 63 de mari camere și 37 de apartamente, Suita Imperială fiind cea mai vastă – are 275 m2 – și mai luxoasă. Pentru amatorii Turnului Eiffel, hotelul oferă o vedere unică asupra celui mai cunoscut monument al capitalei franceze. Inaugurat în 2010, Shangri-La din Paris a fost prima implantare în Europa a celebrei mărci asiatice de lux fondată la Hong-Kong.

Un lant urât (de motocicletà?) împiedicà intrarea în curtea hotelului Shangri-La (Foto: Vasile Damian)

Shangri-La beneficiazà de o vedere unicà asupra Turnului Eiffel (Foto: Vasile Damian)

Four Seasons Hotel George V, situat la doi pași de Champs-Elysées, a fost fondat în 1928 de un bogătaș american. Azi, hotelul aparține unui prinț al familiei regale saudite. Cunoscut pentru fațada sa Arts déco, hotelul este celebru și pentru «Le Cinq», restaurant cu trei stele Michelin grație chefului Christian Le Squer. Alte două restaurante de la George V au fost recompensate cu stele în ghidul Michelin, hotelul fiind astfel primul din Europa care propune trei restaurante premiate de celebrul ghid gastronomic.

Hotelul Four Seasons-George V apartine si el unui membru al familiei regale saudite (Foto: Vasile Damian)

Tot ca o exclusivitate, mondială de această dată, hotelul George V pune la dispoziția clienților un Rolls Royce Phantom decorat de firma de lux Hermès. In fine, la etajul 8 al hotelului se află apartamentul Penthouse, unul dintre cele mai scumpe din lume, cu o priveliște unică spre Turnul Eiffel.

Four Seasons-George V este cunoscut pentru fatada sa Arts déco (Foto: Vasile Damian)

The Peninsula Paris, amplasat în fostul hotel Majestic, transformat apoi în centru internațional de conferințe al Ministerului francez de externe, și-a deschis porțile în 2014 și a fost atunci prima implantare a unui hotel 5 stele în Europa care aparține grupului Hong-Kong and Shanghai Hotels Limited. Motiv pentru care decorația interioară este inspirată de operele franceze dar și chinezești. Dintre toate hotelurile 5 stele «Palace» din Paris, Peninsula dispune de cel mai mare spa – 1.800 m2 – și de o piscină dotată cu o cascadă.

Intrarea în hotelul Peninsula este stràjuità de douà statui ale unor lei. Aduse din China, fiecare din ele cântàreste circa 2 tone (Foto: Vasile Damian)

Le Bristol, situat la o sută de metri de Palatul Elysée, sediul președinției franceze, este singurul «Palace» parizian care aparține unei familii europene, în speță familiei Oetker. Decorațiile interioare se înscriu în tradiția luxului «à la française» iar piscina hotelului, în formă de yacht, oferă vederi spre Turnul Eiffel și Sacré Cœur.

Le Bristol, singurul "Palace" apartinând unei familii europene (Foto: Vasile Damian)

Le Bristol se aflà la nici 100 de metri de presedintia francezà (Foto: Vasile Damian)

In fine, Le Mandarin Oriental, amplasat pe rue Saint-Honoré la doi pași de Place Vendôme și de muzeul Luvru, și-a deschis porțile în 2011 și este cel care ne-a marcat cel mai puțin din exterior prin fațada sa Arts déco, clasată monument istoric. In realitate, interiorul – în care nu am putut pătrunde – se pare că este cel mai impresionant. In jurul unui patio care dispune de o sută de arbori și arbuști se articulează toate spațiile comune. Decorația se vrea «pariziană, șic și modernă» iar restaurantul Sur Mesure al chefului Thierry Marx a fost déjà recompensat cu două stele în ghidul Michelin.

Fatada Arts déco a lui Mandarin Oriental este clasatà monument istoric. (Foto: Vasile Damian)

 
Hotelurile de lux din Paris, cu obloanele trase în perioada carantinei