Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Nu vine nimeni ca sclav aici" - muncitor sezonier agricol român în UK

capsuni.jpg

Fermă de căpșuni în Marea Britanie
Românii și bulgarii reprezintă marea majoritate a lucrătorilor agricoli sezonieri din Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Estera AMESZ

Pandemia de Coronavirus a afectat agricultura britanică dependentă în proporție covârșitoare de lucrătorii agricoli sezonieri, în special din România și Bulgaria. RFI a stat de vorbă cu un lucrător român și cu agenția care l-a recrutat. 

Constantin și sora sa Marinela lucrează la o firmă agricolă de căpșuni din centrul Angliei. Ei au prins practic ultimul avion regulat care făcea legătura între România și Marea Britanie în urmă cu o lună. 

"Noi aici suntem 12 persoane. Când am sosit în Anglia eram la o fermă mai mare cu mai mulți lucrători, dar sezonul încă nu a început și atunci ne-a mutat aici unde e nevoie de noi.

Am venit acum o lună, am prins practic ultimul avion înainte să se oprească zborurile spre Marea Britanie. Avem contract pe șase luni și vrem să stăm aici până la toamnă, după care ne întoarcem în România unde avem familia. Am fost aici la muncă și anul trecut, cu aceeași firmă."

Constantin și Marinela au fost recrutați de firma AG Recruitment and Management, a cărei directoare, Estera Amesz a lucrat în agricultura britanică ca muncitor sezonier în vremea studenției ale din România.

Munca la căpșuni

Ea spune că la ora actuală aducerea lucrătorilor sezonieri din România și Bulgaria este dificilă datorită suspendării majorității zborurilor și a transporturilor rutiere din cauza pandemiei de Coronavirus. 

Constantin - muncitor sezonier agricol în Anglia
Constantin lucrează ca muncitor sezonier la o fermă din centrul Angliei
Sursa imaginii: 
Constantin

"Din Bulgaria mai sunt cțteva zboruri charter care aduc lucrători în UK. Am auzit că s-au prelungit restricțiile de deplasare până pe 14 mai, e posibil să se prelungească și după 15 mai, dar deocamdată nu ne putem baza pe transportul rutier " spune Estera Amesz. 

Cum este însă munca la cules căpșuni? 

"Nu este o muncă grea, fizic mă refer. Este o muncă pe care o faci din picioare, nu e nevoie să stai aplecat sau să depui efort fizic mare. Avem program de opt ore cu pauză de masă la ora 10, o jumătate de oră și lucrăm șase zile din șapte, cu sâmbăta liberă. Suntem plătiți cu 8,70 lire sterline pe oră – salariul minim legal pe economie.

Condițiile în care locuim sunt decente pentru orice persoană. Nu e nici lux, dar nici nu-ți lipsește nimic. Strictul necesar e asigurat, avem baie, avem toaletă, avem bucătărie. Ferma la care lucrăm ne asigură cazarea.", spune Constantin. 

Condiții reglementate

Condițiile de muncă și locuire sunt strict reglementate, iar nerespectarea lor poate duce la pierderea licenței de către angajatori.

Baracă pentru lucrători sezonieri
Condițiile de lucru și locuire ale lucrătorilor sezonieri sunt supuse inspecțiilor
Sursa imaginii: 
Estera AMESZ

"Clienții pe care noi îi avem lucrează direct cu supermarketurile, unii dintre ei prin companii de marketing, dar sunt supuși la foarte multe inspecții, atât de la supermarketuri, cât și de la organizații non-guvernamentale precum Ethical Trading. Iar noi nu lucrăm decât cu firme care sunt pregătite să semneze contracte cu lucrătorii și fac totul legal", spune Estera Amesz.

Agricultura britanică are nevoie de circa 80000 de lucrători sezonieri în fiecare an pentru culegerea recoltei de legume și fructe.

În condițiile pandemiei de Coronavirus și a restricțiilor privind transportul, guvernul a apelat la cetățenii britanici, mai ales la cei care au rămas fără lucru, să se îndrepte către aceste munci sezoniere agricole.

Dar, potrivit cotidianului Financial Times, deși 50000 de britanici și-au arătat interesul pentru aceste munci, până la urmă doar 150 au ales să se angajeze, iar Constantin are și un exemplu.   

"Împreună cu noi mai lucrează un polonez, este un cuplu din Bulgaria, în total trei persoane. A venit la fermă un singur cetățean britanic interesat să lucreze acolo, dar a plecat imediat, a zis că suntem prea multe persoane pe lângă tractor, îi era frică.

Aici ni se spune în permanență să păstrăm distanța socială. Nu avem măști, iar mănuși purtăm doar când este nevoie. Noi lucrăm în seră și la distanță unul de celălalt.", spune el.

"Muncă și condiții decente"

În presa din România precum și pe Facebook au apărut în ultima vreme articole cu privire la presupusa exploatare a lucrătorilor sezonieri agricoli români în Germania, care au fost descriși drept "sclavi". Cum ar descrie Constantin situația sa de la ferma din Anglia unde lucrează?

Marinela - muncitoare sezonier agricol în Anglia
Marinela lucrează împreună cu fratele ei la o fermă de căpșuni din centrul Angliei
Sursa imaginii: 
Constantin și Marinela

"Din punctul meu de vedere eu nu văd așa lucrurile. Fiecare pleacă de acasă pentru că la noi în România salariul este mic, fiecare avem familie de întreținut, dar nu că suntem sclavi, nu vine nimeni ca sclav aici. Ni se oferă o muncă decentă, avem condiții decente. În niciun caz nu ne considerăm exploatați, dacă eram exploatați plecam de aici.

Nu este cazul nostru, aici în Anglia, aici este o muncă decentă, nu ne putem văita cum s-au văitat cei din Germania. Chiar se comportă bine cu muncitorii."  

Estera Amesz estimează că 98% dintre lucrătorii sezonieri români din agricultura britanică exprimă aceleași opinii ca cele ale lui Constantin, dar mulți dintre ei se tem să vorbească public despre acest lucru. 

"Aș încuraja fiecare persoană care vine și lucrează și are o experiență pozitivă să înceapă să vorbească despre această experiență. Din păcate, dintre miile de oameni care au avut experiențe pozitive, foarte mulți se tem să vorbească. Dau un exemplu: am avut un cuplu care a câștigat foarte mulți bani la cules salată, dar au văzut la televizor reportaje care relatau despre lucrători care după ce au povestit despre experința lor din străinătate cu banii câștigați și au fost jefuiți la câteva zile după ce s-au întors acasă." spune Estera Amesz.

"Nu toate expriențele sunt pozitive, iar slujba aceasta nu este pentru toată lumea. Trebuie să muncești mult și trebuie să împarți o locuință cu alte persoane și nu oricine poate face asta." încheie ea.

Estera și Doug AMESZ
Estera și Doug Amesz recrutează în fiecare an lucrători agricoli sezonieri din România
Sursa imaginii: 
Estera AMESZ
 
Ascultați reportajul realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ