Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-au deschis unele parcuri: "Ce simțiți că ați pierdut cel mai mult în ultima vreme? Parcă libertatea" (reportaj audio/foto)

foto_bun.jpg

Image source: 
alex olaru / rfi

Primăria sectorului 2 a deschis în week-end parcurile. "(...)am văzut foarte mulţi locuitori ai sectorului alergând sau desfăşurând activităţi sportive, permise de ordonanţele militare, printre maşini, pe lângă parcuri sau în zone improvizate. Atât timp cât ne este permisă activitatea fizică, aceasta trebuie făcută în siguranţă şi în proximitatea locuinţei, iar în sectorul 2 avem foarte multe parcuri pregătite pentru cetăţeni", a afirmat  viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, citat de Agerpres. Locurile de joacă și terenurile de sport au rămas însă în continuare închise. Cum au primit oamenii vestea și cât de mult s-au respectat măsurile de distanțare, în prima zi de parcuri deschise? 

Primăria sectorului 2 a decis sâmbătă  să deschidă parcurile. Sunt foarte multe parcuri de tranzit, a explicat primarul. Oamenii oricum se plimbau pe lângă ele, printre mașini. Așa că, aici, în Sectorul 2 din capitală, lumea a avut acces cu cel puțn o săptămână mai devreme la parcuri. La primele ore, până în prânz nu erau foarte mulți oameni pe alei. Am văzut doi, trei. Însă, erau cei de la poliția locală. Mi s-au părut cumva reticenți. 

 Image source: 
alex olaru / rfi

Reportajul AUDIO aici:   

 


Image source: 
alex olaru / rfiPolițist local: Nu știu să vă spun. Nu sunt în măsură. Degeaba întrebați. Nu pot să vă dau nicio informație pentru că nu știu. 

Rep: Spuneți-mi pentru ziua de azi.

Polițist local: Pentru ziua de astăzi s-au deschis parcurile ca să vă plimbați dumneavoastră prin ele, să iasă lumea să se relaxeze. Să vedem dacă lumea ține cont de distanțarea socială. Suntem în România. Toată lumea face ce vrea aici. Vom trăi și vom vedea. Nu știu, nu sunt prezicător. Habar nu am. Nu știu ce o să se întâmple.

Reporter: Ați dat vreo amendă?

Polițist local: Am dat amenzi.

Rep: Pentru ce?

Polițist local: Pentru diferite lucruri, oamenilor care încălcau legile.

Rep: După prânz, în jurul orei 15, aleile erau deja pline de oameni, foarte mulți copii, foarte mulți adulți pe role, pe biciclete. A fost și este o senzație foarte ciudată pentru că venind din centrul orașului spre parcul Riviera, parcul Național cum este el cunoscut, am avut senzați în momentul în care am intrat în parc că sunt două lumi diferite. În afara parcului restricțiile sunt în continuare în vigoare. Aici e cât de cât un sentiment de normalitate, așa cum o știam cu toții.


Image source: 
alex olaru / rfi

E: Am aflat de la televizor. E foarte bună. Așteptam de mult decizia, chiar mai devreme trebuia luată.

Rep: Salut! Ce faceți? 

A: Bine.

Rep: Cum e în parc?

A: Bine.

Rep: E bine? 

A: De tot. 

Rep. Ce ați făcut până acum cu mișcarea, cu copiii?

L: De multe ori eram foarte înghesuiți între blocuri. Pe un petec de iarbă verde erau 30 – 40 de copii, iar parcul de lângă închis. A fost o idee proastă încă de la început închiderea parcurilor. Asta este părerea celor cu copii.

Rep. Cum credeți că va arăta vara dumneavoastră?

L: Nu știu, încă ne adaptăm. Oricum, o să fie diferit. O să fie mai greu să le interzicem copiilor să se joace între ei cu ceilalți copii de la alte familii. Acolo o să fie problema.

P: Mergeam cu bicicleta pe la stadion, pentru că acolo a rămas deschis. S-a deschis Belvedere, o alee care comunică. Am luat-o pe ea, am văzut că e parcul deschis și am venit în parc.

Rep: Cum ți se pare decizia asta?

P: Mi se pare ok atât timp cât oamenii respectă toate aceste idei. M-am tot uitat și sunt oameni care văd că stau în grupuri de câte trei. Dar sunt și oameni care și-au dat întâlnire în grup, ceea ce nu mi se pare o idee neapărat bună. 

Rep: Pentru tine cum a fost perioada asta?

P: A fost interesantă. Să rămân într-o pauză de la orice inițial m-a speriat pentru că nu știam ce o să fac, mai ales că nu pot să lucrez. Dar am încercat să fac lucruri bune.

Rep: Ți-a priit?

P: Da, am făcut să îmi priască.

Rep: Cum crezi că va arăta vara ta?

P: Depinde ce se va întâmpla. Depinde care vor fi restricțiile. Eu lucrez într-un domeniu cu oamenii, nu cred că o să pot să mă bucur de aceleași lucruri ca vara trecută.

Rep: Ce faci?

P: Am terminat Actorie. Acum urmez un master în scriere dramatică. Partea bună e că pot să stau acasă și să scriu. Din punctul acesta de vedere masterul meu nu a fost afectat foarte rău, dar nu mai pot să joc, să repet. Nu mai pot să mă văd cu oamenii să mergem la teatru și nimic din zona asta.

Rep: Cum ați aflat că s-au deschis parcurile în Sectorul 2?

D: De la televizor.

Rep: Cum vi se pare decizia asta?

D: Super tare.

Rep: Cum ați rezistat în perioada asta?

D: Greu. E o mare bucurie.

O: Am respectat măsurile.

Rep: Din ce ați observat în jur, lumea respectă măsurile?

D: Da, marea majoritate, da.

Rep: Cum credeți că va arăta vara dumneavoastră?

D: Chiar asta discutam puțin mai devreme, cred că tot așa, păstrând distanța.

Rep. La mare mergeți?

D: Nu.

Rep: Ați decis să nu.

D: Nu mergem la mare, poate spre munte, dar nu știm cum. O să vedem ce se va întâmpla.

Rep: Ce simțiți că ați pierdut cel mai mult în aceste două luni?

D: Parcă libertatea.


Image source: 
alex olaru / rfi

Rep: Locurile de joacă și spațiile dedicate sporturilor în aer liber, tenis de câmp, ping-pong rămân în continuare închise. Sunt benzi speciale puse de ADP Sector 2 care delimitează aceste locuri. Nu este permis accesul și sunt peste tot mesaje în care se precizează că accesul este interzis. În rest, cum spuneam ceva mai devreme, business as usual, totul e aproape ca înainte.


Image source: 
alex olaru / rfi

Buna! Ce faci? Ești ok? Te-ai rătăcit?

H: Da. 

Rep: Nu fii supărat.

H: M-am uitat pe lateral și s-au dus încolo. 

Rep: Părinții tăi?

H: Nu, niște copii, prieteni.

Rep: Dar ai grijă să nu te pierzi, da?

H: Da.

Rep: Vrei să îi căutăm pe mami și pe tati?

H: Nu, sunt acolo. 

Rep: Bine, ai grijă de tine.


Image source: 
alex olaru / rfi

Rep: În linii mari, impresia pe care o dau oamenii este că respectă regulile de distanțare. Respectă acele grupuri de cel mult trei persoane. Nu am văzut astfel de încălcări. Poate doar în cazul familiilor ceva mai numeroase, care au mai mulți copii, iar atunci pe o bancă sunt mai mult de trei persoane.

I: Cu toții am învățat, până la urmă, lecția și ne ferim.

Rep: În schimb, foarte puțină lume poartă mască și mulți din cei care o poartă, o poartă greșit sau o țin ca accesoriu la gât.

G: Mi se pare că forțăm nota și nu e ok.


Image source: 
alex olaru / rfi

Rep: Pentru gardienii parcurilor ziua de astăzi aduce una caldă și una rece. Oamenii se bucură că au, în sfârșit, contact cu alți oameni, că se revine la normalitate. Pentru ei, din punctul acesta de vedere a fost o pauză și acum trebuie din nou să aibă grijă să nu calce lumea pe iarbă. 

Gardian: E frumos afară

Rep: Parcul cu oameni cum vi se pare?

Gardian: Cam nașpa.

Rep: De ce? 

Gardian: Nimeni nu prea respectă ce trebuie să respecte.

Rep: Adică?

Gardian: Masca nu prea există pe niăcieri. Nu prea știm care e distanța socială. Nu prea este. Vedeți dumneavoastră, cam astea sunt.

Rep: Dar sunteți mai îngăduitor dacă vor călca pe iarbă, că nu au mai ieșit de atâta timp?

Gardian: Tocmai la asta mă uitam, că merg cu bicicletele pe iarbă, pe acolo. Dacă noi îi lăsăm, ce facem? Suntem penalizați noi. Deci, trebuie să luăm măsuri și noi, nu?

Rep: Practic ați avut o pauză de o lună și jumătate, două și v-ați întors.

Gardian: Fără să ne certăm cu nimeni, iar acum trebuie să ne certăm cu toți care nu vor să înțeleagă ce trebuie înțeles.

Rep: Dar în plan personal, pentru dumneavoastră, cum a fost perioada asta?

Gardian: Foarte plictisitoare. Să stai două luni numai în baracă aici și să nu vorbești cu nimeni? Nu contact, ci doar să stai de vorbă cu cineva. 

Rep: Acum, măcar asta nu vă bucură?

Gardian: Atât, doar din punctul ăsta de vedere. Dar belele o să avem. Asta e. Mergem înainte. Nu avem ce face. 

Rep: Cum o să fie vara asta?

Copil: Bineeeeeee!


Image source: 
alex olaru / rfi


Image source: 
alex olaru / rfi


Image source: 
alex olaru / rfi