Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa a ieşit din izolare. Cum a fost situaţia în trenuri şi gări? (Reportaj VIDEO)

20200511_085808.jpg

Pe peronul gàrii Saint-Lazare din Paris, luni 11 mai 2020, prima zi de iesire din izolare pentru francezi dupà 8 sàptàmâni, ora 8 dimineata
Pe peronul gàrii Saint-Lazare din Paris, luni 11 mai 2020, prima zi de iesire din izolare pentru francezi dupà 8 sàptàmâni, ora 8 dimineata
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In Franţa, după 8 săptămâni de izolare din cauza epidemiei de coronavirus, măsurile de relaxare au intrat în vigoare luni. Teama mare era pentru transporturile publice întrucât doar 60% din traficul trenurilor de periferie a fost asigurat şi numai 75% pentru metrourile din Paris.

Plecat să fac un reportaj video despre această primă zi de „libertate” a francezilor după 8 săptămâni de izolare, am ajuns la ora 8 dimineaţa la gara Saint-Lazare, cea mai veche din Paris şi a treia ca trafic din capitala Franţei. Trenurile care pleacă de acolo deservesc o mare parte a periferiei vestice a Parisului dar şi regiunea Normandia.

Gara era aproape cvasi-pustie. Eram mai mulţi jurnalişti, poliţişti şi angajaţi de la căile ferate, decât călători. Dealtfel, toţi pasagerii pe care i-am interviuvat mi-au descris un voiaj aproape de vis. Trenuri goale, spaţiu liber între călători, toată lumea cu masca pe faţă şi multe controale, mai ales în gări. SNCF, regia feroviară franceză, confirmă că doar 15% din pasagerii obişnuiţi au călătorit luni cu trenurile suburbane.

De asemenea, în aşteptarea trenului în holul gării, pasagerii se înscriau în locurile marcate la sol de angajaţii gării – nişte cercuri albe - pentru a respecta distanţele de securitate. Pe toţi pereţii gării, afişe reaminteau care sunt măsurile de precauţie iar în megafoanele gării acestea erau repetate în mod sistematic la 10-15 de minute.

In afară de angajaţii căilor ferate care-i îndrumau pe pasageri, la intrarea în gară şi pe peroane, poliţia, uneori cu câini, era atotprezentă pentru a impune rarilor recalcintranţi regulile sanitare. De cele mai multe ori, li se reamintea oamenilor că purtatul măşti este obligatoriu în întreaga incintă a gării şi nu doar la bordul trenurilor.

Rămâne acum de văzut cum va evolua situaţia în următoarele zille. Cert este că multe firme dar şi autorităţile publice au insistat pe faptul că lumea trebuie mai departe, evident în măsura posibilului, să lucreze de acasă pentru a evita sau limita cel puţin mult-anunţatul val doi al epidemiei de Covid-19.