Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima execuție federală în SUA, după 17 ani

executie_sua.jpg

Image source: 
France24

Un supremaționist alb, condamnat la moarte pentru trei crime comise, a primit marți o injecție letală în timpul unei execuții federale, prima care a avut loc după 17 ani în SUA.

Curtea Supremă americană a autorizat, marți, 14 iulie, reluarea execuțiilor federale în SUA, după ce timp de 17 ani au fost întrerupte. Suspendarea celor patru execuții decise de către un tribunal din Washington a fost, așadar, anulată.

Prima execuție a avut loc în aceeași zi în care s-a anunțat decretul.Daniel Lee, un supremaționist al culorii albe, a fost condamnat la moarte pentru trei crime și a decedat la ora 8:07 (12:07 după ora Greenwich), după ce i s-a administrat o injecție letală în închisoarea din Terre Haute, din statul Indiana.Ar fi trebuit să fie executat luni, dar atacurile judiciare de pe ultimul moment au întârziat procedura.

„Trimiteți la moarte un om inocent”, a declarat acesta înainte de a înceta din viață, conform unui jurnalist de la Indianapolis Star, care a fost prezent la execuție.Bărbatul, în vârsta de 47 ani, a primit în 1999 pedeapsa capitală pentru o crimă comisă împotriva unei familii cu o fetiță de 8 ani din Arkansas, în timpul unui jaf destinat finanțării unui grup supremaționist.

 

O cerere respinsă

Condamnații afirmă că protocolul de execuție presupune administrarea unei doze letale de Fentobarbital, care le provoacă o suferință „înfiorătoare”, în opoziție cu prevederile din Constituție, acest argument fiind deseori utilizat de către opozanții pedepsei capitale.Mama celor două victime, Earlene Peterson, 81 ani, împreună cu alți membri ai familiei, a dorit să obțină de la Curtea Supremă amânarea execuției lui Daniel Lee, din cauza pandemiei, dar Curtea a respins această cerere.

„Executarea lui Danny Lee pentru crima fiicei mele și a nepoatei mele nu este ceea ce îmi doresc eu, fiindcă va aduce și mai multă suferință familiei mele”, a declarat aceasta.Femeia a cerut ca sentința pedepsei cu moartea să fie înlocuită cu închisoarea pe viață, sentință primită de către al doilea bărbat, care a jucat un rol central în înfăptuirea acestor crime.

Este iresponsabil „să desfășori atât de multe execuții în atât de puțin timp”, în acest context sanitar, a explicat totodată Robert Dunham, directorul Centrului de informare în privința pedepsei cu moartea (DPIC), făcând referire la acest subiect. Acesta denunță o „orchestrare politică a pedepsei capitale”.

În SUA, majoritatea crimelor sunt judecate la nivelul statelor componente, dar justiția federală se poate ocupa de cele mai grave crime (atentate, crime rasiste), de cele comise de bazele militare între mai multe state, ori cele din rezervațiile amerindiene.

După restabilirea pedepsei capitale federale, în 1988, doar trei persoane au fost executate la acest nivel - printre care Timothy McVeigh, în 2001, responsabil pentru atentatul din Oklahoma City (168 morți în 1995).

 

Păreri împărțite

După ce anul trecut a fost anunțată reluarea acestor execuții, ministrul Justiției, Bill Barr, a stabilit calendarul desfășurării lor pentru luna iunie, chiar în momentul în care epidemia de coronavirus a început să se intensifice în SUA.

Conform sondajelor, susținerea pedepsei cu moartea a decrescut la americani, dar electoratul republican este în favoarea acesteia. Circa 77% dintre aceștia sunt de părere că ar trebui aplicată criminalilor.Donald Trump, care va candida pentru un al doilea mandat la data de 3 noiembrie, reclamă aplicarea în mod regulat a acestei sancțiuni absolute, în special pentru criminalii care-i omoară pe polițiști sau pe traficanții de droguri.

Pe de altă parte, o mie de responsabili religioși, catolici și evanghelici i-au cerut președintelui să se concentreze „pe protejarea vieților omenești și nu atât pe execuții”, în aceste vremuri dictate de pandemie.

Uniunea Europeană i-a cerut președintelui Donald Trump „să-și reconsidere” poziția, „urmând o tendință generală în SUA și de altfel în restul lumii”, aceea de abolire a pedeapsei cu moartea prin lege.

Anumite state americane, mai ales cele din sud, continuă să aplice pedeapsa capitală.Douăzeci și două de execuții au avut loc în 2019 în SUA și încă 7 de la începutul anului 2020.Alte două execuții federale sunt programate în această săptămână și încă una la finalul lunii august.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, dupa France24