
Reportaj RFI
Cursuri de științe spațiale pentru profesori, cu Dumitru Prunariu
rep.jpg

La Mărișel, profesorii vor învăța cum să facă științele mai atractive pentru elevi, spun Virgiliu Pop, reprezentantul ESERO România, și Cristina Stancu, președinte ESERO.
”Ce vrem să facem: vrem să aducem spațiul cosmic în sala de clasă. Deci prin intermediul spațiului cosmic, dorim să atragem elevii către cariere în domeniile STEM: știință, tehnologie, inginerie și matematică. De aceea, formăm profesorii în aceste domenii, pentru a-i forma la rândul lor, pe elevi”, a spus Virgiliu Pop.
”În primul rând, un astfel de curs ar fi necesar pentru profesori ca să poată să explice mai bine copiilor anumite noțiuni științifice. Se vede o foarte mare discrepanță între ceea ce copiii cer și între ceea ce se predă. În același timp, toată predarea ar trebui să fie mult mai interactivă, astfel că încercăm să facem știința mult mai distractivă și să o aducem către ei și ne folosim, bineînțeles, de spațiu cosmic ca și context educativ”, a declarat Cristina Stancu.
Cursul este organizat la Mărișel, o comună din Munții Apuseni, pentru că acolo se află un observator astronomic privat atât de faimos, încât a prezentat interes și pentru singurul astronaut român de până acum, Dumitru Prunariu. El este invitatul special al cursului de la Mărișel.
”Acest observator a fost realizat parțial cu fonduri private, parțial cu fonduri europene și parțial cu contribuții ale unor instituții românești. Reușește aici, la Mărișel, la peste 1200 de metri altitudine, să genereze interes, să genereze știință, măsurători precise, în anumite domenii de interes pentru științele aerospațiale și taberele pe care le organizează aici sunt nu numai foarte utile, dar și foarte căutate”, a spus Dumitru Prunariu.
Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea om în spațiu. A ajuns acolo în misiunea spațială Soyuz 40. El va vorbi în fața a 16 profesori cursanți care vor învăța astronomie practică. Organizatorii au luat toate măsurile sanitare necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului, spune omul de știință Paul Dolea, unul dintre fondatorii Observatorului de la Mărișel.
”Vor fi lecțiile mai ales în aer liber. În primul rând, vor fi experimente demonstrative, vom face lansări de rachete propulsate cu apă, îi vom învăța cum să facă transmisii la distanță prin fire elastice, cum se poate încălzi apa cu ajutorul unui cuptor solar format dintr-o suprafață concavă și multe alte lucruri care pot să atragă elevii”, spune omul de știință Paul Dolea.
În această vară, vor fi organizate două serii de cursuri. Prima se va încheia joi, iar următoarea, duminică.