Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cité de Carcassonne, Franţa - Turism afectat de Covid-19

În Franţa, turismul este puternic afectat de pandemia de coronavirus. Puţini sunt cei care s-au încumetat să îşi petreacă vara aceasta vizitând castelele ori palatele renumite ale Franţei. 

În 2019, regiunea pariziană a găzduit peste 50 de milioane de turiști care au cheltuit pe vacanța lor aproape 22 de miliarde de euro, potrivit Comitetului Regional pentru Turism.

În prima jumătate a 2020, regiunea pariziană a pierdut 16 milioane de vizitatori. Aproape trei sferturi dintre profesioniștii din sector prevăd o scădere cu peste 50% a cifrei de afaceri.

La finele lui iulie, în Paris, un hotel din două erau închis iar cele deschise erau ocupate într-o proporție de doar 35%.

Louvre, Château de Versailles, Tour Eiffel înregistrează cu 50 % mai puțini turiști. Aceeași scădere este înregistrată însă și de restaurante, cafenele, braserii.

Cristina Teacă a mers să vadă care este situaţia şi în afara capitalei, în Carcassonne, în sudul Franţei.

 

La Cité de Carcassonne este o fortificaţie, veche de peste 2.000 de ani, unică în Europa, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

În mod normal, 2 milioane de turişti vizitează anual La Cité de Carcassonne. În 2020, turiștii străini - spanioli în principal, lispesc din cauza pandemiei de coronavirus.

Masca de protecţie, pentru a nu se răspândi coronavirusul, este obligatorie pentru cei care doresc să intre în fortificaţie.  Cei care nu poartă masca riscă o amendă de 135 de euro.

Tresca Bruno este proprietarul unui restaurant din La Cité: «Clienții sunt tot mai puțini. Apoi, din cauza căldurii lumea vrea să mănânce în exterior. Nu avem  însă prea multe mese afară şi propunem o masă în interior dar lumea refuză. Covid-19 a schimbat mult felul oamenilor de a consuma în această vară. Clienții trebuie să poarte o mască pentru a se deplasa la masa lor ori în interiorul restaurantului. Pot sta la masă fără mască, în timp ce consumă. În prezent înregistrăm cu 30% mai puțini clienți iar dacă pandemia va dura până la finele anului pierderile vor fi și mai mari. Pentru moment sperăm că până la finele lui septembre, mijlocul lui octombrie pandemia va trece și că restaurante vor putea rămâne deschise și că turiștii vor putea continua să vină în La Cité.»

Christelle este vânzătoare într-un magazin din La Cité de Carcassonne: «Numărul celor care ne vizitează în această perioadă a anului a scăzut. Lipsesc în special turiștii străini. Lucrăm mult mai puțin cu vecinii italieni ori cu cei spanioli care în iulie și în august sunt prezenți în număr mare în La Cité de Carcassonne. În schimb, anul acesta lucrăm mai mult cu turiști francezi. Punem la dispoziția lor un dezinfectant  pentru ca să poată să își dezinfecteze mâinile cînd intră și când pleacă din magazin. Îi rugăm să nu atingă textilele și obiectele în general.”

Corinne Blasco este vânzătoare într-un magazin de bomboane: «Oamenii au rămas în țara lor, nu mai vin în Franța. Iar francezii nu mai merg nici ei în exterior, ori foarte puțin.  Dar trebuie să continuăm să trăim ca înainte, puțin mai atenți însă la igienă. Nu putem să trăim mereu cu o frică căci nu vom reuși așa.”

Yvette s-a mutat recent în sudul Franţei iar în vara aceasta a planificat să meargă în Statele Unite. Criza sanitară i-a anulat planurile: “Înainte puteam să plec în străinătate. Am o fiică ce locuiește în Statele Unite și am cumpărat un bilet de avion pentru a merge la ea. Dar nu mai este posibil şi am fost nevoită să îmi anulez vacanța. Apoi, e dificil cu mască, ne înțelegem cu greu. De multe ori nu înțelegem oamenii când vorbesc dar eu cred că este normal. Este bine că există o oarecare protecție pentru că viața este importantă. Am văzut atât de mulți morți în timpul pandemiei, copii dar și persoane în vârstă. E dramatic. Masca poate fi deranjantă dar ce ne costă să o purtăm?! O viață nu are preț.”

Pentru a atrage turiștii, administrația din Cité de Carcassonne organizează un spectacol de lumini seară de seară.

La Cité rămâne astfel deschisă, zilnic, până spre miezul nopții. Toate festivalurile ce sunt organizate în mod normal aici au fost anulate pentru vara aceasta.