Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unica echipă sătească din cupele europene vine din Moldova.”Sperăm să facem istorie în Europa League” Reportaj

FC Sfântul Gheorghe Suruceni, unica echipă sătească din actualul tur al cupelor europene, se va duela cu vicecampioana Serbiei, Partizan-Belgrad. Meciul se va disputa, la 17 septembrie, pe stadionul Zimbru din Chișinău, de la ora 20:00. Potrivit noului regulament UEFA, partida se va juca cu porțile închise. Fotbaliștii moldoveni sunt în pregătiri pentru acest meci, spun ei, “foarte important, istoric”. În primul tur preliminar al Ligii Europa, Sfântul Gheorghe Suruceni a eliminat din competiție echipa Șahtior Soligorsk din Belarus, cu 4-1, la lovituri de departajare.  

Pe jucătorii de la FC Sfântul Gheorghe Suruceni i-am găsit în plin antrenament pe stadionul din sat. Aflu că, aici, urmează câteva antrenamente, după care întreaga echipă va fi testată la coronavirus, iar ulterior vicecampionii Moldovei vor intra în cantonament la Centrul de pregătire a selecționatelor de la Vadul-lui-Vodă, creat de Federația Moldovenească de Fotbal. Întrucât în lotul clubului sunt și stranieri, printre ei ucraineni, dar și un jucător din Belarus, limba de comunicare în echipă este rusa.

Deja este istorie că am ajuns în cupele europene. Totuși, așteptările sunt mari pentru meciul cu vicecampioana Serbiei, jucătorii dorindu-și mult să se califice în turul III preliminar al Ligii Europa, ne spune directorul sportiv al Clubului Sfântul Gheorghe Suruceni, Oleg Istrati, în timp ce jucătorii echipei se antrenează.

”O echipă nou promovată în cupele europene, deja e istorie. Vom fi motivați să câștigăm”

”Când am mers în prima etapă cu Soligorsk din Belarus, mulți ne spuneau că nu avem șanse. Am trecut de această echipă, aflată pe primul loc. Acum, FC Sfântul Gheorghe va găzdui vicecampioana Serbiei. Înainte de tragerea la sorți, noi știam trei echipe care geografic sunt poziționate în apropiere de noi. Cel mai mult ne-am dorit să jucăm cu echipa din Macedonia. Este mai accesibilă. Însă, aceasta ne-a fost soarta. Am dat de cea mai grea echipă posibilă din cele trei. Partizan-Belgrad este o echipă cu tradiție, cu o școală puternică și jucători valoroși”. 

Să spunem că, lotul echipei Sfântul Gheorghe Suruceni este estimat la 4 mln de euro, în timp ce Partizan-Belgrad, aproape 40 de mln de euro.

Când vine vorba de anumite strategii de joc, aplicate pe teren, la meciul cu Partizan-Belgrad, Oleg Istrati ne mărturisește că antrenorii ”analizează adversarul”. ”Avem un plus, poate, că echipa adversă are un nou antrenor. Până echipa se va obișnui cu cerințele noului antrenor, avem o șansă. O echipă nou promovată în cupele europene, deja e istorie. Vom fi motivați să câștigăm”, conchide Oleg Istrati.

Numele finanțatorului echipei nu este făcut public, dar se știe că este o persoană din domeniul IT și programare. Este fan Steaua București, iar mai nou FC Sfântul Gheorghe Suruceni.

”Doar cu așa adversari poți să crești într-adevăr”

Eugen Slivca este de trei ani la FC Sfântul Gheorghe Suruceni. Este căpitanul echipei și recunoaște că, deși au avut un meci bun cu Șahtior-Soligorsk, mai au mult de muncit, mai ales că se apropie un meci important, cel cu vicecampioana Serbiei. Și nu contează poate atât de mult rezultatul, cât experiența obținută.   

”Un meci de istorie, după părere mea pentru că jucăm cu o echipă titrată din Europa. Facem istorie aici și dorim să obținem un rezultat bun. M-am promovat cu această echipă din Suruceni încă din Liga a II-a și mă mândresc că am ajuns la un meci de cupele europene, cu așa o adversară. Nu vreau să ne îmbătăm cu apă rece. Mai avem foarte mult de muncit. Să recunoaștem, chiar dacă nu o să scoatem un rezultat bun, nu va fi ceva dramatic. Important să luăm experiență de la așa adversară. Doar cu așa adversari poți să crești într-adevăr”, crede Eugen Slivca.

”Sperăm să facem un meci cât mai bun și, de ce nu, să aducem surpriza în Europa League”

Printre jucătorii moldoveni care vor ieși pe teren la meciul cu Partizan-Belgrad este și Nicolae Calancea, proaspăt venit la Clubul de la Suruceni.”Sper să facem o figură cât mai bună, să ne atingem obiectivul și să bucurăm fanii Moldovei. Avem un moral destul de bun. Am trecut de primul tur, sper să trecem și în continuare, cu Partizan-Belgrad, chiar dacă ei sunt peste noi. Dar sperăm să ne pregătim cât mai bine, să facem un meci cât mai bun și de ce nu, să aducem surpriza în Europa League”.

Anterior, Calancea a jucat pentru mai multe echipe din România - Ceahlăul Piatra Neamț, Voluntari, CS Universitatea Craiova, Dunărea Călărași și Academica Clinceni.

Noul jucător al lui FCSG a adunat și 19 meciuri pentru prima reprezentativă a Moldovei, unde a debutat pe 7 februarie 2007, contra Greciei, într-un meci din cadrul preliminariilor pentru Campionatul European din 2008. Ca jucător profesionist, Nicolae Calancea a evoluat în 182 de partide oficiale, șapte în Liga Europei, iar 58 din numărul total le-a terminat fără gol primit.

”Cantonamentul este foarte important înaintea meciului”

L-am întrebat de Stanislav Luca dacă pandemia de coronavirus a afectat activitatea clubului de fotbal de la Suruceni. ”Pentru staff a fost o perioadă cam ciudată, dar am făcut față acestei provocări. Însă, oricum ne-am fi dorit mai mult. Iarna am pus accent mai mult pe pregătirea înainte de campionat. În ultimul moment, a fost amânat campionatul și s-a format o ruptură. Acum deja de două luni jucătorii se antrenează, avem meciuri, campionat. Plusul cel mai mare că, înainte de meciul cu Șahtior-Soligorsk din Belarus, am fost 12 zile în cantonament și am făcut ceea ce poate nu au reușit în carantină. Acum, dacă mergem în cantonament, înainte de meciul din 17 septembrie, ne vom pregăti liniștit. Asta este foarte important”, ne spune antrenorul secund.  

Antrenorul principal al echipei este Serghei Cebotari, iar în 2019, a fost ales de către membrii afiliați Federației Moldovenești de Fotbal, drept cel mai bun antrenor moldovean al anului 2019. Iar Clubul din Suruceni a fost desemnat cea mai bună echipă a anului 2019 (echipa cu cel mai mare progres) din Republica Moldova.

În 2019, Sfântul Gheorghe Suruceni a devenit în premieră vicecampioană națională, a ajuns în finala Cupei Moldovei Orange și a obținut dreptul să reprezinte Moldova în Liga Europei. 

FC Sfântul Gheorghe a fost fondat pe 11 iulie 2003. Clubul a fost denumit în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, numele căruia îl poartă și mănăstirea din localitate. Imaginea cum Sf. Gheorghe ucide balaurul este prezentă pe logotipul clubului din Suruceni.

FK Partizan Belgrad este un club din Serbia, fondat în 1945 și care evoluează în Superliga sârbă. Printre performanțele internaționale ale clubului se numără faptul că a jucat în primul meci din Cupa Campionilor Europeni în 1955, devenind astfel și primul club din Europa de Est care a jucat finala acestei competiții, în ediția din 1966, iar mai târziu primul club din Serbia care a jucat în grupele Cupei Campionilor. Ce ține de duelurile cu echipele din Moldova, Partizan a evoluat doar împotriva lui Sheriff, în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, ediția 2005-2006, când s-a impus cu 2-0.

Dacă FC Sfântul Gheorghe Suruceni va reuși să se impună în runda a doua a calificărilor, FC Charleroi (Belgia) va fi adversara lui Sfântul Gheorghe Suruceni în turul III preliminar al UEFA Europa League. Meciul cu Charleroi ar urma să aibă lor, în deplasare, pe 24 septembrie.