
Reportaj RFI
Cum a început școala în R.Moldova?”Venim și cu mască, doar să fim cu profesorii și colegii, nu online” Reportaj
olga_clasa_copii.jpg

”Ce trebuie să facem în pauză, elevi? Purtăm mască, dezinfectăm mâinile” – cu acest îndemn încep orele în clasa a 3-a ”B” în fiecare zi. De două săptămâni încoace. Aflu de la diriginta clasei, Olga Cernei, că toți elevii sunt prezenți zilnic la școală pentru că spațiul le permite. Locurile din clasă sunt fixe. După ce au fost aranjați în bănci, elevii nu-și mai schimbă locul pe toata perioada cursurilor. Câte un copil în bancă și distanța mare între acestea. Astfel orele online au fost excluse. Și asta bucură, ne spune învățătoarea.

”Școala a rămas să fie școală, nu s-a transformat într-un tunel care dezinfectează copiii la intrare. Noi suntem fericiți că am venit la școală. Învățământul la distanță a creat mai multe probleme, inclusiv pentru vedere. Acasă, profesorii erau conectați 24 din 24 doar la ore, deși aveau și obligații de familii pe care le neglijau. Totuși, circumstanțele ar fi scuze, dar dacă dorim să mergem spre succes, indiferent de ce se întâmplă, vom ajunge acolo unde am ajuns”, ne spune învățătoarea Olga Cernei de la Liceul Teoretic Orizont.
”La școală când venim înțelegem mai bine profesoară, nu ne stricăm vederea”
”Este mai bine la școală. Nu ne stricăm vederea și înțelegem mai bine ce spune învățătoarea”, ne spune Sebastian Petrașcu, elev în clasa a 3-a ”B” la liceul ”Orizont”.
”Trebuie să păstrăm distanța de 1 metru. Dacă tușim sau strănutăm, o facem în pliul cotului. Simptomele sunt febra, dureri în gât, tuse, dureri în piept”, ne vorbește Amira Apian despre simptomele coronavirusului.
Alina Gușan și Kordeia Samira sunt eleve în clasa a 7-a ”C”. Le-am zărit într-o pauză și îmi spun că clasa le este divizată. Câte 10 elevi vin la școala. O zi au ore online, altă zi, fizic la școală.”Vrem la școală să venim”, mi-au spus fetele într-un glas.
”Este foarte bine la școală, ne înțelegem mai bine cu profesorii, mai ușor, mai mult din teme înțelegem, la școală. Când aveam orele on-line era mai complicat, copiii vorbeau concomitent, conexiunea uneori era slabă. Suntem gata să purtăm și măști, să folosim dezinfectant, să respectăm măsurile sanitare, dar să venim aici la școală, alături de colegi și profesori”.
Să spunem că, la Liceul Teoretic Orizont nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus, până în prezent.
În fiecare dimineață, triajul epidemiologic se face la poarta liceului. Ora de începere a cursurilor este aceeași pentru elevi, doar că în pauze, pot ieși pe culoare diferite pentru a evita aglomerarea. În acest an au fost create mai multe circuite de intrare și ieșire.
Și atunci când merg la cantină, copiii trebuie să respecte cu strictețe măsurile sanitare.
Chiar la intrare trebuie să folosească dezinfectant. Stau câte doi copii la o masă. Aici găsim stikere de atenționare – ”Păstrați distanța de 2 metri”.
”Este extrem de important acum să respectăm toate regulile”
Primele două săptămâni au fost mai dificile, acum se revine treptat la normalitate, ne spune Ismail Okan Gur, responsabil de clasele primare la Liceul Teoretic Orizont. Directorul spune că a recepționat mai multe cereri de la părinți care solicită ca elevii să revină în bănci, zi de zi. Acest scenariu nu poate fi aplicat în practică, deocamdată.
”Se iau toate măsurile ca elevii să fie în siguranță aici. Este extrem de important să respectăm regulile. În fiecare zi se face dezinfectarea. Între pauze, până la 16.00, dar și când pleacă elevii acasă. Avem aici trei intrări, le-am repartizat pentru un anumit număr de elevi. Am recepționat foarte multe cereri de la părinți pentru ca elevii să vină fizic la școală, în fiecare zi. Acum este interzis. Noi trebuie să respectăm mai multe cerințe, acel un metru și jumătate între bănci. Nu putem face asta în mai multe săli de clase. Unde ne permite spațiul, avem copii care vin zilnic la școală. Vorbim de clasele primare. Dar și aici, sunt cazuri, când unii copiii, prin rotație, fac orele la distanță. Respectăm cu strictețe toate măsurile impuse în pandemie”, afirmă Ismail Okan Gur.
”Începerea școlii nu a dus la o creștere majoră a numărului de infectări cu Covid-19”
La două săptămâni de la începerea noului an școlar, ministrul Educației, Igor Șarov, susține că în primul rând, se observă că începerea școlii nu a dus la o creștere majoră a numărului de infectări, ”numărul acestora fiind aproximativ egal în rândul populației generale comparativ cu populația școlară”. Potrivit datelor Ministerului Educației, în jur de 200 de elevi și 175 de profesori au fost testați pozitiv cu coronavirus. În autoizolare se află aproape 5000 elevi și 288 profesori.
”Din cele 1240 de instituții de învățământ general publice și private care activează, 10 își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 171 de clase. Numărul de școli închise în două săptămâni este același cu numărul de școli închise la 1 septembrie. Dar, așa cum ne așteptam, avem un număr crescător de clase care activează la distanță din cauza virusului”, a mai precizat Igor Șarov. Ministrul Educației dă asigurări că au fost luate măsuri pentru optimizarea procesului educațional pentru copiii care, din cauza coronavirusului, trebuie să stea în continuare acasă.