Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Școala online și pandemia îi scot pe românii conspirațoniști în stradă: „Jos botnițele!” (reportaj audio)

poza_articol.jpg

La protestul anti-masti au fost adusi foarte multi copii.
Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Pentru eliminarea măștilor, pentru eliminarea școlii online și pentru revenirea la o școală normală. Nu este o pandemie. E o falsă pandemie, o mare minciună, îmi spune un protestatar de cum ajung în zonă. Jos cu sataniștii care ne conduc! strigă pe fundal cei aproximativ 300 de oameni adunați sâmbătă la protestul anti-măști de la Piața Universității din București. Falsa pandemie. Bill Gates și  5G: microcipare. Străinii care fură România: Bucureștiul și alte orașe au fost în week-end scena conspirațiilor, aduse la un loc de protestul anti-măști de protecție. 

Pe scena amplasată acolo, organizatorii se declară mulțumiți că mesajul ar fi ajuns în toată țara și că mii de părinți ar fi ieșit în stradă, în mai multe orașe. Se strigă Libertate, libertate! și se invocă drepturi fundamentale stipulate de Constituție:

Tot în temeiul articolului doi din Constituția României autoritățile statului au exclusiv obligația de a da socoteală poporului român! se transmite dintr-o portavoce. Noua normalitate este asociată cu o dictatură – așa că Jos Trădătorii, se scandează. 

Reportajul AUDIO aici: 

 

Isterie în pandemie, așa pare acest protest. Sunt oameni care nu respectă nicio măsură de distanțare fizică. Nimeni nu poartă mască. Sunt foarte mulți copii care au venit cu părinți și bunici. Sunt și preoți în mulțime:

Rep: Părinte, dvs. Pentru ce sunteți aici?
Preot: Pentru demnitatea copiilor. Consider că este viciat procesul educativ. Este un abuz emoțional.
Rep.: Din ce parohie sunteți?
Preot: Nu cred că are importanță. 
Rep.: Credincioșii vin la biserică?
Preot: Da. Pot spune că da.
Rep.: Și ce le spuneți acolo? Să poarte sau nu mască?
Preot: Nu știu ce să vă zic. V-am spus, legat de copii, mi se pare un abuz emoțional faptul că li se induce această idee că ei pot fi vectorul îmbolnăvirii și că datorită disidenței lor, ca să zicem așa sau nerespectării normelor care se impun, este posibil ca părinții sau bunicii lor să moară. În definitiv contează cum se raportează omul la îmbolnăvire, la viață, la moarte. 

Isterie în pandemie:  "La 34 de ani cu botniță pe față, da?!"

Tonul oamenilor care vorbesc în permanență pe scenă este contondent. Dar mesajele de pe baloane sau scrise pe cartoane sunt extrem de diverse:  protestul se anunța a fi unul pentru drepturile copiilor și dreptul de a nu purta mască de protecție, botniță cum îi spun cei de aici, însă am văzut și foarte multe mesaje care sugerau că tehnologia 5G sau vaccinul însemană microcipare. 

Sunt de acord că copiii nu trebuie să poarte botniță. Și nici adulții. Eu am venit pentru înlăturarea botniței la copii, la școală. Eu sunt bunică. Există o viroză. Există un virus cum există sute de alte virusuri. Ne păzim de ele. Ne creștem imunitatea. Și atâta tot. 

Mesajele 5G sunt promovate de cei care vor să deturneze acest protest. 

Sunt blogger. Sunt din Iași și am 37 de ani. Sunt aici pentru că nu sunt de acord cu purtarea măștii de către copii în școală. Sunt alții care sunt deranjați de răspândirea antenelor 5G.

Nu este un protest tocmai calm, pașnic. Pentru că oamenii, atunci când sunt întrebați sau atunci când văd pe cineva cu mască, tind să fie agresivi. Cel puțin verbal:

Jurnaliștii ăștia de acuma ar trebui cel puțin să-și piardă dreptul de liberă practică pentru totdeauna. Să se aleagă praful de meseria lor! Că sunt niște nenorociți, niște criminali. Genocid! Numai după bani! Pleacă, mă, că poate îți dau una! Hai, mișcă-te! 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Dați-vă măștile jos! Și pe alea care nu se văd! Îndeamnă un alt protestatar, care mă prinde de mână.

Atunci când îi întreb pe unii protestatari de ce sunt aici, mi se cere să-mi dau jos botnița. Pentru că rămân cu masca de protecție pe față, este solicitată intervenția Jandarmeriei Române:

Protestatar: Da,da, avem un provocator aici. E unul cu botniță! Are vreo...Câți ani ai?
Rep.: 34.
Protestatar: La 34 de ani cu btoniță pe față, da?!

Sunt extras cu blândețe din mulțime:

Jandarm: Am înțeles de la domnii care participă la activitate că dvs. le perturbați activitatea și incitați. 

Rep.: Iar eu ca cetățean vă informez că la o adunare publică nu se respectă măsurile de distanțare fizică. Ce aveți de gând să faceți în sensul acesta? 

Jandarm: Ne trageți la răspundere, că nu înțeleg?! Luăm în vedere faptul că dvs. ați perturbat o activitate. Sancțiunile le cunoașteți. (către coleg) Domnul a perturbat activitatea. Vă rog să vă legitimați. 

Sunt legitimat și în momentul în care îmi schimb calitatea din simplu cetățean care a tranzitat zona în jurnalist, sunt lăsat imediat în pace:

Jandarm: V-am legitimat. Sunteți în regulă. Ok. 

Imediat ce mă îndepărtez de jandarmi, un protestatar mă îndeamnă să comentez o fotografie cu un copil care poartă mască și este în spatele unor gratii. Protestatarul explică: 

E după gratii, da? Și are o mască ca a dvs, da? Să se audă acolo, că poate la cine vorbiți nu înțelege. Haideți să-i luăm pe toți și să-i punem ca pe fetița asta, așa, da? Voi vă gândiți numai la carnea voastră! Că la suflet nu se gândește nimeni, da? (...) Organizația Mondială a Sănătății, care nu mai e subvenționată de președintele Americii, înseamnă că are o problemă. Președintele SUA. Doar n-o fi prost, nu? Dacă nu poartă mască, o fi mai deștept ca tine. Donald Trump. Meidicii și sistemul sunt în momentul de față niște criminali.

Inamicul public nr 1 la acest protest este, de departe, secretarul de stat Raed Arafat. Foarte multe din mesaje în vizează direct. Apoi dictatura sanitară este aspru reclamată de cei stânși în Piața Universității. Iar singura lumină în tot delirul pe care îl trăiește omenirea într-un mod manipulatoriu, după cum susțin protestatarii, este președintele Statelor Unite, Donald Trump. 
Pe scenă este convocat un copil: I-au zis doamnei mele profesoare că dacă nu port mască, mă dă afară de la ora de engleză. După doamna mi-a zis că dacă nu port mască o să mă pună într-o bancă unde nu e nimeni. Nici în spate, nici în față. Nimeni, nimeni. 

 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

 

Autoritățile încearcă să ne transforme în torționari, continuă un bărbat care se recomandă a fi profesor. Nu este menirea noastră să chinuim acești copii nevinovați, spune el, care face și un îndemn: Vă rog pe toți să faceți cereri către conducerile școlilor. Aceste măsuri sunt anti-constituționale. 

Protestul se încheie apoteotic, cum altfel, decât cu mesajul că România este confiscată de interesele străine? Străinii ne-au furat apa, mâncarea, pământul și fabiricile, așa că Deșteaptă-te, române! 


Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

Și cruzii tăi dușmani...se cântă imnul. 

Se pierde ușor-ușor zgomotul protestului, pe măsură ce mă îndepărtez. Doi tineri sunt la mai puțin de 200 de metri, la Facultatea de Arhitectură. Lucrează afară, la un proiect și au fost fără să vrea martori la acest protest: Ni se pare trist. Dezamăgitor.