Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj RFI la sediul PSD: "Haideți să așteptăm, totuși, rezultatul votului"

La sediul PSD din Kiseleff înfrângerea Gabrielei Firea la Primăria Capitalei a fost greu de acceptat. În absența acesteia, Marcel Ciolacu a ales să se prezinte în fața jurnaliștilor cu un mesaj de învingător, dar nu foarte convingător.

Cu puțin timp înainte de ora 21 misterul plutea încă în curtea sediului PSD din Kiseleff. Vine sau nu vine Gabriela Firea? Curtea, ocupată doar de jurnaliști...nici picior de susținător. E în Băneasa, va transmite un  mesaj online de acolo, se șoptea printre cei prezenți...Și un mesaj într-un final a venit...
„În această seară nu avem învinși și câștigători...Tradițional, spre dimineață vom ști exact care e rezultatul real al alegerilor. Orice cifre care se anunță în această seară nu au cum să fie cele oficiale. Sunt cifre, rezultate în urma unor sondaje de opinie. În această seară nu avem învinși și câștigători”, a transmis online  Gabriela Firea.


Misterul tot nu fusese deslușit. Și totuși, actualul primar general, unul dintre principalii candidați în această cursă electorală va veni la sediul PSD din Kiseleff? Probabil că da, dar mai târziu, se gândeau unii dintre cei prezenți. Alții își puneau serios întrebarea dacă se află totuși în locul care trebuie.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, apărut în fața jurnaliștilor, după o privire lungă aruncată asupra ecranului imens din curte,  a pledat și el pentru așteptarea dimineții. 


 
Reporter: Bucureștenii au sancționat un mod de a face politică făcut de doamna Gabriela Firea?
Marcel Ciolacu: Nu au sancționat. Vă reamintesc că doamna Gabriela Firea a ales calea cea mai grea, aceea de a se lupta cu o dreaptă unită. Era normal să fie un scor foarte strâns. A refuzat orice fel de joc politic și orice fel de troc politic fără să fie la vederea bucureștenilor. Cred că cei mai sancționați în acest moment sunt PNL și domnul Orban, lucru evident. Locul doamnei Gabriela Firea e în prima linie a partidului Social Democrat. Haideți să așteptăm, totuși, rezultatul votului.

La fel a făcut și sociologul Vasile Dâncu, recent cooptat în conducerea partidului. 


 
Vasile Dâncu: În 2009 unii s-au culcat victorioși și s-au trezit învinși. Vreau să așteptăm rezultatele. Un exit-poll din seara asta dădea diferență de un procent. Asta înseamnă că este în marja de eroare.
Reporter: Dar un altul ați văzut că arăta o diferență destul de mare.
V.D: La unul era o diferență foarte de mare. Nu contest munca colegilor mei, dar eu, încă, pe baza unor dinamicii și pe baza atmosferei care a fost la aceste alegeri, vreau să aștept rezultatele.
Rep: Ați arătat ca o echipă în seara aceasta, fără principalul personaj?
V.D: Gabi Firea este partenerul și prietenul nostru în această echipă. Noi am stabilit acum să stea alături de echipă. Este vorba despre cea mai importantă perioadă a unor alegeri. Când se numără voturile trebuie să fii foarte bine organizat. Se face numărătoare paralelă. Dacă toate exit-poll-urile ar fi dat o diferență foarte mare, probabil că ar fi fost mai simplu. Dar ați văzut că un exit poll a dat o diferență foarte mică.
Rep: Dumneavoastră spuneți că trebuie să așteptăm dimineața?
V.D: Eu vreau să ne întâlnim dimineață și să discutăm.
 
Eu nu cred că va reuși să aibă un procent care să îl depășească pe Nicușor Dan pentru că pe ultima sută de metri au ieșit foarte mulți tineri la vot. În prima parte a zile a fost electoratul PSD și apoi au ieșit și ceilalți, electoratul tânăr, între 27 și 35 de ani, comentează o jurnalistă de la Gândul Ina Stoica.
E o înfrângere. Cumva aici se decidea viitorul politic al Gabrielei Firea. Clar nu va mai lua președinția PSD acum, dacă a pierdut alegerile". 


Foarte aproape de sediul PSD, un grup voios face rezumatul serii.
Rep: Ați văzut rezultatele alegerilor?
Respondent: Da.
Rep: Eu vin de la PSD acum...
Respondent: Noi acum ne ducem. Ne ducem să îi felicităm, să ne bucurăm alături de ei.
Rep: Cum vi se pare, că ei spuneau că e o victorie?
Respondent: Dar și nouă ni se pare la fel. Din unghiul nostru se vede la fel. 
Rep: Domnul Dâncu spunea să așteptăm dimineața pentru că nu se știe niciodată. Nu e prima dată când numărătoarea s-a schimbat.
Respondent:S-a întâmplat cu Geoană, nu se mai întâmplă a doua oară. În ciuda tuturor piedicilor, Nicușor Daniel pus undeva într-un pătrat la sfârșitul buletinul, iată că a ieșit. A făcut tot posibilul și a ieșit. Abia l-am descoperit. Am dat paginile alea... Am stat trei minute în cabină. 
Rep: Dar asta nu a fost și o greșeală a lor?
Respondent: Bada. Ar trebui să se mai gândească, dar asta poate că arată un pic din hotărârea votanților ca să iasă cine trebuie.
Rep: Asta înseamnă că e victoria lui Nicușor Dan, nu?
Respondent: Da..A fost căutat și a fost găsit. Asta arată dorința bucureștenilor să schimbe."