Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Dar ce, aveți Guvid?!”

iasi.jpg

Credincioșii sosesc la Iași cu sutele pentru pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva.
Credincioșii sosesc la Iași cu sutele pentru pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva.
Sursa imaginii: 
RFI/Violeta Cincu

Primii pelerini au luat cu asalt municipiul Iași și au surprins autoritățile! Sărbătorile Sfintei Parascheva sub semnul pandemiei de Covid 19 au totuși loc. Chiar dacă ceremoniile religioase încep pe 8 octombrie, credincioșii sosesc cu sutele la Iași. Și au suprins pe toată lumea. În curtea catedralei mitropolitane, noțiunea de distanțare socială nu a existat iar măștile se poartă sub nas sau bărbie. Ministrul sănătății aflat sâmbătă la Iași a declarat că se așteaptă ca oamenii să respecte regulile în timpul sărbătorilor. Apoi, Nelu Tătaru a mers pe pietonalul Ștefan cel Mare printre grupuri de oameni fără măști.

Ascultă reportajul realizat de Violeta Cincu:

 

 

„De frică cu ce se întâmplă în țara asta am venit mai devreme! E rândul mare și merge bine. Am venit de la Galați și suntem mulțumiți că ne-am atins de moaște” a povestit cu masca sub bărbie o pelerină.

În curtea catedralei, rândurile credincioșilor se împletesc ca un cordon în jurul bisericii. Racla cu Sfintele Moaște e încă în catedrală.

Noțiunea de distanțare socială nu există nici măcar atunci când se intră în interiorul bisericii.

Răzleț câte un preot încearcă să distanțeze credincioșii dar fără succes de multe ori.

Patru sau cinci ore, atât a stat la rând un pelerin în aceste zile pîna la momentul atingerii raclei.

Maria a venit din București și spune: „ am venit mai devreme ca să evit aglomerația dar tot de aglomerație am dat. Cam trei ore am stat la rând. Am să mă rog să dispară și boala asta. Am să sărut moaștele cu masca, că asta e viața! E atîta lume!”.

Cum a gândit Maria din București au gândit mai mulți. De la o oră la alta, credincioșii continuă să vină. Măsurile anunțate de autorități privind distantarea sunt doar la nivel declarativ. Că doar nu au început oficial sărbătorile. Mai e până pe opt octombrie, ziua în care moastele vor fi scoase spre închinare în curtea Mitropoliei În catedrală e aglomerație. Icoanele se sărută. Ca și racla. Zece minute cât am stat în catedrală nu am văzut pe nimeni dezinfectând icoanele. La ieșirea din Mitropolie, credinciosii așteaptă în grupuri. Nedistanțați și fără mască.

„- Am venit mai devreme ca să evităm coada! E destulă, așteptăm!

- Sunt respectate măsurile de protecție!? întreabă reporterul.

- Pe unele părți!

- Dar ce, e Guvidul pe aici? Ca să știm să plecăm!

- Sperăm să fie bine de Crăciun, că de Paști am văzut!”

Aflat sâmbătă la Iasi, ministrul Nelu Tătaru crede că pelerinii vor fi responsabili și vor purta mască.

După declarații Nelu Tătaru a făcut o plimbare pe Pietonalul Stefan Cel Mare printre grupuri de pelerini fără mască. Doar atenționarea și sancțiunile nu țin de ministerul sănătății.

Primarul Mihai Chirica e încrezător și spune că au fost suspendate concertele și târgurile.

Alți pelerini ajunși cu grupul în curtea catedralei spun după ce văd rândurile doar atât: „Doamne Ajută!”.