Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestaţie la Paris în memoria profesorului decapitat de un islamist (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20201018_153631.jpg

Zeci de mii de francezi s-au reunit Place de la République în semn de omagiu pentru profesorul asasinat de un islamist cecen, 18 octombrie 2020.
Zeci de mii de francezi s-au reunit Place de la République în semn de omagiu pentru profesorul asasinat de un islamist cecen, 18 octombrie 2020.
Image source: 
Vasile Damian

Importante manifestaţii au avut loc duminică în mai toate oraşele din Franţa în memoria profesorului de istorie şi geografie decapitat vineri în faţa liceului său din periferia Parisului după ce le arătase elevilor caricaturi cu profetul Mohamed. Adunări populare, care au reunit mii de persoane, au avut loc la Lyon, Toulouse, Marsilia şamd. Cum a fost ambianţa la Paris?

Zeci de mii de persoane s-au reunit duminică după-amiază în Place de la République din Paris, locul tradiţional al marilor manifestaţii, pentru a aduce un omagiu lui Samuel Paty. Profesorul de istorie şi geografie a fost decapitat, vineri, în faţa liceului unde preda, în periferia vestică a Parisului. Ucigaşul, un cecen islamist în vârstă de 18 ani, a fost ucis de forţele de ordine. Teroristul a acţionat în semn de represalii după ce profesorul, în cadrul unui curs despre libertatea de expresie, le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mohamed.

"Nu barbariei" si "Sunt profesor" scandeazà acesti manifestanti.

Nu e deci de mirare că majoritatea celor care au venit în Place de la République, la apelul sindicatelor din învăţământ şi a unor asociaţii, erau profesori sau învăţători, precum această profesoară de engleză din Ivry, suburbie sudică a Parisului. «Am venit în semn de solidaritate cu corpul profesoral dar şi pentru a apăra libertatea de expresie. Este inadmisibil ca astfel de gesturi să aibă loc în zilele noastre în Franţa. Realizez că sunt expusă unor riscuri grave, chiar să-mi pierd viaţa, făcându-mi meseria de profesor.»

Multi arborau revista Charlie Hebdo, co-organizatoare a omagiului din Place de la République adus profesorului asasinat, Samuel Paty.

Cu toate că era multă lume în Place de République în această duminică, 18 octombrie, nimic de a face cu mareea umană din 11 ianuarie 2015, după atentatul care decimat redacţia revistei satirice Charlie Hebdo. Ca şi atunci însă, în mod regulat se intona Marseieza – imnul Franţei – urmat de aplauze în memoria victimei.

"No pasaran!", slogan preluat inclusiv de presedintele Emmanuel Macron.

«Sunt revoltat de toată povestea asta şi de faptul că astfel de oameni au putut acţiona în timp ce politciienii vorbesc dar nu fac nimic. E un eşec politic care pune în pericol populaţia şi democraţia. Nu mă înţelegeţi greşit, nu e o problemă de islam ci de islamism», îmi spune acest manifestant.

Un musulman asiatic, venit sà-si afirme solidaritatea si sprijinul în favoarea libertàtii de expresie.

Profesoara cu care stau de vorbă după aceea este şi ea şocată. «Mi se părea important să fiu aici în semn de omagiu dar şi ca să-mi exprim tristeţea, furia şi îngrijorarea. Sunt oripilată şi nu înţeleg.»

Un profesor de istorie şi geografie deplânge faptul că «această afacere o să fie recuperată politic de extrema dreaptă, lucru inevitabil şi inacceptabil, iar de partea cealaltă avem acest islamism abject.»

Acelaşi profesor îmi spune că «chiar dacă aceste acte se înmulţesc, ele rămân izolate. Eu am mulţi elevi musulmani şi toţi se simt loviţi de astfel de acte, nu e deloc povestea lor. De aceea nu suport să văd cum astfel de afaceri sunt recuperate politic, cum unii o să spună din nou că în spatele fiecărui musulman se ascunde un islamist. Este insuportabil !»

Samuel Paty este numele profesorului decapitat de islamistul cecen, în fata scolii sale, pe 16 octombrie 2020.

In timp ce mă plimbam cu microfonul prin mulţimea din Place de la République, pe scena din piaţă luau cuvântul diverşii organizatori – sindicalişti, asociaţii, etc. - dar nu şi politicienii, rugaţi să rămână deoparte şi discreţi.

Lumânàri aprinse pe un altar improvizat în Place de la République.

Mathieu, singurul meu interlocutor care nu are nimic de a face cu lumea învăţământului, deplânge faptul că această crimă odioasă «arată fractura care există în societatea franceză. De o parte, apărătorii democraţiei şi a libertăţilor – 99% din populaţie – şi de cealaltă parte, oameni pierduţi, fără repere care caută să existe apărând cauze şi idei nebune.»

Acum 5 ani şi jumătate eram ambii, tot aici, după atentatul contra revistei Charlie Hebdo. In acest răstimp, ce s-a realizat – sau nu – în societatea franceză ? îl întreb pe acelaşi Mathieu. «Si eu am avut senzaţia că revin 5 ani înapoi. Regăsindu-ne tot aici înseamnă că am eşuat contra unor ideologii teroriste care se află la opusul democraţiei noastre. Mă întreb aşadar dacă n-ar fi mai bine să găsim alte forme de exprimare.»

 
Manifestaţie la Paris în memoria profesorului decapitat de un islamist (Reportaj AUDIO şi FOTO)