Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elevi francofoni, premiați la Chișinău pentru cele mai bune eseuri ”Cum îmi aleg sursele de informație?” Reportaj

poza_viorica_zaharia.jpg

Elevi francofoni, premiați la concursul de eseuri ”Gutuia de Aur” de la Chișinău
Image source: 
Facebook/Viorica Zaharia

”Cum îmi aleg sursele de informație?” este întrebarea la care au încercat să caute răspuns cei mai inspirați elevi francofoni din R.Moldova. Ei au participat la concursul de eseuri, în limba franceză, ”Gutuia de Aur” 2020, iar zilele trecute, cei mai buni, au fost premiați. Concursul se desfășoară, din 2006,  și a fost inițiat de Secția din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM și Ambasada Franței la Chișinău. Concursul își propune promovarea diversității culturale prin filiera francofoniei, descoperirea și promovarea tinerelor talente printre liceeni și studenți și încurajarea eforturilor tinerilor pentru democratizarea societății.

Andreea Bujor este elevă la Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni, din nordul țării. A obținut premiul I la concursul ”Gutuia de Aur”. Andreea ne spune că este o oportunitate minunată de a-și îmbogăți vocabularul, dar și o experiență inedită de a vorbi, în limba franceză, în fața unui public.

”Tema din acest an a fost una interesantă pentru mine pentru că trebuia să scriu despre informare. Înainte, am avut o percepție total diferită asupra lucrurilor. La final, însă, am învățat mulți factori care influențează la nivel psihologic oamenii pentru a cădea pradă ușoară dezinformării. Astfel, cred că voi fi mai atentă și voi cunoaște mai bine acest proces. Recunosc, am fost din tabăra celor care nu erau atât de curioși să afle despre modalitățile de manipulare în presă, dar acum am realizat cât de important este acest lucru. Voi încerca să aduc la cunoștință mai multor persoane de vârsta mea cum să se informeze corect”. 

La concurs au fost invitați să participe liceeni și studenți care vorbesc fluent limba franceză.

Cristina Lopatețchi, eleva în clasa a 12-a, a participat, pentru a doua oară, la acest concurs și spune că, ediția din acest an a fost cu adevărat o provocare.”Mi-a plăcut foarte mult să particip în cadrul acestui concurs. A fost cu adevărat o provocare. Tinerii din R.Moldova au fost cu adevărat puternici, au idei formidabile. Este destul de important să te exprimi liber și să vezi ce gândesc și alții”.

”A fost o adevărată oportunitate de a ne dezvolta nivelul de cunoaștere a limbii franceze”

Gabriela Chirilovici a fost motivată de colege să participe, în acest an, la concursul ”Gutuia de Aur”, unde a obținut locul trei. ”Eseul a fost unul în care m-am regăsit, am avut multe idei și a fost un parcurs destul de interesant pentru mine de a mă pregăti și a mă prezenta. Toți au fost cu idei minunate, de la toți ne-am inspirat și a fost o adevărată oportunitate bună pentru noi de a ne dezvolta limba franceză, nivelul de cunoaștere a acesteia și de a ne prezenta într-un mod cât mai bun față de jurați”.

Eleva ne-a vorbit și despre știrile false, tot mai intens promovate în ultima perioadă.”Pe piața prestatorilor de informații există foarte mulți care aleg să manipuleze și să transmită o multitudine de știri false, scoase dintr-un context greșit sau care vor să manipuleze. Eu, participând la mai multe proiecte de media și jurnalism, știu criteriile de care trebuie să țin cont, înainte de a crede vreo știre. De asta citesc textul integral, văd care sunt autorii și dacă sunt credibili și apoi cred această informație. Cu regret, sunt mulți cei care realizează și distribuie știri false”.   

”Îi motivăm pe elevi să vină în clasele bilingve, să învețe limba franceză” 

Cât de interesați sunt astăzi tinerii de francofonie, am întrebat-o pe Galina Berbeu, profesoară la Liceul ”Vasile Alecsandri” din orașul Ungheni, unul dintre cele opt licee cu tradiții legate de francofonie. ”Ca să motivăm tinerii să se țină de francofonie, se cere și de la noi, profesorii, o muncă deosebită. Astăzi, suntem în era digitală, limba engleză avansează. Îi motivăm pe elevi să vină în clasele bilingve, să învețe limba franceză, ca primă limbă străină, anume prin diferite concursuri, parteneriate cu Franța, Alianța Franceză, AUF, Ambasada Franței la Chișinău”. 

Din cei 600 de elevi ai liceului Vasile Alecsandri de la Ungheni, peste 200 studiază în franceză. De 20 de ani, liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Ungheni este implicat în proiectul bilingv, elevii participând la diverse concursuri, ne mai spune profesoara Galina Berbeu. ”La concursul Gutuia de Aur participăm, pentru a doua oară. Anul trecut ne-am întors cu premiul mare. Anul acesta avem trei elevi care au participat și toți s-au întors cu premii, primele trei locuri ocupate de elevii de la Vasile Alecsandri”.

Aflu de la Galina Berbeu că mulți absolvenți ai liceului Vasile Alecsandri au ajuns să studieze în Franța. ”Doar anul acesta, din 23 de elevi absolvenți, 14 au plecat în Franța și sunt în Strasbourg, unde sunt cei mai mulți, Lille, Grenoble, Marseille, Montpellier, Bordeaux.

Concursul ”Gutuia de Aur” a devenit o sărbătoare a francofonieiSilvia Grossu este doctor, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Jurnalism. În 1996, a avut ideea de a înființa Secția din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone, iar astăzi este secretar al acestei organizații.

”A fost foarte frumoasă implicarea profesorilor. M-am bucurat foarte mult că, în ultima vreme, copiii vin și spun numele profesorilor. Fără o coordonare, o bună cunoaștere a limbii franceze, sigur că nu poți să participi la acest concurs. A devenit deja o sărbătoare a francofoniei. A francofoniei în toamnă, nu în primăvară. Am spus, haideți să facem un festival și o bucurie care să îngemăneze rodnicia pământului nostru cu valențele unei gutui. Noi am luat și am consolidat acest mesaj”. 

”Îi motivăm pe elevi să se dezvolte, să-și dea seama că numai prin intermediul cunoașterii noastre, a lumii, noi putem să ne promovăm în lume. Fiind o țară mică, asta ar fi o șansă pentru noi”, conchide Silvia Grossu.

În acest an, concursul ”Gutuia de Aur” a fost lansat, pe 26 septembrie, de  Ziua Limbilor europene, în format online. Prima etapă de elaborare a eseurilor, a doua etapă – de expunere orală și dezbateri în fața publicului larg și a juriului.Tema propusă pentru acest an a trezit interesul a 18 tineri francofoni din R.Moldova. Cei 11 laureați ai concursului, care au demonstrat cele mai apreciate performanțe de argumentare și de comunicare în limba franceză, au primit diplome și cadouri.

Premiul mare, o tabletă performantă, a fost oferit de Agenția Universitară a Francofoniei, Antena de Chișinău, iar celelalte, premii bănești  au venit din partea Comunității moldave din Geneva. Eseurile celor 11 laureați au fost publicate într-un număr special al publicației secției din Moldova a Uniunii Internaționale a Presei Francofone.  

Cei prezenți la eveniment au participat și la discuția ”Deontologie și independență: ce evoluții avem în profesia de jurnalist?” cu jurnalistul francez Olivier Piot, fondator al platformei ”Media et democratie”.