Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drepți între Popoare: 2. Traian Popovici, cel care a salvat 20000 de evrei de Antonescu

autorizatie.jpg

Autorizație de ședere pentru evrei la Cernăuți
Traian Popovici a emis autorizații de ședere care au salvat de la moarte 20000 de evrei din Cernăuți
Sursa imaginii: 
www.ziaristionline.ro

Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim a decorat 69 de persoane din România cu titlul “Drept între Popoare” – ne-evrei care și-au riscat viața pentru a salva evrei din mâinile naziștilor și aliaților lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Considerați eroi în Israel, memoria lor e practic necunoscută în țările de baștină.

Cel mai celebru nume din lista Drepților între Popoare din România și Republica Moldova este fără îndoială Traian Popovici, fostul primar al orașului Cernăuți, care a fost recunoscut pentru salvarea de la deportare a circa 20.000 de evrei bucovineni.

După eliberarea nordului Bucovinei de ocupația sovietică, armata română a masacrat acolo mii de evrei cu precădere din mediul rural, iar pe data de 10 octombrie 1941 au început deportările de evrei din Cernăuți în Transnistria, la ordinul lui Ion Antonescu. Până la mijlocul lui noiembrie 1941 circa 28000 de evrei din oraș au fost deportați și marea lor majoritate au pierit în Transnistria.  

Acolo, o mare coloană de oameni se îndrepta spre exil: bătrâni sprijinindu-se pe copii, femei cu bebeluși în brațe, schilozii târându-și trupurile diforme, toți cu năframe în mână; ambalate și legate în grabă, pături, cearșafuri de pat, haine, boarfe și zdrențe; cu toții luați din casele lor și mutați în ghetou." scria Popovici după război.

Destituit din funcție

Popovici, care era avocat și fiu de preot, a protestat pe lângă autoritățile române, spunând că deportarea evreilor producea grave daune economiei, dat fiind pozițiile importante pe care aceștia le ocupau în industrie și comerț. În vara lui 1941 în Cernăuți trăiau circa 50.000 de evrei, care constituiau majoritatea populației în capitala Bucovinei.

Traian Popovici
Traian Poopovici a fost destituit din funcție pentru opoziția sa la deportarea evreilor din Cernăuți
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

El a întocmit liste cu 20.000 de persoane care au fost exceptate de la deportare – cel mai mare număr de evrei salvați de la moarte de o singură persoană în timpul Holocaustului – înfruntând nu doar pe Antonescu, ci și pe guvernatorul Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, un antisemit notoriu, care a pus în aplicare cu brutalitate politica inițiată de dictatorul fascist al României.

În primăvara lui 1942 el a fost destituit din funcție din cauza acțiunii sale de emitere de scutiri de la deportare pentru evrei și rechemat la București. În iunie 1942 un număr de 5.000 de alți evrei din Cernăuți au fost deportați în Transnistria de unde majoritatea nu s-au mai întors niciodată.

După război Popovici a scris o carte intitulată Spovedania în care povestește evenimentele tragice din anii 1941 – 1942.

La fel ca mulți alții din această țară, am crezut în mitul omului puternic, al liderului cinstit, energic și bine intenționat, care ar putea salva o țară în declin”, scria el despre sprijinul său inițial pentru Antonescu.

În ceea ce mă privește, ceea ce mi-a dat putere să mă opun curentului, să fiu stăpânul propriei mele voințe și să mă opun puterii, pentru a fi în sfârșit o ființă umană adevărată, a fost mesajul familiilor de preoți care constituie strămoșii mei, un mesaj despre ce înseamnă să iubești omenirea. Ceea ce mi-a dat putere a fost educația pe care o primisem în liceul din Suceava, unde am primit lumina literaturii clasice, unde profesorii mei mi-au modelat spiritul cu valorile umanității, care luminează neobosit omul și îl diferențiază de brute ”, explica Popovici motivația sa în acțiunea de salvare a evreilor din Cernăuți.

Un erou uitat

El a murit în 1946 în satul Colacu din apropierea orașului Câmpulung Moldovenesc și a fost uitat, până când, în 1969 Yad Vashem i-a acordat post-mortem titlul de Drept între Popoare, primul de acest fel cu care a fost cinstit un cetățean român.

Placa memorială Traian Popovici
Placa memorială în onoarea lui Traian Popovici nu spune cine au fost "oamenii" salvați de el
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În 2002 primăria sectorului 3 a numit o stradă de pe raza sa după Traian Popovici și a plasat pe un zid al unei clădiri de acolo o placă memorială pe care scrie: “În memoria av. TRAIAN POPOVICI, fost primar al orașului CERNĂUȚI între anii 1941 – 1942, care a salvat de la moarte 20000 de oameni și a fost distins cu titlul de DREPT AL POPOARELOR”.

E puțin probabil ca un trecător obișnuit să știe cine erau “oamenii” salvați și de cine au fost ei salvați.

În 2011 celebrul actor american Dustin Hoffmann, a cărui mamă era originară din Iași, a anunțat un proiect de film în care el urma să joace rolul lui Traian Popovici, dar până la urmă proiectul nu s-a materializat.

Traian Popovici a fost supranumit “Un Oskar Schindler român”, dar faima sa nu se compară cu cea a industriașului german, care a salvat mult mai puțini evrei, devenit erou de carte și film. El a rămas necunoscut în propria sa țară, unde cei care au pus în practică politica de genocid în perioada de 1940 – 1944 nu doar că sunt mult mai cunoscuți, dar uneori chiar sunt tratați ca eroi.