Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drepți între Popoare: 3. Viorica Agarici - a salvat evrei din Trenurile Morții

viorica_agarici.jpg

Viorica Agarici și fiul ei
Viorica Agarici (aici cu fiul ei) a salvat mulți evrei din Trenurile Morții în 1941
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

Printre cei 69 de români decorați cu meritul Drepți între Popoare de Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim se numără și Viorica Agarici, care a salvat numeroși evrei din Trenurile Morții în iulie 1941.

Pe 24 februarie se împlinesc 135 de ani de la nașterea Vioricăi Agarici, o eroină a poporului evreu, căreia mulți evrei originari din Iași îi datorează viața.

În vara anului 1941 Viorica Agarici, de profesie asistentă medicală, era președinta Societății Române de Cruce Roșie din orașul Roman.

În noaptea de 2-3 iulie 1941 ea se afla în gara orașului pentru a-i servi cu băuturi răcoritoare pe soldații români ce urmau să se îndrepte spre frontul din Basarabia, la scurt timp după intrarea în război a României alături de Germania nazistă împotriva URSS pe 22 iunie în acel an.

În timpul nopții, a auzit gemete și apeluri de ajutor provenind din direcția unor vagoane sigilate parcate departe de gară. În acele vagoane erau evrei supraviețuitori ai pogromului din Iași din 29 - 30, în care au fost masacrați de armată și civili din Iași mii de evrei.

După masacrul, desfășurat în perioada 29-30 iunie, aproximativ 5.000 de evrei au fost încărcați într-un tren cu direcția Călărași, care s-a oprit în gara Roman. Alt tren cu circa 2700 de evrei s-a îndreptat către Podu Iloaiei.

"Noroc cu doamna Agarici"

Acestea au fost supranumite “Trenurile morții” au și fost sigilate, iar în cele câteva zile cât au fost ținute închise evreii închiși au rămas fără hrană, apă sau asistență medicală.

Andrei Călărașu
Regizorul Andrei Călărașu (1922 - 2014) se numără printre evreii salvați de Viorica Agarici
Sursa imaginii: 

Atunci când a auzit strigătele, Viorica Agarici a cerut militarilor români care erau santinele în gară să deschidă vagoanele de cale ferată, astfel încât să se poată ajuta evreii jalnici. Datorită insistenței ei, evreilor li s-a permis să părăsească trenul pentru a putea să se întremeze înainte de a-și continua călătoria către lagărele de muncă unde urmau să fie trimiși la ordinul dictatorului fascist Ion Antonescu.

Cadavrele morților au fost scoase din tren, evreilor deportați li s-a dat mâncare și apă, iar datorită intervenției Vioricăi Agarici, unii dintre deportați erau în viață când a ajuns la destinație.

Potrivit Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România doar 1011 evrei din 5000 din primul tren au ajuns la destinație și doar 700 din 2700 erau vii la destinație din al doilea tren.

Noroc cu doamna Agarici, care mi-a salvat viața", spunea regizorul Andrei Călărașu, intervievat de Televiziunea Română în 2011. "Mi-a dat ceai și apă rece, să mă spăl". Andrei Călărașu, născut Bernard Gropper, și-a schimbat numele datorită faptului că salvat fiind de Viorica Agarici, a ajuns în viață cu trenul la Călărași, unde a fost ținut trei ani într-un lagăr de muncă. 

Persecutată în România, recunoscută în Israel

Imediat după actul său de curaj, Viorica Agarici a fost destituită din funcția sa de la filiala Roman a Crucii Roșii.

Viorica Agarici
Viorica Agarici (1886 - 1979), recunoscută ca o eroină a poporului evreu
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

După război ea fost persecutată de regimul comunist din cauza originii ei boierești, ea trăind în mizerie și fiind susținută financiar de Federația Comunităților Evreiești din România.

Viorica Agarici a decedat la 1 ianuarie 1979 la vârsta de 92 de ani și a primit titlul de Dreaptă între Popoare pe 3 ianuarie 1983. În România ea a început să fie onorată abia după căderea regimului comunist în decembrie 1989, prin busturi și plăci memoriale în orașul său natal, Roman, și la București unde este înmormântată.