Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Redeschiderea școlilor - primul pas către normalitate

redeschiderea_scolilor_anglia.jpg

Scolile ar putea să rămână deschise şi după incidenţa de 6 la mie dar vor fi introduse teste cu salivă.
Scolile ar putea să rămână deschise şi după incidenţa de 6 la mie dar vor fi introduse teste cu salivă.

Luni se redeschid școlile în Anglia, un prim pas spre ieșirea din carantina impusă înainte de Crăciun. Sunt prevăzute măsuri stricte, cum ar fi testarea regulată de Coronavirus și acoperirea feței în școli, dar multe chestiuni rămân încă fără răspuns. 

Prim ministrul Boris Johnson a cerut prudență și respectarea regulilor de distanțare socială, dar cel mai mare sindicat din sectorul educației a criticat guvernul pentru că nu a asigurat măsurile adecvate de protecție.

Am făcut testul Covid vineri la școală care a reieșit negativ. Trebuie ca în fiecare dimineață să mă asigur că am masca și gelul dezinfectant la mine”, spune Cristian Huci, elev de 15 ani la un colegiu din Londra într-o discuție la RFI. “În școală trebuie să păstrăm cel puțin un metru distanță față de ceilalți, să purtăm mască și să urmăm un sens unic în deplasare” mai spune el.

Cristian Huci
Cristian Huci este unul dintre milioanele de elevi care se vor reîntoarce pe 8 martie în școli
Sursa imaginii: 
Cristian Huci

Dar în practică aceste măsuri sunt destul de greu de urmat după cum explică profesoara de engleză dintr-o școală gimnazială din Londra, Luminița Voiviciuc.

Spațiile sunt destul de mici, deși întoarcerea va fi graduală, nu se vor întoarce toți copiii odată luni, nu știu dacă se va reuși această distanțare socială. Birourile sunt mici, trebuie să le folosim din când în când, avem nevoie de un copiator, avem nevoie de resurse, fără să vrem ne întâlnim și chiar dacă purtăm mască e destul de greu”, spune Luminița Voiviciuc.

Guvernul afirmă că au fost deja trimise către școli și colegii 57 de milioane de teste Covid. Aceste teste presupun prelevarea unui frotiu din nas și gât, apoi introducerea într-un tub cu lichid care oferă rezultatul în 30 de minute. Elevii vor trebui să facă trei teste în primele două săptămâni de la revenirea în școală.

Ce se întâmplă în caz de test pozitiv?

Dar și în această chestiuni au apărut întrebări și dubii, ce se întâmplă dacă un elev sau un cadru didactic testează pozitiv?

Luminița Voiviciuc
Profesoara de engleză la o școală gimnazială din Londra, Luminița Voiviciuc consideră că păstrarea distanțării sociale în școală e dificilă
Sursa imaginii: 
Luminița Voiviciuc

Aici depinde de la școală la școală, deși ar trebui să fie peste tot la fel. În mod normal se izolează persoanele care au fost în contact cu acel elev sau cu acel profesor. Din păcate, în trecut nu s-a întâmplat așa. Cred că acesta este unul dintre motivele care creează în rândul profesorilor și al părinților anxietate, pentru că din câte am înțeles în multe școli a fost păstrat un ușor secret un caz de infectare, pentru protecția persoanei – persoana nu a dorit să fie foarte deschisă și au fost cazuri nenumărate în care ni s-a zis – da nu se simte bine, nu se știe dacă este infecție sau nu, ca după aceea să se descopere că de fapt s-a cerut persoanelor dintr-un întreg departament să se izoleze” spune Luminița Voiviciuc.

O altă chestiune ar fi acuratețea testelor rapide cu “flux lateral”. Un studio din luna ianuarie efectuat la Universitatea Oxford arăta că rata de detectare variază la aceste teste între 84% și 91%. În plus, mai există și situația testelor fals pozitive de Coronavirus și la întrebarea ce se întâmplă în acest caz în școli nu există încă un răspuns clar.

În redeschiderea școlilor pe lângă elevi și profesori, o a treia categorie implicară este cea a părinților, iar printre aceștia se manifestă o anumită îngrijorare.

Suntem stresați. Fiul nostru folosește mult autobuzul, cel puțin dimineața, la întoarcere va încerca să meargă pe jos, dar suntem preocupați pentru că și în autobuz nu ai cum să păstrezi distanța, nu cred că toți vor purta masca cum trebuie. Mă voi asigur că primul lucru pe care-l face când se întoarce acasă este să se spele pe mâini”, spune Daniela Samson Huci, mama lui Cristian.

Deocamdată în școală se vor face examene de simulare, pentru verificarea nivelului cunoștințelor, dar cele mai multe notări se vor face prin evaluare de către profesori.

Un expert avertizează

"Redeschiderea școlilor și reînceperea activităților educaționale în persoană reprezintă provocări majore pentru întreaga noastră societate. Vedem că abordările diferă în diferite țări, dar peste tot se încearcă, sub o formă sau alta, să trecem de la predarea online înapoi la cea față în față.


Ștefan Dascălu
Imunologul Ștefan Dascălu recomandă prudență în reluarea educației în persoană
Sursa imaginii: 
Ștefan Dascălu

Vom vedea care va fi rezultatul  diverselor abordări, dar doua lucruri sunt certe: redeschiderea școlilor este esențială, dar acest lucru trebuie făcut cu grijă și ținând cont de particularitățile epidemiologice ale fiecărei regiuni sau țări unde se încearcă acest lucru.

Dacă reînceperea activităților educaționale se va face într-un mod nesăbuit, riscăm să ajungem înapoi de unde am plecat sau poate chiar mai rău. Școala trebuie să înceapă, dar trebuie s înceapă într-un mod sigur atât pentru elevi și profesori, cât și pentru familiile acestora.", a declarat la RFI imunologul doctorand la Universitatea Oxford, Ștefan Dascălu. 

Anglia (unde locuiesc 85% dintre rezidenții Regatului Unit este prima care-și redeschide școlile), Scoția va permite revenirea în școli și grădinițe a copiilor cu vârste între 4 și 7 ani începând cu 15 martie, în Țara Galilor toți elevii din cursul primar vor reveni în școli pe 15 martie, în timp ce în Irlanda de Nord vor reveni doar copiii din creșe, grădinițe și clasele 1 – 3 ale școlilor primare.

Redeschiderea școlilor în Anglia reprezintă prima măsură importantă de relaxare a restricțiilor impuse înainte de Crăciun pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, următoul pas fiind redeschiderea magazinelor considerate ne-esențiale pe 12 aprilie. 

 
Ascultați discuția cu elevul de colegiu Cristian Huci, mama sa Daniela Samson Huci și profesoara de engleză de la un colegiu din Londra, Luminița Voiviciuc, realizată de corespondentul RFI la Londra, Petru Clej