Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dirijorul Christian Ciucă: Cei care ne conduc se gândesc că arta, ca şi educaţia, nu este prioritară (Reportaj AUDIO & FOTO)

20210314_152218.jpg

Dirijorul Christian Ciucà, corul Crescendo pe care îl conduce si cântàreti "Sing&Fit" în biserica Saint-Thibault din Le Peq, 14 martie 2021.
Dirijorul Christian Ciucà, corul Crescendo pe care îl conduce si cântàreti "Sing&Fit" în biserica Saint-Thibault din Le Peq, 14 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Lumea artistică şi culturală din Franţa este paralizată de un an, de când a început pandemia de Covid-19. Cinematografele, teatrele, sălile de spectacole – toate sunt închise. Perspectivele unei redeschideri sunt vagi. Totul depinde de felul în care va evolua situaţia sanitară şi lucrurile nu arată bine, cel puţin pentru moment. In lipsa publicului, mulţi artişti au căutat să existe, să se facă auziţi şi văzuţi, prin alte modalităţi – spectacole, concerte sau expoziţii virtuale. Dirijorul francez de origine română Christian Ciucă şi ansamblul său vocal Crescendo au mers şi mai departe. Duminică ei a reuşit să reunească într-o biserică mare din periferia Parisului circa o sută de spectatori, veniţi acolo să asculte un omagiu muzical în memoria unui fost muzician, Roland Cham, decedat anul trecut. La sfârşitul concertului, extrem de apreciat şi de aplaudat de publicul prezent, colegul nostru Vasile Damian a stat de vorbă cu maestrul Ciucă.

Christian CIUCA: «Se poate face cultură şi încă, cultură bună cu încredere în artişti. Increderea este foarte importantă. Noi ştim să luăm măsurile care trebuie ca să fie totul bine organizat, să nu fie nicio problemă. Imaginaţi-vă că pentru noi, ca artişti, acest contact cu publicul este vital. Dacă-l pierdem, pierdem publicul, pierdem viaţa şi ne pierdem meseria.»

Vasile DAMIAN: Se face un an de când s-a oprit totul, mai ales pentru artişti. Cum aţi trecut Dvs. şi ansamblurile pe care le conduceţi, acest an ieşit din comun?

C.C: «Nici nu îmi închipuiam că putem trece vreodată prin aşa ceva. Pentru mine a fost ceva neaşteptat dar a fost şi un lucru pozitiv : am realizat cât de mult ne lipseşte publicul şi cât de mult publicul vrea să vină. Am primit atâtea mesaje cu întrebări de genul «când începeţi ?», «când reluaţi concertele ?» , şamd. Eu am continuat repetiţiile pentru socializare, pentru ca să ne păstrăm ritmul, pentru ca oamenii, muzicienii, să nu şi-l piardă, pentru unitatea muzicală pe care trebuie s-o avem.»

V.D: Acum câteva luni, vorbeam cu Dvs. despre soluţiile alternative la dispoziţie, de tip concerte online. Eraţi atunci foarte împotrivă. V-aţi schimbat părerea ?

C.C: «Eu rămân la idea că artistul este făcut pentru public şi publicul este făcut ca să vină în sălile de concerte. Această interacţiune pe care noi o avem între publicul nostru şi artişti nu se poate imagina stând pe canapeaua din salon uitându-te la televizor. Noi avem nevoie de energia pe care publicul ne-o dă iar noi, în schimb, putem da o energie mult superioară celei emise de televizoare.»

V.D: Cum vă explicaţi că lucrurile, pentru lumea culturii, pentru artişti, nu se schimbă? Cum vă explicaţi că în metrou ne putem freca unii de alţii, pe stradă e mulţime de oameni, de magazine să nu mai vorbim, dar nu putem să intrăm într-o sală de concerte nici măcar respectând strict măsurile sanitare?

C.C: «Eu cred că artiştii sunt lăsaţi poate mai la urmă pentru că, probabil, cei care ne conduc se gândesc că arta, ca şi educaţia, nu este prioritară, pe primul loc, cum sunt spitalele. Eu sunt foarte de acord să salvăm vieţile oamenilor şi să facem totul în acest sens. Dar trebuie să salvăm şi mintea oamenilor, trebvuie să salvăm şi sufletul lor. Degeaba îi salvăm pe oameni de un virus dacă nu facem nimic cupă aceea.»

V.D: Cum vedeţi următoarele luni, ce puteţi plănui sau programa pentru viitor ?

C.C: «Am profitat de acest timp ca să facem multe, multe proiecte. Ceea ce îmi doresc acum este să fac măcar jumătate din ele. Eu sunt încrezător şi cred că vom putea să le facem pentru că muzicienii mei, coriştii mei sunt în spatele meu, mă susţin şi lor nu le este frică să vină să facă muzică.»

 
Dirijorul Christian Ciucă: Cei care ne conduc se gândesc că arta, ca şi educaţia, nu este prioritară