
Reportaj RFI
Vinurile moldovenești, onorate și medaliate la concursul «Challenge International du Vin» (Reportaj AUDIO & FOTO)
20210612_091408.jpg

„Vinurile moldoveneşti au vântul în pupă. Nu ne dorim decât să fim seduşi de dinamismul şi autenticitatea lor”. Iată ce spunea, încă înainte de concursul Challenge International du Vin, preşedintele evenimentului.
In interviul pe care ni l-a acordat la terminarea competiţiei, Jean-Philippe Pricart ne dă mai multe detalii despre ce l-a motivat, ce l-a făcut să aleagă Moldova ca ţară invitată de onoare anul acesta – după ce fusese aleasă în 2020 dar, din cauza pandemiei evenimentul, a fost amânat. „In anii precedenţi, fără să fii făcut ceva special, am avut déjà numeroase mostre de vinuri moldoveneşti. Am înţeles că e o regiune care se mişcă iar statisticile noastre ne-au demonstrat că proporţia de vinuri medaliate printre vinurile moldoveneşti este ridicată. Am dedus că sunt şi vii care produc calitate şi care caută să se vândă pe piaţa internaţională – dealtfel, 80% din producţia de vinuri moldoveneşti merge la export. E vorba deci de oameni care se implică şi muncesc bine, lucru care ne-a împins şi pe noi să-i scoatem în faţă şi să onorăm aceste vinuri” spune Jean-Philippe Pricart.
„Maison Tanase” exportă în lumea întreagă vinuri franceze şi importă în Franţa vinuri de peste tot, inclusiv din Republica Moldova. Victor Tănase, moldovean stabilit la Bordeaux, este patronul-fondator al acestei firme. El ne spune de ce era important pentru vinurile moldoveneşti să fie scoase în evidenţă la acest concurs.
«Cred că vinurile din Republica Moldova au nevoie să fie mai mult cunoscute în Europa de Vest . Acest concurs este o onoare și un privilegiu pentru vinurile moldovenești, cu atât mai mult cu cât aici, la Bordeaux, sunt o mulțime de critici și de degustători.
Am început comerțul cu vinurile moldovenești acum doi ani pentru că am vrut să le arăt francezilor că și Republica Moldova face vinuri foarte bune. Avem cu ce să ne mândrim, avem vinuri făcute cu soiuri locale, autohtone, și astea ne vor permite să ne diferențiem. Un merlot, un sauvignon, o să-l găsim și aici la Bordeaux, și în Spania, și pin SUA, o să-l găsim peste tot. Pe când, o fetească neagră, o rară neagră, ceva mai special, o să ne difențieze.
O medalie obținută aici este un gaj de calitate, mai ales pentru un vin care nu este cunoscut consumatorului francez. Clienții, consumatorii, o să cumpere mai ușor un vin medaliat pentru că au încredere și în medalie.
Vinurile moldovenești nu cred că au defecte de calitate. Republica Moldova a investit foarte mult în calitate în ultimii ani, déjà din motive geopolitice: am avut două embargouri din partea Rusiei, deci nu am avut altă ieșire din impas decât să facem o calitate mai bună ca să putem intra și pe alte piețe precum cele din Europa de Vest, Asia, SUA, șamd. Din punctul meu de vedere, mica problemă a vinurilor moldovenești este insuficienta de imagine. Adică vinurile sunt bune dar nu suficient de cunoscute. Ori azi, dacă vrei să vinzi trebuie să fii cunoscut. Cred deci că e nevoie de investiții mai multe în imagine și în marketing chiar dacă aceste posturi costă din ce în ce mai mult.»
L-am întrebat pe Jean-Christophe Ollivier, preşedintele Asociaţiei somelierilor din Aquitaine (regiunea oraşului şi a viilor de Bordeaux) cine ar putea fi atras în Franţa de astfel de vinuri. „Tinerii şi, în general francezii, sunt curioşi să descopere altceva decât ce produc propriile lor vii. De obicei, cunosc bine ce se face în Franţa, dar doresc să tatoneze, să vadă ce se face şi pe alte meleaguri. Un concurs precum acesta le oferă apoi consumatorilor ocazia să descopere, să guste ceva ce nu cunosc” spune celebrul somelier francez.
Am vrut să aflăm de la Jean-Philippe Pricart care a fost principala sfidare pentru a putea organiza acest prestigios concurs, cu sute de degustători reuniţi în Palatul Congreselor din Bordeaux, la doar câteva zile după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid. „Principala sfidare a fost pariul permanent. Altfel spus, când am rezervat acest Palat al Congreselor pentru data de 12 iunie, nu ştiam deloc dacă vom putea sau nu să ne reunim. Am rămas în legătură permanentă cu directoarea de aici. In cele din urmă, redeschiderea Palatul a avut loc pe 9 iunie iar acum suntem pe 12. Am fost deci la un pas de prăpastie dar, până la urmă, iată-ne aici” spune preşedintele concursului Challenge International du Vin.
La terminarea concursului, „Late Harvest – Traminer - 2016” al cramei Fautor a primit premiul special la vinurile albe şi „Negru de Purcari – ediţia limitată din 2017” premiul special la vinurile roşii.