Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vinurile moldovenești, onorate și medaliate la concursul «Challenge International du Vin» (Reportaj AUDIO & FOTO)

Concursul Challenge International du Vin a avut loc în Palatul congreselor din Bordeaux.

La Bordeaux a avut loc a 45-a ediţie a concursului Challenge International du Vin, cel mai vechi şi cel mai mare concurs internaţional de vinuri organizat în Franţa. Anual, 700 de degustători evaluează între 3 şi 5.000 de mostre venite din circa 40 de ţări din lumea întreagă. La ediţia 2021, în context de pandemie de Covid, nu au fost notate „decât” vreo 3.600 de vinuri din 27 de ţări. In schimb, anul acesta au fost scoase în evidenţă, onorate şi medaliate în mod special, vinuri din Republica Moldova. Au fost degustate 135 de vinuri moldovenești. 50 au fost medaliate și două au primit premii speciale.

„Vinurile moldoveneşti au vântul în pupă. Nu ne dorim decât să fim seduşi de dinamismul şi autenticitatea lor”. Iată ce spunea, încă înainte de concursul Challenge International du Vin, preşedintele evenimentului.


Jean-Philippe Pricart, presedintele Challenge International du Vin (stânga) si Mikael Bruneteau, Comisarul general al concursului.
Jean-Philippe Pricart, presedintele Challenge International du Vin (stânga) si Mikael Bruneteau, Comisarul general al concursului.
Image source: 
Vasile Damian

In interviul pe care ni l-a acordat la terminarea competiţiei, Jean-Philippe Pricart ne dă mai multe detalii despre ce l-a motivat, ce l-a făcut să aleagă Moldova ca ţară invitată de onoare anul acesta – după ce fusese aleasă în 2020 dar, din cauza pandemiei evenimentul, a fost amânat. „In anii precedenţi, fără să fii făcut ceva special, am avut déjà numeroase mostre de vinuri moldoveneşti. Am înţeles că e o regiune care se mişcă iar statisticile noastre ne-au demonstrat că proporţia de vinuri medaliate printre vinurile moldoveneşti este ridicată. Am dedus că sunt şi vii care produc calitate şi care caută să se vândă pe piaţa internaţională – dealtfel, 80% din producţia de vinuri moldoveneşti merge la export. E vorba deci de oameni care se implică şi muncesc bine, lucru care ne-a împins şi pe noi să-i scoatem în faţă şi să onorăm aceste vinuri” spune Jean-Philippe Pricart.


Degustàtorii vin din orizonturi diferite: somelieri, producàtori, comercianti si consumatori.
Degustàtorii vin din orizonturi diferite: somelieri, producàtori, comercianti si consumatori.
Image source: 
Vasile Damian


Vinurile nu au nume; sticlele au fost anonimizate înainte de fi prezentate la masa degustàtorilor.
Vinurile nu au nume; sticlele au fost anonimizate înainte de fi prezentate la masa degustàtorilor.
Image source: 
Elsa Abéguilé


Fiecare membru al juriului a degustat de-a lungul zilei vreo 15 vinuri diferite.
Fiecare membru al juriului a degustat de-a lungul zilei vreo 15 vinuri diferite.
Image source: 
Elsa Abéguilé


Esantioanele, sticlele de vin, sosesc la concurs câte douà din fiecare, cu eticheta la vedere.
Esantioanele, sticlele de vin, sosesc la concurs câte douà din fiecare, cu eticheta la vedere.
Image source: 
Vasile Damian


Inainte de a fi trimise la degustare, sticlele sunt anonimizate, li se lipeste de jur împrejur o etichetà neagrà iar dopul original este scos si înlocuit cu unul oarecare din plastic.
Inainte de a fi trimise la degustare, sticlele sunt anonimizate, li se lipeste de jur împrejur o etichetà neagrà iar dopul original este scos si înlocuit cu unul oarecare din plastic.
Image source: 
Vasile Damian


Vinuri exclusiv moldovenesti destinate unei degustàri aparte de cea a concursului.
Vinuri exclusiv moldovenesti destinate unei degustàri aparte de cea a concursului.
Image source: 
Vasile Damian

„Maison Tanase” exportă în lumea întreagă vinuri franceze şi importă în Franţa vinuri de peste tot, inclusiv din Republica Moldova. Victor Tănase, moldovean stabilit la Bordeaux, este patronul-fondator al acestei firme. El ne spune de ce era important pentru vinurile moldoveneşti să fie scoase în evidenţă la acest concurs.

«Cred că vinurile din Republica Moldova au nevoie să fie mai mult cunoscute în Europa de Vest . Acest concurs este o onoare și un privilegiu pentru vinurile moldovenești, cu atât mai mult cu cât aici, la Bordeaux, sunt o mulțime de critici și de degustători.

Am început comerțul cu vinurile moldovenești acum doi ani pentru că am vrut să le arăt francezilor că și Republica Moldova face vinuri foarte bune. Avem cu ce să ne mândrim, avem vinuri făcute cu soiuri locale, autohtone, și astea ne vor permite să ne diferențiem. Un merlot, un sauvignon, o să-l găsim și aici la Bordeaux, și în Spania, și pin SUA, o să-l găsim peste tot. Pe când, o fetească neagră, o rară neagră, ceva mai special, o să ne difențieze.

O medalie obținută aici este un gaj de calitate, mai ales pentru un vin care nu este cunoscut consumatorului francez. Clienții, consumatorii, o să cumpere mai ușor un vin medaliat pentru că au încredere și în medalie.

Vinurile moldovenești nu cred că au defecte de calitate. Republica Moldova a investit foarte mult în calitate în ultimii ani, déjà din motive geopolitice: am avut două embargouri din partea Rusiei, deci nu am avut altă ieșire din impas decât să facem o calitate mai bună ca să putem intra și pe alte piețe precum cele din Europa de Vest, Asia, SUA, șamd. Din punctul meu de vedere, mica problemă a vinurilor moldovenești este insuficienta de imagine. Adică vinurile sunt bune dar nu suficient de cunoscute. Ori azi, dacă vrei să vinzi trebuie să fii cunoscut. Cred deci că e nevoie de investiții mai multe în imagine și în marketing chiar dacă aceste posturi costă din ce în ce mai mult.»

L-am întrebat pe Jean-Christophe Ollivier, preşedintele Asociaţiei somelierilor din Aquitaine (regiunea oraşului şi a viilor de Bordeaux) cine ar putea fi atras în Franţa de astfel de vinuri. „Tinerii şi, în general francezii, sunt curioşi să descopere altceva decât ce produc propriile lor vii. De obicei, cunosc bine ce se face în Franţa, dar doresc să tatoneze, să vadă ce se face şi pe alte meleaguri. Un concurs precum acesta le oferă apoi consumatorilor ocazia să descopere, să guste ceva ce nu cunosc” spune celebrul somelier francez.

Am vrut să aflăm de la Jean-Philippe Pricart care a fost principala sfidare pentru a putea organiza acest prestigios concurs, cu sute de degustători reuniţi în Palatul Congreselor din Bordeaux, la doar câteva zile după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid. „Principala sfidare a fost pariul permanent. Altfel spus, când am rezervat acest Palat al Congreselor pentru data de 12 iunie, nu ştiam deloc dacă vom putea sau nu să ne reunim. Am rămas în legătură permanentă cu directoarea de aici. In cele din urmă, redeschiderea Palatul a avut loc pe 9 iunie iar acum suntem pe 12. Am fost deci la un pas de prăpastie dar, până la urmă, iată-ne aici” spune preşedintele concursului Challenge International du Vin.

La terminarea concursului, „Late Harvest – Traminer - 2016” al cramei Fautor a primit premiul special la vinurile albe şi „Negru de Purcari – ediţia limitată din 2017” premiul special la vinurile roşii.

 
Vinurile moldovenești, onorate și medaliate la concursul «Challenge International du Vin»