Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iași 1941 – Orașul Pogromului: programe speciale la 80 de ani de la masacru

imagine_promo.jpg

Pogromul de la Iași
Pogromul de la Iași a început pe 29 iunie 1941
Image source: 
Muzeul Holocaustului Washington

La sfârșitul lunii iunie se împlinesc 80 de ani de la Pogromul de la Iași, prilej cu care RFI România va difuza o serie de programe comemorative cu privire la acest tragic eveniment.

Pogromul de la Iași și Trenurile Morții care au avut loc la sfârșitul lui iunie și începutul lui iulie 1941 constituie cel mai mare masacru din istorie de pe teritoriul actual al României, în cursul căruia au fost uciși aproape 15 mii de evrei.

Marți 29 iunie vom publica un interviu cu Leonard Zăicescu, un tânăr de 14 ani la acea vreme care a supraviețuit ca prin minune masacrului din curtea Chesturii de poliție din Iași și apoi din Trenul Morții Iași – Podu Iloaiei.

Tot marți veți putea vedea o galerie de imagini care documentează barbaria cu care autoritățile române au executat acest măcel de proporții.

Miercuri 30 iunie veți afla din reportajul realizat de Violeta Cincu despre eroii români, în mare măsură necunoscuți care punându-și viața în pericol au salvat evrei în acele zile și au fost decorați de statul Israel cu înalta distincție Drept între Popoare.

Joi 1 iulie vom publica un interviu pe tema Propagandă, minciuni și manipulări sub regimul Antonescu, regimul comunist și după decembrie 1989 pe tema Pogromului de la Iași cu istoricul Marius Cazan de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, “Elie Wiesel”.