
Reportaj RFI
Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015: o sală de audienţe special construită, în incinta Palatului de Justiţie (Galerie FOTO)
20210902_112457.jpg

Din motive de solemnitate şi de securitate, autorităţile franceze au decis ca procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 să se desfăşoare chiar în incinta Palatului de Justiţie din Paris. Clădirea fiind clasată monument istoric – piatra de temeleie a fost pusă în secolul 13 – amenajarea respectivei săli a fost o adevărată sfidare pentru arhitecţi. Au fost nevoie de aproape 8 milioane de euro şi un an şi jumătate de lucrări pentru a ridica o sală de audienţe nou-nouţă în interiorul uriaşei Săli a paşilor pierduţi din Palatul de Justiţie.

Noua sală are o capacitate de 550 de locuri. 24 dintre ele sunt rezervate unor jurnalişti – traşi la sorţi în primele zile ale procesului – iar 8 sunt pentru desenatorii de presă. Restul de locuri vor fi ocupate de părţile civile şi de avocaţi.
Din exterior, construcţia sobră – un enorm paralepiped de 45 metri lungime si 15 largime, instalat chiar pe solul din marmură al Sălii paşilor pierduţi – nu are nicio fereastră. Lumina din interior este deci toată artificială. Mobila din incinta sălii este din mesteacăn, lemn deschis la culoare. „Am vrut dinadins să ne îndepărtăm de codurile arhitecturale ale justiţiei de pe vremuri – cu lemn închis la culoare şi muluri pe plafoane – ca să ne îndreptăm spre o justiţie cu faţă mai modernă, mai umană şi mai accesibilă” spun arhitecţii cabinetului MM Architects, cei care au creat această sală efemeră.
O boxă securizată este destinată acuzaţiilor şi poliţiştilor însărcinaţi să-i păzească.





O atenţie sporită a fost acordată acusticii, esenţială pentru a putea urmării dezbaterile. Astfel, în sală, de-a lungul traveelor de bănci au fost instalate – mai bine zis, suspendate - 8 ecrane. De asemenea, sala este echipată cu 10 camere de filmat destinate să înregistreze procesul, atât pentru arhivele istorice cât şi pentru retransmiterea dezbaterilor în alte 12 săli din jurul principalei săli de audienţe.


Astfel, în imediata apropiere a principalei săli de audienţe – botezată „Mare proces” – alte două săli vor găzdui participanţi. Sala zisă „des criées”, destinată în mod normal licitaţiilor judiciare, este rezervată presei acreditate. Ea are o capacitate de 130 de locuri. O a doua sală, tot lângă Sala paşilor pierduţi, este rezervată părţilor civile şi avocaţilor care nu au putut intra în marea sală a procesului. In fine, alte 10 săli din incinta Palatului de Justiţie sunt destinate retransmiterii dezbaterilor, săli în care vor putea lua loc atât presa cât şi părţile civile însoţite sau nu de avocaţii lor.


Precizăm că la acest proces al atentatelor din 13 noiembrie 2015, descris de unii drept „procesul secolului”, s-au constituit circa 1.800 de părţi civile. Sunt prevăzuţi de asemenea vreo 330 de avocaţi şi s-au acreditat sute de jurnalişti de la 141 de medii de informare – din care 58 străine.

Procesul este prevăzut să dureze mai bine de 8 luni, verdictul urmând să fie dat în jurul datei de 25 mai 2022.
Pe banca acuzaţiilor sunt chemaţi 20 de oameni. 14 vor fi fizic prezenţi – 11 sunt déjà în detenţie iar 3 liberi dar sub control judiciar. Alţi 6 vor lipsi, fiind lansate împotriva lor mandate de arestare. Se presupune – fără a avea însă dovada formală în acest sens – că o bună parte dintre cei absenţi au fost ucişi pe frontul siriano-irakian.
