Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Sincer, m-am temut pentru viața mea” (Medicul ieșean care a înfruntat-o pe Diana Șoșoacă)

doctor.png

Medicul Elena Popa la intrarea în centrul de vaccinare de la Răchiteni, județul Iași, 4 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă - Oficial

Medicul de la Răchiteni, județul Iași, care a înfruntat-o pe senatoarea Diana Șoșoacă spune că s-a temut pentru viața sa și a echipei sale. Un grup condus de senatoarea Diana Șoșoacă a oprit, sâmbăta trecută, campania de vaccinare organizată în comuna aflată în scenariul roșu. 

În timp ce directorul DSP Iași, doctorul Vasile Cepoi spune că va depune plîngere penală, primarul din Răchiteni ridică din umeri. E grăbit să ajungă la înmormîntarea unui fost consilier local care nu a supraviețuit luptei cu virusul. Comuna Răchiteni contabilizează deja doua decese raportate Covid19.

Comuna Răchiteni, județul Iași. Cam la 74 de kilometri de Iași. Prima comună intrată în scenariul roșu la Iași. 3.300 de locuitori. Tot aici funcționează o fabrică locală de mezeluri cu un număr important de angajați. La 3.300 de suflete nu există nici un medic de familie.

Dar s-a construit un modern centru medical. Prin PNDL. Un milion și jumătate de lei fără TVA. Stă închis. Pe unele fațade se mai vede scris „cabinet medic de familie”. Dar ușile au lacăt și medicii au plecat demult. Oamenii merg la medic pe unde pot. Unii la Mircești. Alții la Podu Iloaie.

Sîmbătă 4 septembrie oamenii au fost mobilizați pentru vaccinare, iar DSP Iași a trimis o echipă mobilă pentru a-i imuniza pe sătenii din Răchiteni. Ușile dispensarului s-au deschis pentru echipa medicală.

Dar, nu după mult timp, au fost blocate de un adevărat desant al unui grup care neagă pandemia, condus de senatoarea Diana Șoșoacă, care strigă: ” Orice boală ai, este contraindicat acest vaccin. Oricum, este contraindicat dacă vrei să trăiești. Vreau să vă întreb, la o rată de însănătoșire de 99,77%, pentru ce? Pentru ce faceți vaccinare? Minciuna COVID a luat sfârșit la nivel mondial, da? Unde sunt medicii? Că văd că domnul primar și-a pus botniță și face pe medicul pe aici. Uite cum se pregătesc să omoare oamenii. Criminalilor! Criminalii!”

 

 

Confruntarea dintre Diana Șoșoacă și Elena Popa poate fi urmărită în acest video, de la minutul 1.13.30. Sursa: Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă - Oficial

„Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat”

Doctorul Elena Popa care a condus echipa mobilă de la Răchiteni spune că s-a temut pentru viața ei și a echipei. Elena Popa crede că Diana Șoșoacă trebuie oprită: ”Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo.

Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat. De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun.

Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost... Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic. Eu am crezut că poate putem discuta cu dumnealor, dar cred că e o atitudine pe care eu nu să o caracterizez. A fost un limbaj al oamenilor și al dumneaei pe care eu nu îl voi utiliza niciodată. Pentru că pun în pericol sănătatea oamenilor, fizică, îi face să creadă niște lucruri care nu sunt adevărate, dar adevărul este mult departe de ceea ce afirmă dumneaei.

Este un pericol pentru noi toți, pentru sănătate, în primul rând, pentru oameni, pentru țara noastră în general”.  Mediul Elena Popa cea care a avut curajul să o înfrunte pe senatoarea Diana Șoșoacă tremură și acum.

Directorul DSP Iași a cerut un raport Primăriei și susține că va depune plîngere penală împotriva Dianei Șoșoacă.

”Dacă dă Domnul să trăiesc până la toamnă...”

Marți 7 septembrie la orele prînzului străzile din Răchiteni erau goale. Un fost consilier local, om cu greutate în comună era înmormântat. ”Covid 19...”, a recunoscut în afara înregistrării primarul Petre Doboș.

Miercuri 8 septembrie va fi a doua înmormintare. Tot o victima a Covid 19. La capătul comunei găsim o femeie dornică să povestească: „E o înmormântare azi. Omul acesta a fost bolnav, dar am auzit și că COVID-ul l-a stăpânit, pe acesta de îl îngroapă astăzi. E trecut și COVID-ul, dar el n-a murit de COVID. A avut apă la plămâni, se zice altfel, dar asta-i. Alături a fost COVID-ul. La Izvoare a fost bolnavă o familie în vârstă. Bărbatul său a murit, a fost îngropat și femeia a trecut prin boală”.

Femeia stă de vorbă cu un vecin. Nu sunt vaccinati: „Dar eu deocamdată nu știu, stau în pătrățica mea. Știu că s-a dat în scenariul roșu, dar eu nu mă duc nicăieri. Eu sunt văduvă, care-s aici... Am fost operată cu câțiva ani în urmă la picioare și stau liniștită. Nu activez pe nicăieri, nu stau doar în casă. Mai ies și stau de vorbă cu vecinul în drum. Nu m-am vaccinat pentru că eu stau rău cu circulația și iau tratament și mi-a fost frică să mă vaccinez. Am făcut vaccinul antigripal astă toamnă și dacă dă Domnul să trăiesc până la toamnă, mă bag tot pe vaccinul antigripal. La ăsta nu mă bag că îmi e frică”.

Aproape nimeni nu poartă mască în Răchiteni.Intrăm în primărie să-l căutăm pe primar. E cu secretarul consiliului local. Măștile sunt pe ușă. În discuția cu reporterul nici măcar nu se sinchisesc să poarte măști.

Deși e în slujba comunității și plătit din bani publici, refuză interviul batînd cu pumnul în masă. Neoficial spune că nu vrea publicitate negativă și spune că nu are de gînd să reacționeze după episodul „Șoșoaca blochează vaccinarea la Răchiteni”. Se grăbește la înmormîntare...