Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Babi Yar: 80 de ani de la primul mega-masacru nazist al “Holocaustului prin gloanțe”

zelenski_babyn_yar.jpeg

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la monumentul victimelor de la Babi Yar
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus un omagiu victimelor de la Babi Yar la 80 de ani de la masacru
Sursa imaginii: 
Președinția Ucrainei

În aceste zile în mai multe locuri din lume se comemorează 80 de ani de la masacrul nazist de la Babi Yar, Kiev, unde naziștii au ucis aproape 34 de mii de evrei în două zile. Acesta a fost primul masacru de proporții a ceea ce a devenit cunoscut ca “Holocaustul prin gloanțe”

Babi Yar - sau Babyn Yar cum mai este cunoscut - a devenit un sinonim pentru barbaria nazistă din prima fază a războiului împotriva Uniunii Sovietice, execuția sumară prin împușcare a peste un milion de evrei ce locuiau în teritoriile ocupate de trupele germane și aliații lor, printre care și România condusă de Ion Antonescu.

La ceva mai mult de o săptămână după ocuparea capitalei Ucrainei sovietice de către naziști, pe 28 septembrie 1941 autoritățile de ocupație au emis un ordin către toți locuitorii evrei ai Kiev-ului.

Poliția ucraineană subordonată naziștilor a pus afișe în întregul oraș că evreii trebuie să se prezinte la gara feroviară, iar ei au înțeles că erau deportați undeva pentru muncă forțată. A fost organizat în mod strategic, pentru că afișele avertizau că cine nu se prezintă va fi împușcat, iar înșelătoria nazistă a funcționat”, spune Alti Rodal, cercetătoare a istoriei Holocaustului și co-directoare a organizației Întâlnirea ucraineano-evreiască.

Evreii, în majoritate covârșitoare femei, copii și bătrâni, pentru că bărbații tineri fuseseră în general incorporați în Armata Roșie, au fost duși la o râpă din suburbiile capitalei. Acolo unități SS din Einsatzgruppe C comandate de Standartenfuhrer Paul Blobel au executat prin împușcare un număr de 33.771 de evrei.

Execuțiile au avut loc în două zile, 29 și 30 septembrie 1941 într-o perioadă de 36 de ore, în ajunul Yom Kipur – Ziua ispășirii păcatelor – cea mai mare sărbătoare religioasă evreiască.

Masacru Babi Yar
În râpă de la Babi Yar naziștii au executat 33.771 de evrei - bărbați, femei, copii
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

Ulterior, naziștii au încercat să acopere acest genocid și au ordonat unor evrei din lagăre de concentrare să ardă cadavrele și să macine osemintele rămase în râpă. Babi Yar a rămas un loc de execuție unde naziștii au ucis prizonieri de război și romi. Unele estimări vorbesc despre 100.000 de morți la Babi Yar, dar numărul exact nu va putea fi niciodată știut.

După război, Blobel a fost judecat în 1947 la Nurnberg pentru crime împotriva umanității, condamnat la moarte și executat. La Kiev a avut loc în 1946  un proces al unora dintre executanții germani ai genocidului de la Babi Yar, care au fost găsiți vinovați, condamnați la moarte și spânzurați în public la Kiev.

Execuții naziști Kiev 1946
Unii dintre făptașii masacrului de la Babi Yar au fost judecați, condamnați și executați în public la Kiev în 1946
Sursa imaginii: 
Serghei Loznița, stop cadru din filmul Context

Dar după această fază a retribuției, peste masacrul de la Babi Yar s-a așternut tăcerea. Autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze dimensiunile genocidului.

Sovieticii aveau ca obiectiv reconstruirea țării și în acest sens voiau să-i coopteze pe ucraineni. Iar numărul celor care erau considerați ‘trădători’ era enorm și ei nu puteau să-i judece pe toți. Iar evreii au devenit la un moment dat țapi ispășitori pentru crimele comise de regimul sovietic înainte de război”, spune Alti Rodal.

Regimul sovietic a încercat să continue acoperirea începută de naziști a masacrului de la Babi Yar, cu intenții de construire pe acel loc a unui stadion sau a unui parc, dar un eveniment catastrofal petrecut pe 13 martie 1961 a reamintit lumii că masacrul nu poate fi dat uitării.

Autoritățile au început să deverseze în râpa de la Babi Yar deșeuri industriale, care în urma unor ploi torențiale au deversat în acea zi cantități enorme de mâl în cartierul Kurenivka din Kiev provocând inundații de proporții și cauzând moartea unui număr estimat de circa 1.500 de locuitori.

Kurenivka
Pe 13 martie 1961 pe locul execuțiilor de la Babi Yar au avut loc inundații catastrofale care au provocat moartea a circa 1500 de persoane în cartierul Kurenivka
Sursa imaginii: 
Serghei Loznița, stop cadru din filmul Context

Numit și “Răzbunarea Babi Yar-ului”, evenimentul, pe care regimul sovietic a încercat să-l mușamalizeze, a declanșat proteste împotriva ocultării memoriei victimelor Holocaustului, o politică oficială în URSS.

Cunoscutul poet Evghenii Yevtușenko a scris poemul “Babi Yar”, iar la fel de vestitul compozitor Dmitrii Șostakovici a scris Simfonia 13-a “Babi Yar”, ambele proteste de marcă împotriva politicii oficiale de amnezie în ceea ce privește victimele Holocaustului, un semn de antisemitism mascat al regimului sovietic

Dmitrii Șostakovici (stânga) și Yevghenii Yevtușenko
Compozitorul Dmitrii Șostakovici (stânga) și poetul Yevghenii Yevtușenko o protestat împotriva ocultării de regimul sovietic a victimelor masacrului de la Babi Yar

După independența Ucrainei în 1991 pe locul masacrului de la Babi Yar a fost ridicat un monument în memoria victimelor. 

"Babyn Yar. Două cuvinte scurte care sună ca două fotografii scurte, dar care poartă amintiri lungi și oribile ale mai multor generații. Pentru că știu și își amintesc că, din păcate, nu s-au tras două focuri la Babyn Yar, ci de sute, mii, zeci de mii de ori mai mult ”, a spus la comemorarea de 80 de ani a masacrului președintele Volodimir Zelenski, primul șef de stat evreu al Ucrainei a cărui familie a fost decimată în timpul Holocaustului .

Parlamentul Ucrainei a adoptat săptămâna trecută o lege care definește și incriminează manifestările de antisemitism, dar construirea unui nou memorial la Kiev întâmpină rezistență.

Naționaliștii din Ucraina susțin că acest proiect, care are sprijin inclusiv din Rusia, încearcă să-i culpabilizeze pe ucraineni drept colaboratori ai naziștilor și ucigași de evrei. Iar în condițiile conflictului deschis dintre Kiev și Moscova, Babi Yar devine din nou un subiect de dispută politică.