Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Performanța Sheriff-ului, văzută diferit de microbiștii moldoveni.”De victorie să se bucure Rusia, nu Chișinăul” Reportaj

sh2-3915-1632994555.png

Sursa imaginii: 
FC Sheriff

Performanța echipei Sheriff Tiraspol, campioana Moldovei, după victoria obținută în fața echipei Real Madrid, continuă să fie subiect de discuții printre microbiștii moldoveni. S-au împărțit în două tabere – cei care sunt mândri de rezultatele obținute de formația tiraspoleană, alții vorbesc în context despre influența Rusiei în regiune, problema transnistreană și patronii Holding-ului Sheriff, care controlează contrabanda cu țigări în regiune.

După ce debutanta Sheriff Tiraspol a produs o surpriză uriașă pe Santiago Bernabeau și a învins Real Madrid cu scorul de 2-1, Campioana Moldovei și-a consolidat poziția de lider al grupei D. Formația tiraspoleană va juca următorul meci în Liga Campionilor pe 19 octombrie cu Inter Milano (Italia). Partida va avea loc pe stadionul San Siro din Milano. Iar pe 3 noiembrie, la Tiraspol.

Jocul este mult așteptat și de microbiștii moldovenii. Jurnalistul Adevărul Moldova, Iurie Botnarenco, va merge și de această dată la meci. A fost la Tiraspol când Sheriff a învins Shakhtar Donețk cu scorul 2-0, în primul său meci din istorie în grupele Ligii Campionilor.”Când echipele moldovenești joacă în cupele europene, îmi pare ceva firesc să fie susținute, indiferent că vin de la Orhei, Bălți sau Tiraspol. Sheriff este sigura echipa care participă în cupele europene și mai ales în cea mai prestigioasă competiție. Văd un entuziasm foarte mare și foarte multă bucurie în rândul suporterilor de la Chișinău. Iarăși, pentru că reprezintă R.Moldova și probabil este un sentiment de mândrie. Mai ales că noi moldovenii, la nivel sportiv, nu prea am avut rezultate istorice. Ce m-a mirat, în tribune foarte multă lume vorbea limba română. Pe stadion atmosfera e prietenoasă”.

”Majoritatea microbiștilor din R.Moldova se bucură de fotbal și nu prea țin cont de faptul că e vorba de influența Rusiei, că e Krasnoselski. Oamenii se bucură pe moment de un joc frumos, prestat de echipa de la Tiraspol”, ne spune jurnalistul de la Chișinău.

L-am întrebat pe Iurie Botnarenco cum a reușit să-și ia bilet la meci, în condițiile în care plata se face online, doar cu card transnistrean. ”Sunt ceva probleme. În primul rând, sunt puține bilete puse în vânzare, cca 7 mii. Biletele se vând doar pe un site de la Tiraspol. Și plata se face doar dacă ai card transnistrean. Trebuie să apelezi la cunoscuți, prieteni din stânga Nistrului pentru a procura biletul. Din acest considerent, cred că mulți microbiști nu vor putea ajunge mai ales la meciurile mari ce urmează să aibă loc”.

Constantin Iavorschi este fost jucător al selecționatei Moldovei de tineret, iar în prezent este antrenor de fotbal pentru copii.”Este o performanță fantastică pentru R.Moldova. Bravo, Sheriff. An de an ne bucură cu rezultate bune în cupele europene și anul acesta în premieră s-a calificat în grupele Ligii Campionilor. Chiar dacă vin din Transnistria, noi îi susținem pentru că reprezintă R.Moldova și ne mândrim cu asta. Fotbalul unește cele două maluri. Este o mare, mare performanță pentru echipa din Tiraspol. Vedem deja ce va fi la Tiraspol. Au acumulat punctajul maxim. Este ceva fantastic parcă am trăi într-o poveste. Bravo, Sheriff! Bravo, Moldova!”.

Și președinta R.Moldova, Maia Sandu a felicitat echipa Sheriff pentru rezultatele obținute. ”Felicit echipa pentru acest succes și le urez succes și la jocurile următoare”.

La Tiraspol, însă, când vine vorba despre echipa Sheriff, nici vorbă că ar reprezenta Moldova și că e campioana Moldovei. Fotbaliștii sunt nistreni și tiraspoleni, iar la posturile de televiziune din regiunea transnistreană unde se vorbește ”limba moldovenească”, doar liderul de la Tiraspol este citat, fiind prezentat ca președintele republicii. De fapt, vorbim de o republică nerecunoscută, auto-proclamată, aflată pe teritoriul R.Moldova.

Chiar dacă prestația echipei tiraspolene în Liga Campionilor a uimit o lume întreagă, unii moldoveni spun că nu au avut acel sentiment de mândrie și de extaz pe care îl debordează o parte a cetățenilor. Este și cazul lui Doru Ciocanu, stabilit de ani buni cu traiul în Canada.”Dacă resentimentul meu pentru Real este alimentat doar de emoțiile proprii, atunci antipatia pentru Sheriff este bazată pe fapte și realități clare. Clubul Sheriff este finanțat din bani murdari, de contrabandă. Proprietarii clubului sunt foști și probabil actuali KGB-iști, se află în strânse legături cu cei de la conducerea autoproclamatei republici nistrene”.

”Chiar pe pagina sa de Facebook, Clubul Sheriff își etalează susținerea pentru republica Transnistria. Pe această pagină găsim elogii la adresa Transnistriei sau exclamații exaltate de genul ”La Mulți Ani, Tiraspol!, capitala republicii noastre”. Păi, dacă Tiraspol este capitala republicii voastre, cum puteți să reprezentați R.Moldova în competițiile internaționale.  Cum puteți pe de o parte să vă mândriți că sunteți așa numiți transnistreni, iar pe de altă parte să profitați de Republica Moldova pentru a evolua pe stadioanele europene. Din punct de vedere politic, Transnistria este pârghia cu care Kremlinul menține Moldova în sfera sa de influență. Este megafonul propagandei Moscovei în politica sa expansionistă. În Transnistria staționează ilegal armata Federației Ruse, iar Sheriff-ul este exponentul politicii secesioniste a Rusiei. De aceea, de victoria Sheriff să se bucure Rusia și nu R.Moldova”.

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, patronii Holding-ului Sheriff, Victor Gușan și Ilia Kazmalî, și-au construit în ultimii aproape 30 de ani un imperiu financiar, care a monopolizat în stânga Nistrului atât domeniul economic, cât și cel politic. Holdingul deține afaceri în domeniul telecomunicațiilor în Transnistria și Ucraina, fiind suspectat de autoritățile ucrainene, în perioada războiului din estul Ucrainei, că ar lucra pentru serviciile secrete rusești, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău. 

Holdingul Sheriff controlează afacerea cu mining de criptomonede în Transnistria, afacere posibilă datorită gazului pe care administrația de facto de la Tiraspol nu îl plătește din 1992. Mai mult, Victor Gușan și Ilia Kazmalî controlează contrabanda cu țigări în regiune, țigări pe care le importă la preț minim și le transportă ilegal pe piața neagră din Europa Occidentală, prin Ucraina, Polonia și România.