Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Târgul de Crăciun din Colmar, unul dintre cele mai frumoase din Franţa (Reportaj AUDIO şi FOTO)

20211126_182644.jpg

Toate stràzile si casele din Colmar sunt împodobite cu ghirlande luminoase în toatà perioada Cràciunului.
Toate stràzile si casele din Colmar sunt împodobite cu ghirlande luminoase în toatà perioada Cràciunului.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Tradiţiile Crăciunului au revenit în Alsacia după o «pauză» impusă în 2020 de epidemia de Covid. Ca de obicei, şi ca mai peste tot în această regiune estică a Franţei nu departe de graniţa cu Germania, la Colmar s-a dat startul târgurilor de Crăciun în a 4-a duminică dinaintea Crăciunului, cea în care începe Adventul la catolici. Aproape 200 de căsuţe decorate au fost amplasate în cele 6 pieţe emblematice din centrul istoric al oraşului. Vasile Damian s-a plimbat printre ele, a stat de vorbă cu comersanţii dar şi cu turiştii, inclusiv români, care se aflau acolo.

Luminiţa şi Sanda au venit pentru un week-end la Colmar. Prima locuieşte în Franţa, a doua a venit special de la Roma pentru a descoperi farmecul Crăciunului alsacian. Ambele «sunt încântate de acest eveniment care le permite să uite de epidemia de Covid care le-a ţinut prea mult blocate în case».

Fiecare din cele 6 mini-târguri de la Colmar îşi cultivă universul său specific de artizani pasionaţi. O treime din cei aproape 200 de expozanţi sunt chiar din Colmar, aproape 50% din restul vin din Alsacia şi doar o minoritate sunt originari din alte departamente franceze.

La «Marché Gourmand», 9 căbănuţe propun diferite preparate gastronomice realizate – uneori în cursul unor show-uri culinare - de chefi renumiţi din regiune. Luc Ehrhart este unul dintrei ei. El animă unul din standuri şi ne spune cu mare plăcere cum pregăteşte «crap prăjit cu cartofi prăjiţi şi spată de porc cu roïgebrageldi, o specialitate pe bază de cartofi, ceapă, costiţă, unt şi vin alb, din regiunea Vosges».


Catedrala Saint-Martin din Colmar.
Catedrala Saint-Martin din Colmar.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Gurmanzii şi amatorii de vinuri – Colmar fiind capitala viticolă a Alsaciei cu nişte vinuri albe de renume mondial – se pot plimba şi degusta specialităţi gastro-enologice prin oraş dar şi în cramele dimprejurul Colmarului. Turckheim, Ribeauvillé-Riquewihr şi Münster nu sunt decât trei dintre ele.

Intrarea în catedrala Saint-Martin din Colmar.
Intrarea în catedrala Saint-Martin din Colmar.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pentru majoritatea artizanilor locali, târgul este foarte important pentru că reprezintă o parte semnificativă din cifra de afaceri a anului. «Suntem foarte ocupaţi ca să pregătim târgul. Practic două luni suntem blocaţi aici, între montarea căsuţei şi demontarea ei la sfârşitul anului» ne spune Rémi în timp ce Clémentine insistă pe faptul că «este înainte de toate un târg foarte artizanal. Majoritatea sunt localnici. Important e să vină multă lume, turişti. Suntem fericiţi şi ne face plăcere să regăsim ambianţa de Crăciun» ne spune vânzătoarea cu căciuliţă de Moş Crăciun pe cap şi mască sanitară pe faţă.


Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pentru copii, sunt propuse o serie de animaţii şi activităţi ludice pentru a descoperi oraşul Colmar. Piaţa zisă «des 6 montagnes» - «a celor 6 munţi» - le este dedicată doar celor mici. Se pot urmări acolo şi diverse parcursuri care au ca temă basme tradiţionale alsaciene de Crăciun dar se pot asculta şi cântece tradiţionale de Crăciun.

Standurile cu specialitàti culinare locale sunt atotprezente.
Standurile cu specialitàti culinare locale sunt atotprezente.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Nu în ultimul rând, o serie de case, clasate monumente istorice, din Colmar sunt fie iluminate, fie suportul unor proiecţii video de sezon. Este ceea ce apreciază şi ultimii noştri interlocutori. «Suntem mulţumiţi că suntem aici. Anul trecut era totul închis. Acum e puţin cam multă lume dar tot este plăcut. Arhitectura e frumoasă şi conceptul în sine este bine gândit».Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Târgul de la Colmar durează până pe 29 decembrie.


Sursa imaginii: 
Vasile Damian
 
Târgul de Crăciun din Colmar, unul dintre cele mai frumoase din Franţa