Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdanovka 1941: cel mai mare masacru al Holocaustului prin gloanțe – programe speciale RFI

rapa_de_la_bogdanovka.jpg

Râpa de la Bogdanovka
În această râpă la Bogdanovka au fost uciși 48.000 de evrei începând cu 21 decembrie 1941
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim

Pe 21 decembrie se împlinesc 80 de la declanșarea masacrului de Bogdanovka din Transnistria, teritoriu administrat de regimul condus de Ion Antonescu, unde au fost uciși peste 48.000 de evrei. RFI vă propune două programe de comemorare a acestui tragic eveniment.

Într-o râpă din apropierea râului Bug au fost împușcați acum 80 de ani zeci de mii de evrei.

Erau soldați români cu puști, opt soldați pe un rând. Din șirul de oameni care stăteau acolo au luat opt oameni, copii, femei, bărbați și i-au înșirat pe marginea gropii, înăuntru ardea focul și i-au omorât, i-au împușcat de la un metru distanță.”, își amintește Esther Gelbelman, unul dintre cei numai 120 de supraviețuitori ai masacrului care avea 14 ani în 1941.

Atunci am fost luată de mână de o fetiță, Esther Gelbelman, care avea cu un an mai mult decât mine și ea mi-a arătat râpa unde au fost uciși evreii. Râpa era aproape toată acoperită cu zăpadă. Din zăpadă ieșea câte un os de la picior, un os la o mână. Imaginile astea îmi apar și astăzi în coșmaruri.”, povestește Sonia Palty, care a fost deportată la Bogdanovka la un an după masacre.

Esther Gelbelman (stânga) și Sonia Palty
Esther Gelbelman (stânga) și Sonia Palty au supraviețuit lagărului de la Bogdanovka
Sursa imaginii: 
Yad Vashem - Memorialul Holocaustului, Ierusalim/Sonia Palty

Le veți putea asculta pe Esther Gelbelman, ale cărei cuvinte în ebraică sunt citite de actrița Maia Morgenstern, și pe Sonia Palty în emisiunea RFI de marți 21 decembrie de la 8:50 ora României.

În lagărul de la Bogdanovka erau concentrați evrei locali transnistreni, evrei basarabeni și evrei din Odessa.

Există un ordin din 16 decembrie 1941 al lui Ion Antonescu, deci cu câteva zile înaintea începerii masacrului care spune: ‘Nu mă interesează ce se întâmplă cu evreii din Odessa și în general cu cei din Transnistria, pot să moară 100, pot să moară 1000, aruncă-i în Marea Neagră, dar scapă-mă de ei”, explică istoricul Radu Ioanid.

La Bogdanovka izbucnise în decembrie 1941 o mare epidemie de tifos exantematic. Prefectul județului Golta, Modest Isopescu, a luat atunci o măsură radicală care s-a constituit într-un genocid.

Masacrul de la Bogdanovka poate fi numit, cu cinism, o măsură sanitară. Din punctul lor de vedere au vrut să nimicească acest focar. Dar astfel de masacre, pe o scară mai mică, au avut loc și în alte localități din Transnistria, dar acest lucru nu este cunoscut”, spune istoricul Vladimir Solonari.

Foarte puțin cunoscut este în general masacrul de la Bogdanovka, cel mai mare al Holocaustului prin gloanțe din întreg războiul al doilea mondial. De ce?

Râpa de la Bogdanovka azi
La Bogdanovka au rămas prea puține urme ale masacrului
Sursa imaginii: 
Grant T. Harward

Holocaustul din România este în general mai puțin cunoscut, românii nu au făcut poze și rapoarte așa cum au făcut naziștii la masacrele comise de ei, iar Bogdanovka este un sat izolat, în comparație cu orașe mari ca Odessa sau Iași și în România nu a existat prea mare interes pentru a se afla ce s-a întâmplat acolo” explică istoricul american Grant Harward.

Îi veți putea auzi pe acești trei istorici vorbind despre masacrul de la Bogdanovka în cel de-al doilea reportaj, difuzat la RFI de miercuri 22 decembrie, la 8:50 ora României.