Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău:”Te doare inima pentru oamenii care suferă în Ucraina. Acum nu știm ce va fi la noi” Reportaj

274308836_507846327370454_5779069837007859160_n.jpg

La Centrul Moldexpo din Chișinău sunt colectate pachete alimentare și de igienă pentru cetățenii ucraineni, ajunși în R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Ion Ceban

În Republica Moldova este instituită stare de urgență, pentru 60 de zile, în contextul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Starea de urgență prevede stabilirea unui regim special de intrare și ieșire din/în țară, regim special de circulație a persoanelor și mărfurilor, expulzarea persoanelor care pot prezenta pericol pentru securitatea statului. De asemenea, sunt interzise manifestațiile în masă, a fost dispusă raționalizarea consumului de alimente și alte servicii de primă necesitate. Între timp, tot mai mulți cetățeni ucraineni ajung în R.Moldova și solicită ajutor, iar moldovenii urmăresc cu ingrijorare ce se întâmplă în țara vecină.

Deși la Chișinău deocamdată e liniște, oamenii sunt speriați de ceea ce se întâmplă în țara vecină, Ucraina. Elena și Tamara sunt două prietene. Le-am zărit pe o bancă în sectorul Ciocana, Chișinău, în timp ce discutau. Păreau îngrijorate.

”Te doare inima pentru copii, maturi, oamenii care suferă în Ucraina. Oare nu e de ajuns câți oameni au murit din cauza Covid-ului. Acum încă și război. Nimeni nu vrea să cedeze, să se împace, să înțeleagă. Ce așteaptă ei, să mai moară oameni. Trebuie să te gândești la cetățeni. Și așa oamenii sunt săraci, nu au de o pâine. Chiar ieri la magazin rafturile cu pâine erau goale. Și fata m-a sunat din Italia să-mi spună că situația la noi se agravează”.

”Câți oameni trebuie să moară, să plece, copii, tineri, bătrâni. Înțeleg că e politică, dar trebuie să se gândească la oamenii care au rămas fără casă, fără masă”.

Elena Țurcanu și-a depus actele pentru perfectarea pașaportului pentru a fi gata de plecare. Fiicele sale sunt în Italia și Franța. ”Fetele plâng. M-au trimis de dimineață să-mi fac pașaport. L-am dat la o zi să mi-l facă. Și mă cheamă să merg la ele. Nepotul vrea să meargă în Italia și nu poate acum pleca. Spațiul aerian este închis”.

Între timp, în R.Moldova continuă să ajungă cetățeni ucraineni. În jur de 20.000 de cetățeni au venit în țară.

Mai multe bănci și case de schimb valutar au decis să facă speculații, în loc să ajute oamenii fugiți de război. Vineri, unele bănci și case schimb valutar au cumpărat hrivna ucraineană practic pe nimic...doar un singur ban, deși Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru 25 februarie un curs oficial de 0,59 de lei pentru o hrivnă ucraineană.

Între timp, BNM a anunțat că lansează inițierea consultărilor cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne.”În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi transportate în Ucraina pentru a fi convertite în valută liber convertibilă”. ”BNM întreprinde măsuri sporite de supraveghere a activității unităților de schimb valutar care, conform legii, stabilesc în mod independent cursul de cumpărare și vânzare a valutelor, având obligativitatea de a respecta prevederile legale. BNM face apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul R. Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile”, se arată într-un comunicat al BNM.

Potrivit expertului economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, ceea ce fac unele bănci cu hrivna ucraineană ”este rușinea noastră națională, este jaf care pe timp de război se sancționa cu pedeapsa capitală”. Sper că BNM va face uz de dreptul său să instituie reglementări speciale. Așa ceva nu trebuie admis nici sub o formă. Rușine tuturor “bancherilor” noștri, care s-au adeveri a fi mici la suflet. Să nu uitam isprava lor”, este mesajul expertului economic de la Chișinău.

Să mai spunem că, unii moldoveni au majorat și prețurile pentru chirie care practic s-au dublat, peste noapte. 

Mulți moldoveni totuși au dat dovadă de solidaritate și i-au ajutat pe ucrainenii veniți. 


Sursa imaginii: 
Facebook/Ion Ceban

Trebuie spus că, agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean. Donațiile pot fi făcute prin intermediul unui cont special deschis de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro. Mijloacele financiare acumulate vor fi destinate furnizării asistenței umanitare cetățenilor Ucrainei, afectați de război.

Între timp, mai multe centre pentru cazare provizorie a cetățenilor ucraineni sunt în proces de amenajare. Totodată, autoritățile coordonează toate aspectele privind asigurarea cu hrană și produse de primă necesitate pentru aceste persoane. O decizie în acest sens a fost luată la ședința de coordonare a grupului de lucru creat în cadrul MMPS, în scopul identificării și realizării măsurilor de suport pentru cetățenii ucraineni care vin în Republica Moldova, în contextul acutizării situației de securitate la nivel regional.