Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Lucrăm cu oameni, nu cu televizoare și frigidere. Avem nevoie de proceduri" (Reportaj RFI)

img_20220309_113138.jpg

Coridorul unui cămin care găzduiește refugiați în București.
Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

Pe măsură ce tot mai mulți refugiați sunt preluați în cămine studențești sau școlare, apar și primele probleme. Cei implicați direct încearcă să-i ajute, dar apar situații care nu pot fi reglementate fără o stabilire clară a atribuțiilor și responsabilităților, spun cei direcți implicați.Acum toți vor să ajute, pe termen mediu însă ce se va întâmpla?  Andreea Orosz a încercat să afle în reportajul următor.

În curtea Căminului de la Colegiul Tehnic Energetic din București o tânără de 18 ani ascultă la telefon un reportaj. E din Ismail și vrea să știe ce se întâmplă acasă. Lângă ea, sora mai mică plimbă cățelul. Se pregătesc să plece spre Gara de Nord, iar mama lor caută avid informații.

Nu e singura. Puțin mai încolo, un alt grup format din femei și un copil de 8 ani se pregătește să plece. Apar primele dileme. Cine îi duce? Și mai ales unde?
Cei care se ocupă de ei direct încearcă să găsească soluții. Unele se găsesc pe loc, altele mai greu. 


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

"În ce camere au fost? încearcă să afle unul dintre responsabili? Sunt 7 persoane care vor să plece și care trebuie să-și rezolve singure problema transportului.

Când se sună la instituții cu ajutorul studentelor voluntare din Republica Moldova, responsabilitatea e pasată de la unii la alții.
"Să sune la CMBCCI, acolo pot solicita transport. Ei erau ieri cei care spuneau că pot transporta refugiați din stânga în dreapta, vine răspunsul prin telefon. La CMBCCI nu răspunde nimeni.

Cele două grupuri vor să ajungă la gară. E ora 12 de abia, trenul e după 17, dar vor să se asigure că prind bilete".
Până la urmă se improvizează o soluție pentru ei.

Dorina e una dintre studentele din Republica Moldova care ajută cu traducerea.

Munca lor e esențială pentru că așa știm ce vor, de ce au nevoie, putem comunica, se confesează administratorul clădirii, Oliviu Dobre.

Pentru Dorina să stea să aștepte în miez de noapte grupurile a devenit deja o obișnuință. Nu putem să-i lăsăm așa, se confesează tânăra pe al cărui chip se văd deja semnele oboselii.

"Au numărul meu pentru că le-am activat cartelele și mi s-a înregistrat numărul. Și mă mai sună. Dar nu pot să îi ajut mereu pentru că nu sunt mereu la cămin. Au nevoie. Ba nu au lumină. Ba nu au chestii. Chiar e nevoie de cineva ca să fie mai organizat aici. Să fie cineva responsabil pentru asta, altcineva pentru asta. Nu prea e... E greu. E lume aici. E poliție. Dar e haos. Nu e organizare. Cel puțin eu nu văd. E greu. Nu știi la cine să mergi când îți cere ceva. Nu știi care și pentru ce e responsabil. Mergi la unul, îți spune să mergi la altul și tot așa. Chiar și faza asta cu mașina. Și ei vin la tine și îți cer ceva. Eu doar traduc. Nu sunt responsabil. Nu am atribuții. Nu pot să fac nimic. Ei vin și se uită la tine.

Reporter: Le-am văzut privirea...Dorina și un grup de refugiați, gata de plecare spre Gara de Nord.
Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

Între timp, vin cu cutii mari în brațe responsabilii de la DGASPC Sector 5. În cutii sunt caserole cu mâncare caldă, pentru adulți și pentru copii.
Cutiile mari sunt cărate în brațe, 3-4 etaje, apoi sunt duse pe culoare lungi până într-un loc modest numit bucătărie.
Unde sunt copiii, avem mâncare specială pentru ei, îmi spune un membru al echipei de intervenție.


Echipa de interventie DGASP Sector 5 livrează în jurul orei 14 mâncare refugiaților, copii și adulți.
Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

Dar nimeni nu știe unde sunt și cum pot fi găsiți. Camere sunt multe, iar oamenii sunt într-un du-te vino.


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

Alții au venit ca să rămână. Nu prea e clar statutul lor, mai spune cu năduf administratorul.

De ce aveți nevoie? îl întrebăm.
"De proceduri de lucru, e cel mai important. Să știm cine de ce se ocupă. Știți ce se întâmplă? Toți vor să fie în filmul ăsta, dar nu la 3 dimineața când vin oamenii să îi cazezi. Aici e problema" povestește el.
Și continuă: "eu sunt administrator de patrimoniu la SNSPA. Sunt administratorul acestui cămin și mă doare sufletul. Încerc să le explic că nu lucrăm cu televizoare și frigidere. Sunt oameni care trebuie tratați altfel. Nu aș dori nimănui să fie în situația lor.


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

Reporter: Haideți să vedem o cameră...

Să vă arăt mai întâi unde ținem proviziile. O să se ducă entuziasmul din păcate, din fericire, nu știu cum să vă spun. Vreau să vă spun ceva. Doamnele sunt din echipa Colegiului tehnic Energetic. Nu pot să spun decât să le dea Dumnezeu sănătate. Dacă nu erau, nu aveam ce să le dau de mâncare vineri oamenilor...
Nu le dăm pe toate o dată (n.r. bunuri primite). Dăm doar când au nevoie.
Avem de la 3 luni la 83 de ani în cămin. În momentul ăsta sunt 79 de persoane.
Avem aici lapte praf. Astea mai țin.
Reporter: Astea sunt unguente pentru cei mici.
Da, când mai avem. Acum ce se întâmplă? Pături nu mai sunt pentru că sunt date. Totuși, sunt 79 de oameni. Nu știm câți mai vin. Nu mai sunt decât 5 locuri. Au făcut poze. Paturile de aici sunt supraetajate. Eu am persoane care au peste 80 de ani. Cum se urcă în patul de sus?


Sursa imaginii: 
Andreea Orosz/RFI Romania

 

Reporter: Dar problemele unde sunt? Că nu există bază legală să vă mișcați cu ei?
O.D. Da, doamnă. Eu am cerut o listă cu instituțiile care sunt abilitate să lucreze pe speța refugiați și o listă cu instituțiile la care apelez dacă se întâmplă ceva. Este o fată în luna a șaptea. Intră în travaliu. Eu ce fac? E una care are astm și fumează. Mare mirare. Se poate întâmpla să moară aici. Cu cine iau legătura? Totuși, Direcția Socială se ocupă. Vă rog să mă credeți că m-am luat după Hotărârea 22 din 1 martie, care, chipurile, este temei legal, dar care nu spune decât că aici vor sta refugiați.

M-am dus la Ordonanța 15, care mă trimite la legea 122/2006 Legea azilului politic în România și la Hotărârea de Guvern 1251 Normele de aplicare. Vă spun asta pentru că eu de la 4 dimineața când termin cazările citesc astea. Mai am o problemă. Să definească foarte clar statut de refugiat, de azilant, cerere de ședere temporară. Nu știu. Unde este Oficiul Român pentru Imigrări în toată povestea asta? E treaba lor...